Pikkuleijonille murskavoitto kuolemanottelussa – Sveitsi kaatui 12–0

MAAJOUKKUE / Raportti
Anton Lundell oli yksi Sveitsi-voiton kapellimestareista.
Kuva © Saimi Airaksinen
Suomi kohtasi viimeisessä lohko-ottelussaan Sveitsin. Se onnistui tekemään jokaisessa erässä neljä maalia ja vältti voitolla karsintasarjan.

Pikkuleijonilla oli edessään alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskisojen tärkein ottelu, sillä voittaja oli matkalla puolivälieriin ja häviäjä karsintasarjaan.

Suomi lähti otteluun erittäin aktiivisesti karvaten ja painostaen, mikä enteili hyvää alkua. Neloskenttä Veeti MiettinenKasperi SimontaivalAarne Intonen ottivat iso roolia jo alkuminuuteilla ja pakottivat Sveitsin ottamaan aikalisän yhdeksännen peliminuutin aikana.

Pikkuleijonat näytti ettei alivoimakaan lannistanut mieltä, kun Leevi Aaltonen katkaisi sveitsiläissyötön helposti ja päästi komealla purkusyötöllä Anton Lundellin läpiajoon. IFK−hyökkääjä ei erehtynyt tilaisuudestaan ja Suomi siirtyi kolmen maalin johtoon alle kymmenessä minuutissa.

Sveitsi ei päässyt monta kertaa yrittämään etumatkan kuromista, mutta sai aikaiseksi pari hyvää tilannetta. Roope Taponen oli kuitenkin tilanteissa mies paikallaan

Mikko Petmanin johdolla ensimmäiselle erätauolle siirryttiin Pikkuleijonien neljän maalin johtoasemassa. Sveitsiläisvalmentajisto yritti vielä herättää joukkojaan maalivahdin vaihdolla.

Suomi aloitti toisen erän tehokkaasti, kun Aaltonen löi lisää kylmää vettä sveitsiläisten niskaan. Patrik Puistola onnistui kahdesti peräkkäin erikoistilanteissa, ensin alivoimalla ja sitten kahden miehen ylivoimalla. Miettisen maali erän lopussa tarkoitti sitä, että Suomi siirtyi erätauolle tilanteessa 8–0.

Kolmannessa erässä jatkui sama meno. Suomi kykeni maalintekoon tällä kertaa kolmesti, Sveitsi ei kertaakaan. Yksi maalintekijöistä oli Puistola, joka viimeisteli hattutempun ajassa 53:42. Loppulukemat 12–0 löi tauluun Juuso Pärssinen noin minuuttia ennen loppusummeria.

Suomi vei Sveitsiä pelin joka osa-alueella

Avaamaton pistetili tai kolme peräkkäistä tappiota eivät Pikkuleijonia painaneet. Aikaisemmissa otteluissa vaivanneesta tehottomuudesta ei näkynyt jälkeäkään. Myös puolustus oli erinomaisesti tehtäviensä tasalla.

Suomalaisittain ajateltuna ottelussa oli paljon muutakin positiivista kuin pelkkä lopputulos, sillä onnistumisia tuli useille ketjuille ja yksilöille. Hattutempun iskeneen Puistolan lisäksi pisterikkaimpiin suomalaissuorittajiin kuuluivat muun muassa Lundell, Miettinen, Aaltonen ja Simontaival. Myös etukäteen kritiikkiä kerännyt Ville Heinola onnistui maalinteossa.

Ottelussa nähtiin tuttuun tapaan paljon jäähyjä, mutta tällä kertaa ne kaikki tuntuivat satavan Suomen laariin: Pikkuleijonat teki maaleja yli- ja alivoimalla sekä siirretyn rangaistuksen aikana.

Sveitsi oli Suomelle pelkkä vastaantulija, mistä kertovat myös maalivahtien torjuntamäärät. Sveitsin maalivahdit Andri Henauer ja toisessa erässä tolppien väliin asettunut Florian Vuichard kirjasivat yhteensä 51 torjuntaa, Taponen vain 21.

Suomen maailmanmestaruusturnaus jatkuu torstaina 25.4., kun puolivälierässä vastaan asettuu Yhdysvallat.