Suomi kärsi MM-kisoissa jo toisen tappion – USA jätti Naisleijonat nollille

MAAJOUKKUE / Raportti
Maalivahti Meeri Räisästä ei voinut syyttää tappiosta.
Kuva © Tiina Puputti / Suomen Jääkiekkoliitto
Suomi ei kyennyt vastaamaan Yhdysvaltojen taitoon ja liikkeeseen missään vaiheessa ottelua. Yhdysvallat voitti Naisleijonat 3–0 ja jatkaa turnauksessa puhtaalla pelillä.

Naisten maailmanmestaruuskisojen alkulohko sai jatkoa Kanadan Nova Scotiassa, kun USA ja Suomi ottivat toisistaan mittaan aikaisin maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Ottelu oli kummallekin joukkueelle kisojen toinen. Avausottelussaan Suomi oli kärsinyt 3–5-tappion Kanadalle, kun taas Yhdysvallat oli voittanut Sveitsin puhtaasti 3–0. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat ja Suomi kohtasivat toisensa Espoossa pelatun MM-finaalin 2019 jälkeen. Tuolloin Yhdysvallat voitti Suomen sekä maailmanmestaruuden dramaattisten vaiheiden jälkeen jatkoajalla.

Yhdysvallat kykeni luomaan maalipaikkoja, Suomi ei

Huolimatta alivoimasta, jonka Suomi sai joukkuerangaistuksen takia alle minuutin pelin jälkeen, ottelun alku oli melko tasaväkinen. Mitä pitemmälle erä ja ottelu kuluivat, sitä selkeämmin Yhdysvallat asettui ajajan paikalle.

Ensimmäisen erässä nähtiin yksi maali, jonka teki Grace Zumwinkle ajassa 14:31. Joukkueiden välinen tasoero korostui toisessa erässä, jossa Suomi ei saanut laukauksia aikaiseksi edes ylivoimalla. Yhdysvallat sen sijaan meni 2–0-johtoon Kelly Pannekin maalilla.

Ottelun näkyvin pelaaja oli Hilary Knight, jonka avulla ykkösketju sai pelin painettua Suomen päätyyn lähes poikkeuksetta. Ottelun alusta lähtien Knight ehti toistuvasti vaarallisiin hyökkäyksiin, ja kova työ palkittiin, kun hän viimeisteli ottelun loppulukemat 3–0:aan vajaa kuusi minuuttia ennen ottelun loppua. Knightin 44. kisamaali nosti hänet jaetulle ykkössijalle Cammi Granaton rinnalle kaikkien aikojen maalintekijänä MM-kisoissa.

Kaiken kaikkiaan Yhdysvaltojen joukkue liikkui nopeammin ja kykeni rakentamaan maalipaikkoja huomattavasti Suomea enemmän. Näin ollen Yhdysvaltojen voitto oli ansaittu. 

Suomen onnistumiset jäivät yksilötasolle

Vaikka Suomi pelasi joukkueena vaisusti, yksilöiden joukossa oli myös onnistujia. Heistä näkyvin oli maalivahti Meeri Räisäsen, jonka hyvien otteiden ansiosta USA ei päässyt liian suurelle karkumatkalle vaan Suomella oli loppuun asti mahdollisuus kääntää peli voitokseen. Esimerkiksi Knight pääsi nokikkain Räisäsen kanssa kahdesti, ennen kuin onnistui maalinteossa, mutta noilla kerroilla Räisänen veti pitemmän korren. Räisäselle merkittiin koko ottelussa huimat 55 torjuntaa. Yhdysvaltojen maalilla Nicole Hensley selvisi 10 torjunnalla. 

Myös Suomen joukkueessa vahvin oli ykkösketju, sillä Michelle Karvinen, Susanna Tapani ja Petra Nieminen pelasivat kaikki yritteliäästi. Onnistumiset jäivät Suomen kannalta valitettavasti kuitenkin yksilötasolle, esimerkiksi yksittäisiin kaksinkamppailutilanteisiin, eikä edes ykkösketju saanut rakennettua monia laadukkaita maalintekopaikkoja.

Yhdysvaltoja vastaan ei tässä turnauksessa ole tähän mennessä tehty ainuttakaan maalia. 

Suomen MM-kisaurakka jatkuu keskiviikkona venäläisten joukkuetta vastaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle