Suomi nappasi MM-pronssia tiukassa kamppailussa − Sveitsi laittoi kovaa hanttiin

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi pääsi juhlimaan historian 13. pronssimitaliaan.
Kuva © Tiina Puputti
Mitali on tavoittelemisen arvoinen. Näin tuumasivat sekä Suomi että Sveitsi, jotka mittelivät MM-pronssista loppuun asti. Suomalaisten rutiini hyydytti vastustajan vaikeuksista huolimatta ja lopputuloksena oli 3–1-voitto.

Pronssiottelusta ei muotoutunut Suomelle helppoa, vaan Sveitsi laittoi kaiken peliin taistelussa himmeimmistä mitaleista. Lopulta sinivalkoiset värit pääsivät mitalikantaan loppunumeroin 3−1.

Suomi sai heti ottelun alussa muutaman hyvän vedon kohti Saskia Maurerin maalia, kun Petra Nieminen ja Julia Liikala kokeilivat kutinsa virettä. Vielä aivan ensimmäisellä maalia kohti menneellä laukauksella johto-osuma ei syntynyt, mutta jo toinen kiekko kohti Maureria upposi sisään. Asialla oli Tanja Niskanen.

Avauserä eteni vahvasti Suomen näpeissä, vaikka Sveitsikin sai muutaman vastahyökkäyksen kohti mainiosti MM-turnauksessa pelannutta maalivahti Anni Keisalaa. Joissain tilanteissa oli nähtävissä, että Sveitsillä oli allaan tuore tappio kovalla höyryllä pelannutta Kanadaa vastaan − alppimaan jalka ei liikkunut ihan parhaimmillaan.

Tosin tehokkaasta alusta huolimatta Suomikaan ei onnistunut niittaamaan vastustajaansa jäänrakoon heti kättelyssä. Sveitsi jaksoi kamppailla ja sinnitellä pelissä mukana.

Maaleista huolimatta nihkeä toinen erä

Aivan kuten ensimmäiseenkin erään, myös toiselle kaksikymppiselle Suomen naiset tulivat väkevästi. Kolmosketju oli jälleen terävänä, kun Ella Viitasuo napautti kiekon ohi Maurerin. Avausmaalin tehnyt Niskanen teki hyvää mailahäirintää Sveitsin veräjällä.

Melko pian 2−0-maalin jälkeen Sanni Hakalalla oli huippupaikka lisätä suomalaisjohtoa, mutta pikkumusta kilpistyi vastustajan maalin tolppaan. Kuin vanhaa jääkiekkosanontaa "jos et itse tee maalia, niin vastustaja kyllä tekee" mukaillen, tuli Sveitsi alta aikayksikön maalin päähän Suomen huoahtaessa. Ruotsin pääsarjan pistepörssin viime kaudella voittanut Lara Stalder ohitti Keisalan napakalla laukauksella.

Suomi ei saanut ottelua sellaiseen hallintaan kuin ehkä toivoa sopi. Sveitsi pystyi luomaan hyökkäyksiä suomalaisten ollessa hieman epävarmoja vallitsevasta tilanteesta. Myöskään Suomen ottelun ensimmäinen ylivoima ei hyvästä kiekonsiirtelystä huolimatta tuonut helpotusta tulostaululle asti.

Sveitsi yritti loppuun asti

Helpottava 3−1-maali tuli muutama minuutti ennen toisen erän päättymistä, kun ylivoimalla Susanna Tapanin aloitusvoiton jälkeen Michelle Karvinen toimitti kiekon maalille ja Nieminen ohjasi pelivälineen ohi sveitsiläisvahdin.

Kolmannessa erässä nähtiin myös tilanne, joka muistutti miesten sarjoista tuttua avojään pommia. Minnamari Tuominen törmäsi keskialueella kovalla vauhdilla Evelina Rasellin kanssa. Tuomaristo ei nähnyt kummankaan pelaajan rikkovan tilanteessa.

Sveitsi sai erän puolivälissä mainion tilanteen, kun Phoebe Stänz purjehti Suomen puolustuksen läpi Keisalan maalille. Maalivahti kuitenkin selvitti tilanteen. Ottelun käydessä kohti loppuaan Sveitsi yritti kavennusosumaa lähinnä heittämällä pitkiä avauksia kärkkyville hyökkääjille.

Sveitsin saumat hupenivat, kun Laura Zimmermann otti kaksiminuuttisen taklattuaan Nelli Laitista sääntöjen vastaisesti. Suomi pelasi jäljellä olleet minuutit viisaasti ja pokkasi historiansa 13. pronssimitalit MM-turnauksen päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle