Leijonat murskasi Tšekin tennislukemin – Juha Jatkolalle voitto A-maajoukkuedebyytissään

MAAJOUKKUE / Raportti
Juha Jatkola torjui varmasti, vaikka päästikin yhden osuman.
Ruotsin EHT-turnauksen toisen pelipäivän avasi Suomen ja Tšekin välinen kohtaaminen. Ottelu päättyi Leijonille lukemin 6–1. Jere Sallinen saalisti kolme syöttöpistettä sekä Arttu Ruotsalainen, Juha Jääskä, Juhamatti Aaltonen ja Ahti Oksanen viettivät kahden tehopisteen päiväpuhdetta.

Ruotsin EHT-turnauksen voitokkaasti avanneet Suomi ja Tšekki kohtasivat toisensa turnauksen toisena pelipäivänä. Kauden kaksi aiempaa kohtaamista on päättynyt Tšekille maalierolla 8–4. Malmössa pelattu ottelu päättyi Jukka Jalosta turnauksessa tuuraavaan Mikko Mannerin luotsaaman joukkueen juhliin lukemin 6–1.

Leijonilla torjuntavastuun ottelussa sai a-maajoukkuedebytantti Juha Jatkola ja Tšekillä maalille luisteli Petr Kváča, joka myöskin teki aikuisten tasolla maajoukkuedebyyttinsä. Sveitsi-pelissä loukkaantunutta Sami Nikua paikkasi lopputurnauksen ajan Niklas Friman. Leijonien hyäkkäyksessä A-maajoukkuedebytiin teki Julius Mattila. Ennen ottelua kolmosketjuun merkitty Robert Leino tippui kokoonpanosta.

Tšekin ryhmässä tässä turnauksessa pelasi Liigasta tutut Petr Zámorský, Filip Chlapík, Hynek Zohorna, Dominik Lakatoš, Jiří Smejkal, Libor Zábranský, Lukáš Klok sekä Michal Kovařčík. NHL-kokemusta joukkueeseen toivat Michal Jordán, Chlapík, Michal Kempný, Jakub Jeřábek, Vladimír Sobotka sekä Vojtěch Mozík

Nikolas Matinpalo tuuletti avauserässä ensimmäistä maaajoukkuemaaliaan

Avauserä käynnistyi kummaltakin joukkueelta tunnustelevasti. Leijonat sai ottelun ensimmäisen ylivoiman, jossa paras paikka tuli Jere Salliselle. Tšekki puolusti hyvin alivoimallaan, eikä päästänyt Suomea rakentamaan laadukkaita maalipaikkoja. Nopeatempoisen erän edetessä punapaitaisella vierasjoukkueella oli Leijonia paremmat paikat, koska Suomi ajoittain höntyili lähtiessään hyökkäyksiin.

Ottelun avausmaalin laukoi kuitenkin Suomi Nikolas Matinpalo juhliessa ensimmäistä maajoukkuemaaliaan Juhamatti Aaltosen komeasta esityöstä. Leijonien avausmaalista huolimatta Tšekillä oli peli halussaan, mutta Jatkola oli maalillaan muurina.

Leijonat hyödynsi toistamiseen vastahyökkäyksen erän loppuhetkillä Sallisen syötön tavoittaessa Aaltosen. Suomen toinen maali vapautti sinivalkoisten peliä, joten pelin virtaus tasoittui. Erätauolla Matipalon maaliin lisättiin myös Sallinen syöttäjäksi, joten Sallisella oli Aaltosen tavoin kahden tehopisteen avauserä.

Leijonien kakkosketju oli toisessa erässä tehokkaalla pelipäällä

Toisessa erässä Suomi tuli ensimmäistä erää paremmin mukaan kaukaloon jo avaushetkistä lähtien. Parantunut peli sai palkinnon, kun Arttu Ruotsalainen laukoi ottelun kolmannen maalin. Vaisusti erässä pelanneelle Tšekille tuli lisää murheita, kun Ruotsalainen laukoi taiston toisen maalinsa. Ahti Oksanen sai syöttöpisteet Ruotsalaisen osumiin.

Leijonien neljännen osuman jälkeen Kváča vaihdettiin Aleš Stezkaan, joka joutui antautumaan Vili Saarijärven ja Juha Jääskän osumille. Jääskän osumaan Sallinen sai ottelun kolmannen syöttöpisteensä. Suomi pääsi harjoittelemaan alivoimaa erässä kertaalleen, jonka aikana Tšekki sai yhden laadukkaan laukauksen Jatkolan vartioimalle maalille.

Erän loppupuolella avauserässä tehoillut Aaltonen esitti maagista pelisilmäänsä järjestellessä avopaikan Mattilalle, jonka laukoma kiekko kilahti lopulta tolppaan. Leijonien puolustaessa kurinalaisesti puolustusaluettaan Tšekillä ei ollut erän aikana mahdollisuutta päästä paraatipaikoille.

Noin viisi minuuttia ennen toista erätaukoa Tšekki sai pitkän hyökkäyksen Leijonien alueelle, joka päättyi kiekon päätyessä päätyverkkoihin. Erän viimeisellä mainoskatkoilla Saarijärvi poistui ontuen pukukoppiin, joten puolustajan peli päättyi loukkaantumiseen.

Kolmannessa erässä Tšekki ohitti Jatkolan ensimmäisen kerran

Kolmas kaksikymppinen oli vauhdikasta pelailua Leijonien puolustaessa johtoasemaansa ja Tšekin hakiessa parempaa peliä vaisusta toisesta erästä. Leijonat pelasi erässä ajoittain löysästi, joten Tšekki pääsi helpohkosti Jatkolan vartioimalle maalille.

Jakub Flekin läpiajon Jatkola torjui komeasti, mutta hyökkääjän yritystä hetkeä aiemmin Zohorna laukoi vieraiden ottelun ensimmäisen maalin. Jordánin luistellessa rangaistusaitioon areenan kaiuttimista rupesi pauhaamaan Ari Koivusen versio Kirkan Hetki Lyö-klassikosta.

Leijonien ylivoimaa ehti kulua 20 sekuntia, kunnes Valtteri Kemiläinen tasasi puntit koukatessaan Flekiä. Tasavaajaalla Frimanin laukaus säikäytti Stezkaa, mutta kiekko kilahti Tšekki-vahdin onneksi sivurautoihin. Ottelun loppupuolella Kalle Kossila yritti ilmaveiviä, joka vesittyi kiekon tippuessa lavan päältä.

Varmasti debyytissään torjunut Jatkola torjui ottelussa 16 laukausta ja kaksikko Kváča sekä Stezka saivat yhteensä 14 torjuntaa tilastoihin. Suomen turnaus päättyy Ruotsi-klassikkoon ja Tšekki päättää urakkansa Sveitsiä vastaan.