Leijonien erinomainen alku kääntyi tappioksi – Saksa rynni voittoon alkulohkon päätöspelissä

MAAJOUKKUE / Raportti
Kevin Lankisella oli vaikea päivä Suomen maalilla.

Suomi oli selvästi paremmin herännyt lounasajan kohtaamiseen. Erinomaista maskityötä tehnyt Harri Pesonen ohjasi Mikko Lehtosen viivavedon ylivoimalla Saksan verkkoon, kun peliä oli pelattu 15 minuutta. Tähän asti peli oli ollut täydellistä Leijonien hallintaa.

Saksa sai ylipäätään ensimmäisen laukauksensa kohti maalia vasta, kun ottelun ensimmäistä erää oli jäljellä kolme minuuttia, ja teki heti maalin. Atte Ohtamaa antoi harhasyötön saksalaislapaan ja Saksa pääsi iskemään levällään ollutta suomalaisviisikkoa vastaan. Hyökkäyksen päätteeksi Marc Michaelis viimeisteli 1–1-tasoituksen ja näissä lukemissa mentiin myös erätauolle.

Myös kakkoserään Suomi tuli vahvasti ja Leijonat siirtyikin nopeasti 2–1-johtoon Juhani Tyrväisen leijonauran avausmaalilla. Tyrväisen osumaa tarkasteltiin videolta, koska Niko Ojamäki oli maalin syntyhetkellä Philipp Grubauerin sylissä, mutta saksalaispuolustajan tuppaamana, joten kiekko osoitettiin varsin oikeutetusti keskelle.

Leijonat kadottaa otteen

Tyrväisen maalin jälkeen Suomen keskittyminen katosi ja Saksa kuroi uudelleen tasoihin. Dominik Kahun unohtui suomalaispuolustukselta maalin eteen ja hän siirsi kiekon rauhassa Leon Draisaitlen tarjoilusta ohi Kevin Lankisen.

Tasoitusmaalin jälkeen Saksa pääsi paremmin peliin, Leijonien kääntäessä samaan aikaan kylkeä päiväunillaan. Kolmannen erän alussa se pääsi kokeilemaan toista kertaa ottelussa ylivoimaansa ja onnistui. Leon Draisaitl ujutti pienestä raosta turnauksen neljännen maalinsa ohi Lankisen ja vei Saksan ensi kertaa ottelussa johtoon.

Kaapo kakko yritti ottaa Leijonat reppuselkäänsä, pyrkien hakemaan tasoitusta yksilösuorituksillaan. Myös Niko Ojamäelle avautui loistava mahdollisuus, mutta Philipp Grubauer Saksan maalilla kesti. Loppua kohden Toni Söderholmin Saksa puolusti johtoasemassaan erinomaisesti ja Suomen paikat olivat vähissä. Näin Saksa voitti päiväpelin maalein 2–4, kun Draisaitl kävi vielä viimeistelemässä päätösnumerot tyhjiin.

Suomi A-lohkon kakkonen

Suomen olisi pitänyt karata ensimmäisessä erässä, kun sillä oli aivan riittävästi tilaisuuksia useamman maalin tekemiseen. Laiska puolustaminen päästi Saksan mukaan peliin ja Leijonista ei ollut tämän jälkeen enää peliä kääntämään.

Myös vuosi sitten Tanskassa Suomi hävisi jatkoajalla Saksalle. Edellisen kerran Suomi on hävinnyt Saksalle perättäisissä MM-kisoissa Länsi-Saksalle vuosina 1954-55. Vuosina 1965-66 Suomi hävisi DDR:lle ja samoin kahdesti samoissa kisoissa vuonna 1983.

Tappio tietää sitä, että Suomi on A-lohkossa toinen. Torstaisen puolivälierän vastustaja selviää myöhemmin tämän illan aikana.