U18: Suomi selätti Sveitsin puolivälierässä niukoin lukemin

MAAJOUKKUE / Raportti
Aku Koskenvuo nollasi sveitsiläisten maalintekoyritykset.
Kuva © Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto
Suomi hallitsi ottelun ensimmäistä ja kolmatta erää Sveitsin viedessä peliä toisessa. Lopulta Suomi oli etevämpi realisoimaan hallintaa maaleiksi, ja näin ollen Pikkuleijonat jatkoivat välieriin Venäjää vastaan maalein 2−0.

Suomi sai hyviä uutisia jo ennen ottelua, kun sekä Brad Lambert että Oliver Kapanen palasivat kokoonpanoon. Lambert oli sivussa kaksi ottelua varotoimenpiteenä, Kapanen puolestaan loukkaantui ensimmäisessä ottelussa kaaduttuaan pää edellä laitaan.

Suomi hallitsi ottelua alusta alkaen. Ensimmäinen ylivoima nähtiin jo ajassa 3.45. Ville Koivunen koki kovia, kun Vincent Despont taklasi häntä kovaa sääntöjen vastaisesti. Sveitsi katkoi alivoimalla syöttöjä vaarallisesti pariinkin otteeseen, mutta muutoin kiekko pysyi suomalaisten hallussa.

Ennakkoon Suomea heikompi Sveitsi sai kiekon kunnolla Suomen maalille vasta noin 11 minuutin pelin jälkeen. Erä mentiin kokonaisuudessaan lähes täydellisessä suomalaiskomennossa, mutta siitä huolimatta erätauolle lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa. Tilastoihin merkittiin kolme kahden minuutin jäähyä Sveitsille.

Suomi alakynnessä toisessa erässä

Toiseen erään kaukaloon luisteli hyvin latautunut Sveitsi. Jo ensimmäisen viiden minuutin aikana joukkue loi paikkoja enemmän kuin koko ensimmäisessä erässä. Ottelun puolenvälin lähestyessä piti Suomen maalilla jälleen pelanneen Aku Koskenvuonkin jo pari kertaa venyä kunnon pelastukseen.

Suomi menetti kiekkoja toistuvasti omalla alueella, ja Sveitsi sai luotua näistä erittäin hyviä maalipaikkoja. Pelin painopiste kääntyi Suomen puolustusalueelle, kunnes Lambert sai hankittua Sveitsille jäähyn ajassa 32.06.

Ylivoimalla Pikkuleijonien peli lähti taas käyntiin siten kuin ensimmäisessä erässä nähtiin, mutta edelleen edettiin maalittomassa tasatilanteessa. Sveitsi pääsi pelaamaan ylivoimaa ajassa 36.25, kun Kapanen piti vastustajasta kiinni kahden minuutin arvoisesti.

Erän puhuttavin tilanne nähtiin aivan erän viime sekunneilla, kun Sveitsin kapteeni Dario Sidler taklasi kiekotonta Koivusta päähän hyökkäyssinisellä. Suomen viides ylivoimakerta tuotti viimein tulosta, kun Samu Tuomaalan syöttö löysi takakulmalta Sami Salmisen, joka ohjasi kiekon maaliin neljä sekuntia ennen erätaukoa.

Heimosalmi Suomen vapauttava sankari

Kolmas erä kulki Suomen komennossa pitkään, kunnes Louis Robin haistoi Tomi Leppäsen pakki-pakki-syötön ja pääsi läpiajoon. Tuomaala joutui rikkomaan ja Robin pääsi testaamaan Koskenvuota rangaistuslaukauksella. Koskenvuo torjui kuitenkin varmasti ja peliä jatkettiin Suomen johtaessa edelleen 1−0.

Ajassa 50.42 Aleksi Heimosalmi otti Suomen maalinteon reppuselkään. Heimosalmi haki kiekon omasta päästä, nousi vasemmasta laidasta upeasti ohi sveitsiläispuolustuksen ja laukoi kiekon pienestä kulmasta aivan maalin kattoon. Vaikka Suomi olikin jo saanut kenttäpelistä otteen takaisin, 2−0-maali vapautti joukkuetta henkisesti. 

− Se oli todella iso ja kaunis maali, Sisu Yliniemi ylisti lehdistötilaisuudessa Heimosalmen osumaa.

Tästä eteenpäin vain voitettavaa

Päävalmentaja Petri Karjalainen kertoi etenkin valmennusjohdon olleen vapautunut voiton jälkeen. Karjalaisen mukaan välierässä Suomella oli vain hävittävää.

− Sveitsi oli toistaiseksi parhaiten sitoutunut joukkue puolustamaan ja blokkaamaan laukauksia. Karjalainen jakoi tunnustusta Sveitsille.

− Kolmas erä oli meiltä hyvä, olimme vähän rennompia, hän kertasi pelin kulkua.

USA-ottelun kululla Karjalainen näki suoria seurauksia puolivälierään. Hän kertoi tappion osoittaneen joukkueelle, että kaikki ei aina vain onnistu.

Karjalainen oli optimistinen myös Suomen kiekonhallinnan muuttamisesta maaleiksi seuraavassa ottelussa.

− Sveitsi puolusti todella tiukasti, meillä oli hankaluuksia päästä ytimeen. Varmaan kolmekymmentä laukausta jäi blokkeihin, päävalmentaja laskeskeli.

Karjalainen näki, että vastustaja ja pelin tärkeys teki tänään ottelusta sellaisen kuin se oli. Hän muotoili asian siten, että jos tähän saakka Suomella oli vain hävittävää, tästä eteenpäin on vain voitettavaa.

− Uskon, että peli avautuu riippumatta siitä, kuka tulee vastaan, Karjalainen tiivisti.

Välierässä Suomi kohtaa alkuillan ottelussa oman puolivälieränsä voittaneen Venäjän.

» Lähetä palautetta toimitukselle