Suomi saavutti historiansa ensimmäisen olympiakullan

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi jatkoi voitosta voittoon läpi turnauksen aina kirkkaimpaan saakka.
Suomi saavutti historiallisen kultamitalin olympiaturnauksessa kaatamalla Venäjän olympiakomitean joukkueen tiiviin kamppailun jälkeen lukemin 2–1. Historiallisessa ottelussa Suomen nelosketju nousi ratkaisijan rooliin.

Suomi kohtasi venäläisistä pelaajista koostuneen joukkueen nyt 16. kerran olympiatasolla. Lukemaan lasketaan mukaan ottelut sekä Neuvostoliittoa ja Venäjän olympiakomitean joukkuetta vastaan.

Leijonat selvitti tiensä finaaliin puhtaalla pelillä, ja ROC:n ainoa kauneusvirhe tilastoissa oli jatkoaikatappio Tšekille. ROC lähti otteluun puolustamaan neljän vuoden takaista olympiakultaansa. Pyeongchangissa vuonna 2018 Suomi tippui puolivälierissä ollen kuudes.

Finaalin ensihetkillä Suomi oli rohkeampi pelivalinnoissaan, sillä Ivan Fedotov joutui välittömästi torjuntatöihin. Vaikka kumpikaan joukkue ei vielä päässyt parhaimmalle maalintekosektorille, sai Suomi aloittaa rauhassa hyökkäyksensä, kun venäläiset pakittivat keskialueelle odottamaan hyökkäyksiä.

Suomen neloskentällinen loi loistavalla pelillään maalipaikan, kun Hannes Björninen oli päästä paluukiekkoon käsiksi. Vain sekunteja maalipaikan jälkeen Björninen luisteli kohti jäähyaitiota ja 18 sekuntia myöhemmin maaliverkko heilui Harri Säterin takana.

Mikhail Grigorenkon painava laukaus upposi sisään ajassa 7.17. ROC sai pelistään paremmin kiinni maalin jälkeen. Lähimpänä maalintekoa oli kuitenkin Leijonat ylivoimallaan, mutta tulosta ei vielä syntynyt. Lopulta ROC:n johtolukemat kantoivat aina erätauolle saakka, vaikka nelosketju pääsi vielä viimeisillä sekunneilla yrittämään tasoitusmaalin tekoa.

Erä oli kaksijakoinen, sillä alku mentiin Suomen viedessä peliä, mutta askel askeleelta venäläiset paransivat peliään, vaikka laukaukset menivät Suomen hyväksi lukemin 15–7. Venäläisvahti Fedotov oli hieman epävarma pomputtaessaan kiekkoa, ja Leo Komarov pääsi Vladimir Tkachevin ihon alle.

Nelosketju jälleen pelipäällä

Suomi lähti korkealla intensiteetillä toiseen erään. Leijonat pääsi keskialueen yli muutamilla nopeilla syötöillä, mistä esimerkkinä oli ylivoimahyökkäys. Fedotovin epävarmuus havaittiin myös kentällä, sillä Suomi pyrki laukomaan kovalla tahdilla.

Lopulta laukominen tuotti myös tulosta, kun Ville Pokka laukoi siniviivalta kiekon Fedotovin längistä sisään Saku Mäenalasen tehdessä maskia. Jos ROC piristyi omasta maalistaan ensimmäisessä erässä, tapahtui sama myös Suomelle maalin jälkeen.

Muutaman puretun pitkän kiekon sekä venäläisten maalipaikkojen jälkeen ROC:n lento katkesi hetkellisesti rangaistukseen. Kiekko pyöri hyökkäysalueella, mutta venäläiset blokkasivat laukauksia, joista monikaan ei löytänyt tietään maalille saakka.

Suomen nelosketju nousi moneen otteeseen esiin, sillä kentällinen pääsi moneen otteeseen nopeaan vastahyökkäykseen. Kolmisen minuuttia ennen toisen erän loppua laukaisupaikat olivat niin Marko Anttilalla kuin Atte Ohtamaallakin.

Toisen erän viimeiset hetket olivat sekavat, kun kiekko pomppi lavoissa ja pelikatkoja oli paljon. Venäläisten pelaamisessa esiin pisti pitkät avaussyötöt, joiden avulla joukkue pääsi keskialueen läpi.

Kunnollisia hyökkäystilanteita ei kuitenkaan auennut pelaajien odotellessa vain seisovin jaloin avaussyöttöjä hyökkäyssiniviivalla. Olympiafinaalissa siirryttiin toiselle erätauolle lukemissa 1–1 Suomen johtaessa niin laukaisutilastoja kuin aloitusprosenttejakin, vaikka toisessa erässä laukaukset menivät ROC:lle 7–6.

Historiallinen olympiakulta

Turhaan ei ole ollut puhetta nelosketjusta ja sen työmoraalista. Erä vanheni vain 31 sekuntia, kun Anttilan maalille heittämä kiekko kimposi Hannes Björnisen mailasta sisään. Maalin jälkeen Björnisellä oli kasassa tehot 1+1 ja Ohtamaalla 0+2.

Suomen puolustuksen aukeaminen tarjosi ROC:lle muutamia maalipaikkoja, kun omat miehet pääsivät liiankin vapaasti tyhjään tilaan kiekollisena. Ottelussa pelattiin kolmannen erän puolivälin tienoilla useampi minuutti ilman pelikatkoja, ja pelivälinettä kuljetettiin päädystä päätyyn.

Mäenalanen seisoi vapaana maalin edustalla, mutta lukemiin ei saatu muutosta. Kahdeksan minuuttia ennen erän loppua Sergei Andronoville vihellettiin rangaistus. Jälleen peli pyöri Leijonien hyökkäysalueella, mutta tilanne pysyi edelleen samana kun Juuso Hietasen vetokaan ei mennyt tolppaa lähemmäksi.

Ylivoiman aikana nähtiin todiste siitä, miksi Teemu Hartikainen on iskenyt kovalla tahdilla tehopisteitä KHL:ssä. Härkämäinen hyökkääjä teki itselleen tilaa ylivoimalla ja pelasi viisaasti laitojen lähellä kaivamalla kiekon useampaan otteeseen omilleen..

ROC otti maalivahdin pois minuutin ennen varsinaisen peliajan loppua, eivätkä venäläiset meinanneet löytää linjoja hyökkäyspelin avaamiseen. Suomalaiset hyökkäsivät jokaisen kiekon eteen koko kropallaan.

Aloitus vietiin keskialueelle 16 sekuntia ennen loppua. Aloitusympyrään asettui jälleen Björninen, joka kamppaili ja vei sekunteja kellosta viisaalla pelaamisellaan. Sekunnit kuluivat loppuun, ja Suomen joukkue kirjoitti historiaa voittamalla ensimmäisen olympiakullan.

ROC ei löytänyt keinoja pelin nopeaan avaamiseen ja etenkin Suomen nelosketju pelasi rohkeasti läpi ottelun tunnistamalla maalintekopaikat ja luomalla painetta hyökkäyspäätyyn. Vuonna 2018 Leijonat jäi olympialaisissa kuudenneksi, mutta nyt joukkue eteni voitosta voittoon ja aina kultamitaliin saakka.