Tyttöleijonat eteni välieriin kukistamalla Tšekin – Salonen ja Kuja-Halkola ratkaisivat voiton Suomelle

MAAJOUKKUE / Raportti
Lopussa juhli Suomi.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomi ja Tšekki tarjosivat vauhdikkaan ja jännittävän puolivälieräottelun Ruotsin MM-kisojen pudotuspelivaiheessa. Tasainen kamppailu kääntyi lopulta Suomen voitoksi tilanteiden täyteisen kolmannen erän jälkeen. Ottelun loppulukemat kirjattiin 3–2 Suomen hyväksi.

Ylivoima toi johtomaalin

Suomi aloitti ottelun tarkasti täyttäen puolustusaluetta hyvin. Hyökkäyksiinlähdöt olivat nopeita, mutta tehokkuus ei ollut toivotulla tasolla.

Viiden minuutin pelin jälkeen Iida Lappalaiselle sattui paha kiekonmenetys, mutta Suomen maalilla erinomaisesti torjunut Kerttu Kuja-Halkola oli hyvin hereillä ja pelasti joukkueen takaiskulta.

Ensimmäisen erän lähestyessä puoliväliään Suomi pääsi ylivoimalle Barbora Juříčkován otettua kahden minuutin rangaistuksen sääntöjen vastaisesta taklauksesta. Suomi hyödynsi mahdollisuutensa ja Pauliina Salonen iski ottelun avausmaalin maalin edestä ylivoimalla.

Suomen peli-ilme oli avauserässä aktiivinen joukkueen ajaessa Salosen johdolla hanakasti maalille, mikä pakotti Tšekin roikkumaan. Erän lopussa Suomi sortui kuitenkin kahteen peräkkäiseen kaksiminuuttiseen ja Tšekki sai hyvää painetta aikaiseksi Suomen päässä.

Salosen maali jäi avauserän ainoaksi, joten ensimmäiselle erätauolle siirryttiin Suomen johtaessa ottelua 1–0.

Ylivoimahyökkäyksiä ja tärkeitä torjuntoja

Suomi aloitti toisen erän todella hyvällä energialla. Heti erän alussa Sofia Kari pääsi alivoimalla läpiajoon, mutta Tšekin Adéla Šapovalivová luisteli hänet kiinni ottaen tilanteesta kaksiminuuttisen sääntöjen vastaisesta taklauksesta.

Välittömästi tämän perään Suomi sai aikaiseksi hyvän tilanteen, kun Julia Schalin yritti vanhanaikaisella maalintekoa. Vajaa kolme minuuttia erän alusta kiekko kävi jo Tšekki-maalin tolpassa Suomen hienon syöttökuvion päätteeksi.

Suomi oli kevyellä jalalla liikkeellä ja sai lähes vaihdosta toiseen painetta Tšekin maalille. Neea Pelkosen koukkausjäähy kuuden minuutin paikkeilla katkaisi Suomen vahvan jakson ja Tšekki sai luotua kaksi vaarallista tilannetta, ensimmäisen aivan ylivoiman lopulla ja toisen heti jäähyn päätyttyä, mutta se ei onnistunut viimeistelemään kummastakaan paikasta.

Kun erää oli reilu neljä minuuttia jäljellä Tšekki sai ylivoimahyökkäyksen, joka päättyi Kuja-Halkolan erinomaiseen räpyläkoppiin. Suomella oli erässä useita ylivoimahyökkäyksiä, mutta lukuisista mahdollisuuksista huolimatta se ei onnistunut hyödyntämään näitä ja lisäämään johtoaan.

Aivan erän lopulla Tšekki oli lähellä tasoittaa ottelun, mutta Šapovalivová ei epäonnekseen saanut siirrettyä kiekkoa tyhjään Suomen maaliin.

Niin Michaela Hesová kuin Kuja-Halkola torjuivat toisessa erässä erittäin hyvin ja ottivat tukun tärkeitä torjuntoja pitäen joukkueensa mukana pelissä.

Neljän maalin päätöserä

Ottelun kolmas erä alkoi Suomen kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla Tereza Plosován tasoitettua ottelun Šapovalivován upeasta esityöstä alle minuutin pelin jälkeen.

Ajassa 46.07 Linda Vocetková vei Tšekin ylivoimalla 2–1-johtoon noustuaan parhaaseen maalintekosektoriin ja lauottuaan kiekon aivan Suomen maalin yläkulmaan.

Aktiivisuudellaan läpi pelin erottunut Salonen pääsi yksi vastaan yksi -tilanteessa hienoilla harhautuksillaan Tšekin puolustajan ohi ja maalivahdin kanssa nokikkain, mutta ei onnistunut ohittamaan Hesováa.

Erän ylitettyä puolivälin Sanni Vanhanen toi Suomen tasoihin jatkettuaan Salosen raudoissa käyneen laukauksen Tšekki-maaliin. Heti perään osat vaihtuivat Salosen vietyä Tyttöleijonat 3–2-johtoon Vanhasen laukoman terävän rannelaukauksen irtokiekosta. Maali tarkastettiin vielä videolta mahdollisen maalivahdin häirinnän varalta, mutta ottelun tuomaristo ei katsonut maalilla maskia tehneen Tilli Keräsen syyllistyneen tähän ja Salosen johto-osuma säilyi voimassa.

Tšekki sai vielä aivan päätöserän viime sekunneilla pari hyvää tekopaikkaa, mutta maaliin asti kiekko ei tietään löytänyt ja näin Suomi vei ottelun nimiinsä lukemin 3–2 edeten välieriin.

Tyttöleijonien parhaimmistoa ottelussa olivat huikeasti maalilla torjunut Kuja-Halkola sekä liikkeellään Tšekin pelaajat kiireisinä pitäneet Kari ja kaksi maalia viimeistellyt Salonen. Ottelu oli kaiken kaikkiaan Suomelta sen selvästi paras tähän asti ja koko joukkue esiintyi kaukalossa vahvasti.

Välierissä Suomea vastaan asettuu Kanada, jolle joukkue kärsi alkusarjassa tylyn 0–8-tappion. Ottelu pelataan lauantaina klo 21 Suomen aikaan.