Leijonat kaatoi Ruotsin – Päävalmentaja Jukka Jalonen: "En tunne sääntöjä niin hyvin"

MAAJOUKKUE / Raportti
Eemeli Suomi sai kiekon Ruotsia vastaan verkkoon, mutta maali hylättiin maalivahdin häirintänä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Karjala-turnauksen päätöspäivänä sunnuntaina Suomi ja Ruotsi kohtasivat Helsingissä klassikko-ottelussa. Ottelussa panoksena oli Karjala-turnauksen kakkossija, sillä Tšekki oli varmistanut turnausvoiton voittamalla iltapäivällä Venäjän.

Ottelun aikana Leijonat esitti hyökkäyspäässä jopa poikkeuksellisen näyttäviä otteita, ja sen molemmat maalit syntyivät komeista kuvioista.

Avausmaalissa neljän minuutin pelin jälkeen erinomaisen ottelun pelannut Mikko Lehtonen nousi rohkeasti puolustajan paikalta maalin eteen ja yllätti Ruotsin maalilla pelanneen Adam Reidebornin. Maalin synnyssä auttoivat oikea-aikaisen syötön antanut Henrik Haapala sekä maskia tehnyt Juho Lammikko. Suomen toinen maali syntyi ylivoimalla, kun Haapala ja Teemu Turunen pelasivat nopealla hyökkäyspelillä avopaikan Miro Aaltoselle.

Myös Ruotsi pelasi kuitenkin hyvän ottelun ja saikin kiekon maaliin jo ensimmäisessä erässä. Peli oli kuitenkin, ehkä hätäisesti, jo vihelletty poikki. 2–0-maalin jälkeisessä vaihdossa Ruotsilla oli selkeä avopaikka, mutta laukaus meni ohi maalista. Siitä alkoi Ruotsin myllytys, ja ottelun puolivälissä Ruotsi pääsi kaventamaan Olle Alsingin maalilla.

– Toisessa erässä hävisimme käytännössä kaikki aloitukset, ja jouduimme siksi puolustamaan. Hyvää joukkuetta vastaan, kun kiekko on vastustajalla, sen saaminen takaisin on haastavaa. Jäimme sen takia telineisiin, mutta onneksi [maalivahti Harri] Säteri oli mies paikallaan, päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi ottelun jälkeen.

Erätauon jälkeen Suomi palasi kuitenkin kentälle energisenä, ja Eemeli Suomi rynni kiekon maaliin ajassa 45:30. Silloin alkoi pitkään kestänyt videotarkistusrumba, jossa maali ensin hyväksyttiin. Ruotsalaisvalmentajan haaston jälkeen se lopulta kuitenkin hylättiin maalivahdin häirintänä.

– Ensimmäisen kerran ilmeisesti tutkittiin jotain muuta kuin sitä, oliko tilanteessa maalivahdin häirintää, Jalonen pohti. – [Toisessa tarkastuksessa] näkyi, että suomalaispelaaja osui maalivahdin kypärään tai maskiin.

Hän ei ollut toimintatapaan tyytyväinen.

– Jos sen kerran selvästi näki, että siinä oli maalivahdin häirintää, miksi se sitten hyväksytään? Eikö videotuomarilla ole sen hylkäämiseen ensimmäisellä kerralla valtuuksia, jos sitä ei haasteta? En minä tiedä. En tunne sääntöjä niin hyvin. Tuntuu tyhmältä. Meni aikaakin ihan turhaan.

Ottelun lopussa Ruotsi yritti tasoitusta ilman maalivahtia mutta kumpikaan joukkue ei enää onnistunut maalinteossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle