Kemell ja Lassila johdattivat Suomen pronssille

MAAJOUKKUE / Raportti
Jere Lassila oli pronssiottelun tehokkain pelaaja.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Suomi palasi mitalikantaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018. Suomi vei voiton Tšekistä maalein 4−1. Jere Lassila ja Joakim Kemell tekivät molemmat kaksi maalia.

Joakim Kemell vastasi Suomen ensimmäisestä ja toisesta maalista, ja hän oli vahvasti rakentamassa myös Pikkuleijonien kolmatta maalia. Jere Lassila kirjautti syöttöpisteet molempiin Kemellin maaleihin, ja hän viimeisteli Suomen kolmannen ja neljännen osuman. Jälkimmäinen näistä syntyi pelin viimeisellä minuutilla, kun Tšekki haki kavennusta ilman maalivahtia.

Mitali oli ikäluokan MM-kisoissa Suomen 12. Maailmanmestaruuksia on neljä, hopeamitaleita kolme ja nyt saatu pronssimitali on viides. Edellisen kerran Suomi oli pronssilla vuonna 2013.

Vastaavasti Tšekki ei ole saavuttanut missään ikäluokassa jääkiekon MM-mitalia sitten vuoden 2014, jolloin nykyäänkin U18-joukkuetta valmentava Jakub Petr johdatti joukkueen hopealle Lappenrannassa ja Imatralla pelatussa turnauksessa. Aiemmin samana vuonna Tšekki oli ottanut mitalin myös tyttöjen U18-maailmanmestaruuskisoissa.

Suomen päävalmentajana viidettä kertaa ikäluokassa toiminut Mika Marttila saavutti neljännen mitalinsa. Palkintokaappia komistaa nyt yksi hopea- ja kolme pronssimitalia.

Tšekki johti peliä avauserässä

Suomi sai ottelun ensimmäisen ylivoiman reilun kolmen minuutin jälkeen. Vaikka peli pyörikin Tšekin päädyssä ja muutama laukaus saatiinkin aikaiseksi, maalia ei syntynyt. Tšekki kuittasi nopeasti rangaistuksen päättymisen jälkeen ylivoimahyökkäykseen, josta Ondřej Becher viimeisteli ottelun avausmaalin.

Suomi tuli tasoihin hieman ennen erän puoliväliä, ja asialla olivat vahvasti kisoissa kunnostautuneet pelaajat, kun Kemell ohjasi Aron Kiviharjun laukauksen maaliin. Osuma oli Kemellille turnauksen viides, ja syöttöpiste Kiviharjulle kuudes.

Erän lopulla Suomi sai vielä toisenkin ylivoiman, ja Topi Rönni pelasi loistavat paikat niin Lenni Hämeenaholle kuin Kasper Halttusellekin, mutta lisämaaleja ei nähty.

Toisessa erässä Suomi joutui ensimmäistä kertaa vajaalle, kun Arttu Kärki komennettiin rangaistusaitioon. Suomi sai pidettyä Tšekin aisoissa ja kesti alivoimansa.

Täysin kentällisin Suomi oli pelissä hallitsevampi osapuoli. Palkinto tuli kuusi ja puoli minuuttia ennen toisen erän loppua, kun tšekkiläisen kiekonmenetyksen jälkeen Lassilan ja Aleksanteri Kaskimäen järjestelyn jälkeen Kemell survoi ottelun toisen maalinsa.

Jiři Kulich oli lähellä päästä kuittaamaan puolittaisesta läpiajosta hetkeä myöhemmin, mutta Topias Leinonen venytti patjansa eteen ja työnsi samalla myös maalin pois paikoiltaan.

Kolmannessa erässä Suomi aloitti järkevästi, eikä Tšekki päässyt myllyttämään takaa-ajoasemassa. Samalla Suomenkin maalipaikat olivat harvassa, sillä Tšekki ei vielä erän alkupuoliskolla ottanut isoja riskejä hakiessaan tasoitusta.

Kuutisen minuuttia ennen erän loppua Pikkuleijonat sai hyvän paineen Tšekin alueelle, ja Tšekki joutui laukomaan useamman pitkän kiekon. Tämän päätteeksi Kemell nappasi kiekonriiston Matěj Prčíkiltä kulmassa ja syötti Lassilalle, ja näin kapteeni lisäsi Suomen johdon kahteen maaliin.

Lassila onnistui maalinteossa toistamiseen vielä pelin viimeisellä minuutilla, kun hän viimeisteli pelin loppulukemat tyhjään maaliin. Kemell nappasi pelin parhaan suomalaispelaajan palkinnon jo kolmannen kerran turnauksen aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle