Suomi tuli kahden maalin takaa tasoihin Tšekkiä vastaan – Vili Saarijärvi ratkaisi voittomaalikilpailussa

MAAJOUKKUE / Raportti
Vili Saarijärven maalit ja Janne Juvosen onnistunut maalivahtipeli toivat voiton Leijonille.
Kuva © Tiia Mahkonen
Suuren osan Ruotsissa pelatusta EHT-maaottelusta Tšekki oli kentällä selkeästi Suomea parempi joukkue, mutta Suomi tuli kolmannessa erässä tasoihin. Ratkaisua jouduttiin hakemaan voittomaalikilpailusta, jossa Vili Saarijärvi otti voiton Suomelle.

Tšekki aloitti ottelun huomattavasti terävämmin kuin Suomi ja teki 0–1-maalin jo ajassa 1:21, kun Matej Blumel onnistui yllättämään Suomen maalia vartioineen Janne Juvosen. Lisämaalit vaikuttivat lähes väistämättömiltä, kun Tšekki pääsi erän myllyttämään kahden miehen ylivoimaa erän puolivälissä yli minuutin ajan, mutta Juvosen johdolla Suomi kesti tilanteen.

Ottelu jatkui pitkään Tšekin komennossa. Suomen viisikolla oli pitelemistä Tšekin taitavissa ja määrätietoisissa hyökkääjissä, eivätkä suomalaispelaajat päässeet väliin Tšekin tarkkoihin syöttöihin. Myös hyökkäystilanteissa Suomi jäi alakynteen eikä aina saanut tuotua kiekkoa hyökkäysalueelle – edes ylivoimalla.

Hiljalleen Leijonat pystyi kuitenkin parantamaan peliään. Toisen erän lopulla Suomi sai kenttätapahtumista hetkittäin yliotteenkin. Maalit jäivät molemmilta joukkueilta uupumaan, kunnes Tšekki kolmannen erän alussa onnistui menemään 0–2-johtoon Radan Lencin maalilla.

Suomi sai uuden vaihteen päälle lähes heti Tšekin toisen maalin jälkeen, ja Teemu Turunen kavensi ottelun lukemiin 1–2 kolmisen minuuttia myöhemmin. Tasoitusmaalista viisi minuuttia kavennuksen jälkeen vastasi Vili Saarijärvi, ja kolmas erä päättyi tasatilanteeseen.

Voittomaalia ei nähty jatkoajallakaan, jonka jälkeen ratkaisua lähdettiin hakemaan voittomaalikilpailusta. Laukojista ainoastaan Saarijärvi onnistui maalinteossa, joten Suomi merkittiin ottelun voittajaksi lukemin 3–2.

Suomen parhaimmistoa maalivahdin ja maalintekijöiden lisäksi olivat muun muassa aina työteliäs Mikael Ruohomaa ja maalipaikkoja ahneesti hakenut Markus Nurmi. Sen sijaan lunta Leijonien tupaan toi Otso Rantakarin loukkaantuminen kolmannessa erässä.

Suomen osalta turnaus jatkuu sunnuntaina ottelussa Ruotsia vastaan.

Päivitetty klo 15:52: Virheellinen termi "voittolaukauskilpailu" vaihdettu muotoon "voittomaalikilpailu".