Globenin päiväkävely päättyi tappioon

MAAJOUKKUE / Raportti
Leijonien EHT-turnaus jatkui päiväottelulla Tšekkiä vastaan. Huomenna vastaan asettuu isäntämaa Ruotsi.
Kuva © Saimi Airaksinen
Tukholman EHT-turnauksen päiväottelu Tšekkiä vastaan ei noussut ikimuistoisten kiekkoklassikoiden joukkoon. Aikainen aloitus näkyi molempien pelissä, ja ottelun tempo ja intensiteetti jäivät varsin alhaisiksi.

Torstaina Venäjän Helsingissä nollannut Frans Tuohimaa oli luukkuvahtina ja Lukon Lassi Lehtinen debytoi maajoukkuemaalilla. Lehtinen sai jo vajaan neljän minuutin pelin jälkeen keräillä kiekon selkänsä takaa, kun Suomen pelatessa ylivoimaa Julius Honka antoi oman maalin takaa huolimattoman syötön Arttu Ruotsalaisen jalkoihin. Roman Horák haistoi tilanteen, riisti kiekon, harhautti ja maalasi. Näin Tšekki otti ottelussa 1−0-johdon.

Suomen ensimmäinen kunnon maalipaikka syntyi hetki ennen avauserän puoliväliä. Teemu Pulkkinen pääsi karkuun, mutta pystysyöttö tuli sen verran suorille jaloille, että David Němeček ennätti riittävästi estelemään Pulkkisen viimeistely-yritystä. Kuitenkin vain hetkeä myöhemmin Leijonat pääsivät uudelleen ylivoimahyökkäykseen ja Jere Karjalainen niittasi tasoittavan maalin Julius Junttilan millimetrin tarkasta syötöstä Globenin valotaulun osoittaessa tasalukemaa 10.00.

Toinen erä noudatti pitkälti ensimmäisen kaavaa. Pitkät hyökkäykset loistivat poissaolollaan ja tekopaikat olivat puolin ja toisin vähissä. Kummallekin joukkueelle tarjoiltiin ylivoimaa, mutta vedot painuivat tasaiseen tahtiin päätylaudoituksiin.

Tasatilanteessa 1–1 oltiin jo kovasti menossa toistamiseen pukukoppiin, kunnes Tšekki iski. Päävalmentaja Miloš Říha oli heittänyt kakkosketjuun kolme kappaletta Zohornaa ja veljesvitja värkkäsi pukokoppimaalin vain seitsemän sekuntia ennen toisen erän päätöstä. Hyvän kamppailupelaamiseen seurauksena kiekko saatiin pelattua kulmauksesta Tomáš Zohornalle ja Amur-hyökkääjä pääsi jatkamaan pelivälineen ohi Lassi Lehtisen.

Leijonat saivat toisessa erässä tappioaseman lisäksi myös muutakin jobinpostia, kun Petteri Nikkilä joutui jättämään kaukalon. Näin Suomi pelasi ottelun loppuun seitsemällä puolustajalla.

Tomas Zohornan onnistuminen toimi selvästi herätyksenä Jukka Jalosen ryhmälle ja kolmannen erän ensimmäisten minuuttien aikana hyökkäysalueelle murtautuminen oli kaikkein vaivattominta. Terävyys ja uhkamomentti hyökkäyksistä kuitenkin yhä puuttuivat.

Tasoitusta tarjottiin vielä lopussa, kun David Sklenička koukki itselleen kakkosen reilut kaksi minuuttia ennen päätöstä. Suomi lähti välittömästi hakemaan maalia kuudella kenttäpelaajalla, mutta Zohornat pääsivät namuttelemaan loppulukemat 1–3 tyhjään maaliin.

Suomen osalta turnaus jatkuu sunnuntai-iltana ottelulla isäntämaa Ruotsia vastaan. Tuohon otteluun Leijonielle jäi runsaasti parannettavaa.