Suomi hävisi Ruotsille nousujohteisista otteista huolimatta

MAAJOUKKUE / Raportti
Tre Kronor onnistui pistämään Leijonat ajoittain solmuun hyökkäysalueella.
Kuva © Tiia Mahkonen
Leijonilla oli riittävästi maalipaikkoja paremman tuloksen saamiseksi, mutta viimeisen terävyyden puute ja hienoinen epäonnikin pitivät turnausisännän takamatkalla loppuun asti.

Isänpäivän klassikko-ottelu Suomen ja Ruotsin välillä oli kauttaaltaan tarkkaa pelaamista, eikä maalipaikoilla mässäilty. Tre Kronor onnistui hankkiutumaan johtoon ja puolusti asemaansa tiiviisti.

Henrik Tömmernesin viivakuti upposi Leijonien verkkoon ennen toista erätaukoa ja takasi sen, että länsinaapuri pääsi turvallisen tuntuisessa tilanteessa päätöserään. Sekä yli- että alivoimaprosentit olivat Ruotsilla ottelussa tasan 100 kolmen ylivoimaosuman myötä. Loppuaan kohden tiukentuneen kamppailun Tre Kronor vei lopulta nimiinsä numeroin 3−1.

Varovainen alku

Ottelun alku oli tasainen ja molemmat joukkueet ikään kuin tarkkailivat, mitä vastustaja lähtee yrittämään. Myös osittain muuttuneet taktiikat aiheuttivat sen, ettei kumpikaan tiennyt, miten suhtautua illan vastustajaansa.

Avauserä toi Suomelle myös ylivoimaa, mutta Ruotsilla ei ollut todellista hätää erikoistilanteen aikana. Niko Ojamäen kaatuminen omia aikojaan kiekkoa vastaanottaessa kuvasti Leijonien vireystilaa.

Petteri Lindbohmin taklaus ensimmäisessä erässä kumahti ruotsalaispelaajan päähän − tuomaristo arpoi puolustajan tuomioita pitkään ja päästi Lindbohmin lopulta kahden minuutin rangaistuksella. Vaikkei leijonapakkia ulos lähetettykään, kostautui erikoistilanne tylysti. Anton Lander siirsi Ruotsin johtoon.

Ruotsin onnekas osuma sytytti pelin

Suomi pelasi toisen erän alun hyvin ja Lars Johansson sai olla Ruotsin maailla varuillaan aktiivisia suomalaisia vastaan. Puolustuspäässäkin Leijonat oli aktiivinen eikä antanut Tre Kronorille liikaa tilaa nousta maalipaikoille.

Toisen erän edetessä Ruotsi pystyi kampeamaan kiekon Suomen päätyyn ja pitämään painee Jussi Olkinuoran maalin läheisyydessä pitkiäkin aikoja. Maalipaikkoja ei kuitenkaan nähty ja koko täpötäysi Hartwall Arena tuntui odottavan seuraavaa isoa siirtoa jommalta kummalta joukkueelta.

Tapahtumia tuli, kun Suomi joutui alivoimalle. Heti aloituksen jälkeen Jesper Olofsson pisti kiekon maalille ja pikkumusta pomppi Atte Ohtamaan luistimesta verkon perukoille. Seuraavassa vaihdossa Harri Pesonen pääsi lähes läpiajoon, mutta kiekko takakarvattiin häneltä pois. SKA-vahti Johansson ryösti myös Toni Rajalan huippupaikassa.

Johansson ei murtunut

Kolmannen erän Leijonat aloitti hyvin ja joukkue sai pidettyä kiekon kontrollissa hyökkäysalueella. Palkinto hyvästä työstä tuli myös maalin muodossa, kun Heikki Liedes iski ensimmäisen leijonamaalinsa ohi Johanssonin. Suomi pystyi säilyttämään pelillisen yliotteensa myös kavennusosuman jälkeen.

Leijonavyöry jatkui pitkälle kolmanteen erään ja Teemu Tallberg oli lähellä liittyä maalintekijöiden joukkoon, mutta viime hetkellä ratkaisu hieman ontui. Kellon huvetessa Suomi loi paikkoja, muttei onnistunut ohittamaan KHL:n tähtivahteihin lukeutuvaa Johanssonia.

Sami Vatasella oli vastahyökkäyksestä tuhannen taalan paikka tuoda Suomi maalin päähän, mutta muutama minuutti ennen täyttä aikaa tullut tilanne hupeni silmissä. Tre Kronor pystyi kamppailemaan Johanssonin johdolla loppusummeriin asti ja nappasi Helsingin Euro Hockey Tourin osaturnauksen nimiinsä.

» Lähetä palautetta toimitukselle