Suomelle nihkeä voitto Ranskasta – Vasta tyhjiin tehty maali päästi Leijonat piinasta

MAAJOUKKUE / Raportti
Ahti Oksanen ja Marko Anttila onnistuivat maalinteossa.
Kuva © Jarno Hietanen

Kotiyleisö sai jännittää Suomen ottelua Ranskaa vastaan loppuun asti, sillä vasta Sakari Mannisen tyhjiin tekemä maali minuutti ennen loppua ratkaisi 5–3-voiton Leijonille. Ranska sai ajoittain hallintaa Suomen päässä ja onnistui maalipaikoistaan tehokkaasti.

Tiistaina välipäivää viettänyt Suomi oli kohdannut aiemmissa peleissään lohkon kärkipäähän ennakoidut Yhdysvallat, Saksan ja Ruotsin.

Ranska oli puolestaan avannut kisat jatkoaikavoitolla Itävallasta ja jatkoaikatappiolla Tanskaa vastaan. Viimeksi se oli hävinnyt tiistain iltapelissä jatkoajalla nolosti Unkarille.

Ranska aloitti vahvasti

Väsymys eilisillan pelistä ei painanut Ranskaa ainakaan ottelun alussa, vaan se siirtyi johtoon jo reilun minuutin pelin jälkeen, kun Florian Chakiachvilin toimitus maalille pienestä kulmasta laidan vierestä livahti ohi Emil Larmin.

Ranska hallitsi peliä vielä hetken maalin jälkeenkin Leijonien toipuessa šokkialusta. Suomi sai kuitenkin kaipaamansa tasoituksen jo muutamaa minuuttia myöhemmin Harri Pesosen päästessä lyömään Ville Pokan laukauksesta syntyneen irtokiekon lähes tyhjään verkkoon.

Ranska otti avauserän jälkimmäisellä puoliskolla kaksi jäähyä. Näiden aikana Julian Junca joutui Ranskan maalilla venymään pariin hyvään torjuntaan, vaikka ylivoimat yleisesti jättivätkin toivomisen varaa.

Hallinta siirtyi Leijonille

Jos avauserä oli Suomelta sekava ja 1–1 pelitapahtumiin nähden oikeutettu taukotilanne, oli toisen erän alku Leijonien hallintaa. Muutaman minuutin pelin jälkeen Ahti Oksanen laukoikin etuyläkulmasta Suomen johtoon.

Täysin alakynnessä toisessa erässä ollut Ranska tuli yllättäen tasoihin hieman ennen erän puoltaväliä erän ensimmäisellä laukauksellaan kohti maalia. Justin Addamo pääsi täysin vapaasti maalin edestä ohjaamaan Hugo Gallet'n syötön Larmin längistä verkkoon.

Marko Anttila vei Suomen taas johtoon tuotuaan kiekon itse b-pisteiden väliin, josta pomppukiekko yllätti muuten hyvin pelanneen Juncan Ranskan maalilla. Lisämaaleja ei erässä tehty, joten Leijonien etumatka toiselle erätauolle lähdettäessä oli vain yksi maali.

Tiukkaa loppuun asti

Kolmannessa erässä reilun viiden minuutin kohdalla Teemu Hartikainen tuplasi Suomen johdon ylivoimalla suoraan Mannisen syötöstä.

Ranskakin pääsi ylivoimalle ennen erän puoliväliä ja onnistui pyörittämään pari minuuttia tekemättä maalia. Hallinta säilyi kuitenkin ylivoiman jälkeenkin ja lopulta Charles Bertrand onnistui Chakiachvilin syötöstä maalinteossa väsynyttä suomalaisviisikkoa vastaan. Ranska oli siis taas maalin päässä.

Ranska piti Leijonat tiukilla loppuun saakka ja Valentin Claireaux kävi lähellä maalintekoa muutama minuutti ennen päätössummeria. Manninen pääsi kuitenkin iskemään loppulukemat tyhjään maaliin.