U18: 8–0 ei jätä selittelylle sijaa – Pikkuleijonien mitali jäi kaukaiseksi haaveeksi

MAAJOUKKUE / Raportti
Aku Koskenvuo komennettiin vaihtoon ottelun puolivälissä.
Kuva © Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto
Ruotsi oli selvästi parempi joukkue alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailujen pronssiottelussa. 8–0-lukemat olivat tylyt, mutta rehelliset.

Suomen ottelun parhaat hetket osuivat ottelun ensimmäiseen erään. Pikkuleijonat tuli kaukaloon hyvällä ilmeellä ja vastasi ottelun ensimmäisestä laadukkaasta maalipaikasta – alivoimaisena pelaamisesta huolimatta. Sami Päivärinnan ujutus jäi kuitenkin tolppaan, ja vain parikymmentä sekuntia myöhemmin Isak Rosén sai iskeä kiekon verkkoon William Strömgrenin tyylikkäästä esityöstä.

Maalista eteenpäin Suomi oli näennäisesti avauserässä kuskin paikalla, mutta laadukkaat maalipaikat olivat vähissä. Erän viimeisellä minuutilla Simon Robertsson juotti Suomelle karvasta kalkkia iskemällä vaarattoman oloisesta hyökkäyksestä kiekon verkkoon.

Toisessa erässä Ruotsi heitti lisää vettä kiukaalle. Pelin tempo kasvoi entisestään, mikä kasvatti pelin vaadetta. Suomi oli läpi turnauksen ollut vaikeuksissa kovan paineen alla, eikä hyökkäyksiinlähdöistä tullut oikein mitään. Ruotsi onnistui toistuivasti ohjaamaan pelin ahtaisiin tiloihin, joissa kamppailutilanteet kääntyivät toistuvasti keltapaitojen eduksi.

Jos avauserässä lukemat eivät kuvastaneet täysin kenttätapahtumia, toisessa erässä ne sitä tekivät: Småkronorna iski kaksi maalia lisää karkaamalla 4–0-johtoon.

Neljännen maalin jälkeen Pikkuleijonien turnauksen parhaimpiin pelaajiin kuulunut Aku Koskenvuo luisteli pois maaliltaan. Rankan ruotsalaispyörityksen keskellä maalivahtia on vaikea pitää ainoana syypäänä, mutta kolmas ja neljäs maali varmasti kismittivät: kolmannessa torjuntatyöskentelyä vaikeutti juuri laukaushetkellä mailaa takaisin antanut hyökkääjä, kun taas neljännessä Koskenvuo sortui räikeään ylipelaamiseen.

Parhaaksi suomalaisuutiseksi toisessa erässä jäi Brad Lambertin pelikuntoisuus, sillä hyökkääjä näytti loukkaavan itseään taklaustilanteessa. Lambert kuitenkin palasi vielä kaukaloon.

Kirejä nähty, vaan ei tällä kertaa

Suomi on tässä turnauksessa tullut tunnetuksi useista nousuista takaa rinnalle ja usein jopa ohi. Tällä kertaa sellaista ei kuitenkaan nähty.

Jo toisessa erässä hyökkäysketjut laitettiin uusiksi laadukkaamman hyökkäyspelin toivossa, mutta Suomi ei missään vaiheessa onnistunut enää nousemaan mukaan voittokamppailuun. Näennäinen pyöritys kasvatti Suomen laukaisutilastoa, mutta Carl Lindbomin nollapeli oli harvoin uhattuna. Lopulta nollapeli irtosi 34 torjunnalla.

Loppulukemiksi kirjattiin 8–0. Neljän peräkkäisen loppuottelupaikan jälkeen Suomi on jäänyt nyt kahdesti peräkkäin ilman mitalia.