Suomi pudotti hallitsevan mestarin - Sakari Manninen kruunasi tehoiltansa jatkoaikamaaliin

MAAJOUKKUE / Raportti
Sakari Manninen ja Jani Hakanpää olivat Suomen juhlittuja sankareita ottelussa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Kolmella kolmea vastaan pelattu jatkoaika toi nopean ratkaisun, kun nopea vastahyökkäys toi Suomelle maalin minuutin ja 37 sekunnin jälkeen. Sakari Mannisen komea laukaus upposi Henrik Lundqvistin räpyläkäden yläkulmaan, ja suomalaiset pystyivät aloittamaan juhlintansa.

Jo jatkoajalle pääsy oli kovan työn takana, sillä Ruotsi oli pitkään johtoasemassa. Marko Anttila teki turnauksen ensimmäisen maalinsa makeaan paikkaan, kun hän iski paluukiekon sisään Suomen pelatessa kuudella viittä vastaan.

Suomi onnistui kukistamaan hallitsevan maailmanmestarin ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä sitten vuoden 1999, jolloin vastassa oli niin ikään Ruotsi. Sillä kertaa pelattiin välieriä.

Suomi sai otteluun unelmallisen alun, kun Niko Mikkola ampui Leijonat johtoon minuutin pelin jälkeen. Ensimmäisellä minuutilla Ruotsi joutui turvautumaan pitkään kiekkoon kahdesti, ja näin Suomella oli jo kolmas kentällinen Ruotsin aloituskentällistä vastaan.

Hyvä alku kariutui kuitenkin kolmannella minuutilla tulleeseen väärään vaihtoon. William Nylanderin loistosyöttö tavoitti maalin toiselta puolelta John Klingbergin, ja sekä heittäytyvä Atte Ohtamaa että maalivahti Kevin Lankinen olivat pahasti myöhässä.

Erän loppua kohden Ruotsi sai hivenen enemmän otetta pelistä. Tre Kronor siirtyi johtoon onnekkaastikin, kun Patric Hörnqvistin laukaus kimposi Henri Jokiharjun luistimen ja tolpan kautta maaliin.

Toinen erä alkoi Suomen kannalta huonoimmalla mahdollisella tavalla, kun Elias Pettersson vei Ruotsin kahden maalin karkumatkalle nousunsa päätteeksi. Tämän jälkeen ote siirtyi vahvasti Suomelle, ja leijonaryhmä sai useita pitkiä pyörityksiä Ruotsin päätyyn.

Hallinta toi tulosta, kun Petteri Lindbohm laukoi kavennuksen osin tuurinkin sävyttämänä. Ottelun suurin sankari Sakari Manninen oli järjestämässä myös tasoitusta, kun hän ylitti siniviivan ja syötti Jani Hakanpäälle, joka avasi maalitilinsä turnauksessa komealla lämärillä.

Erän loppuun Suomi koki kuitenkin kovan kolauksen Erik Gustafssonin osuman myötä. Maalia ei havaittu heti, vaan osuma selvisi vasta seuraavalla katkolla suoritetusta videotarkistuksesta.

Suomi lähti hakemaan innokkaasti tasoitusta heti kolmannen erän alkuun. Painostus ei kuitenkaan tuonut erityisemmin hyviä laukauksia erän alkupuolella. Kaapo Kakko pääsi laukomaan kerran hyvästä paikasta, mutta sillä kertaa Henrik Lundqvist onnistui torjumaan.

Lopulta Anttilan taistelu toi tasoitusmaalin, ja jatkoajalla peli kääntyi Suomen eduksi. Näin Suomen turnaus jatkuu välieriin ja mitalipeleihin.

Suomi kohtaa lauantaina pelattavassa välierässä Venäjän, joka on toistaiseksi voittanut kaikki kahdeksan turnauksessa pelaamaansa ottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle