Suomi jatkaa puhtaalla pelillä − neljän maalin päätöserä nosti Naisleijonat ahdingosta

MAAJOUKKUE / Raportti
Ronja Savolainen teki kaksi maalia.
Kuva © Heikki Löfman
Ensimmäiset kaksi erää eivät lupailleet Suomen naisille hyvää MM-kisaottelussa Ruotsia vastaan. Päätöserä muutti kuitenkin kaiken, ja näin kahden maalin tappioasema kääntyi kahden maalin voitoksi. Loppulukemiksi kirjattiin Suomen 4−2-voitto.

Suomi oli lähtenyt kolmanteen erään kahden maalin tappioasemasta, mutta onnistui kääntämään tilanteen johtoasemaan Viivi Vainikan, Ronja Savolaisen ja Petra Niemisen maaleilla. Maalien lisäksi iso ratkaisu nähtiin, kun pelikellossa oli jäljellä 5.18. Annie Silén taklasi Sofianna Sundelinia, ja tilanne nähtiin videoiden katselun jälkeen viisiminuuttisen arvoiseksi.

Suomi sai pelata hyvän aikaa ylivoimalla. Ruotsi lähti hyökkäämään purkukiekon jälkeen, ja kun Suomi selvitti sen, Savolainen nousi röyhkeästi maalille ja teki ottelun toisen maalinsa. Kahden maalin ottelu oli Savolaisen arvokisauran toinen, ensimmäinen nähtiin neljä vuotta sitten voittoisassa MM-välierässä Kanadaa vastaan.

Maalintekijöiden lisäksi ottelusta on syytä nostaa esiin Noora Tulus, joka syötti kolme osumaa ja esiintyi näkyvästi myös pelin kahden ensimmäisen erän aikana. Suomi voitti laukaustilaston jokaisessa erässä, ja vaikka toisessa erässä tilasto hämäsi, lopulta Naisleijonien voitto oli ansaittu.

Maaliton avauserä

Kumpikaan joukkue ei saanut rakennettua mitään erikoista ottelun alussa. Ratkaisevilla hetkillä kiekko tuntui elävän lavassa sen verran, että kunnon tilanteet jäivät syntymättä. Ensimmäinen todellinen maalipaikka aukesi Tulukselle, jonka rannelaukaus meni kuitenkin yli maalin. Ruotsi puolestaan sortui avauksissaan monesti pitkään kiekkoon.

Petra Nieminen pääsi yrittämään maalin edestä avaamaan ottelun maalitiliä, mutta Ruotsin maalivahti Sara Grahn heilautti hanskaansa oikea-aikaisesti. Toisessa päässä aikaisemmissa otteluissa tehoillut Hilda Svensson teki vahvan nousun ja Anni Keisala piti maalinsa puhtaana. Ruotsi pääsi vielä ylivoimalle erän loppuun, muttei onnistunut hyödyntämään Kiira Yrjäsen rangaistusta.

Heti toisen erän alkuun Ruotsi siirtyi johtoon, kun Hanna Thuvik sai napattua kiekon Julia Liikalan jaloista ja laukoi kiekon ohi Keisalan. Lisa Johansson oli lähellä lisätä Ruotsin johtoa, mutta tällä kertaa Keisala oli patjoineen edessä.

Ruotsi sai erän alkupuolella kaksi rangaistusta, mutta pääosin suomalaislaukaukset ylivoimien aikana suuntautuivat päätyplekseihin. Ruotsi otti peliä paremmin haltuunsa rangaistusten päätyttyä. Rosa Lindstedtille sattui huolimattomuus omassa päässä, mikä avasi Ruotsille hyvän maalipaikan, mutta Keisala kesti maalillaan.

Emmi Rakkolainen sai erän lopussa vielä rangaistuksen, ja Ruotsi hyödynsi sen. Tammikuussa vahvasti tyttöjen MM-kisoissa esiintynyt Mira Jungåker laukoi tarkasti etukulmasta ja näin toiselle erätauolle lähdettiin Ruotsin kahden maalin johtoasemassa.

Kolmatta erää ehdittiin pelata vajaat neljä minuuttia, kun Suomi avasi maalitilinsä. Sanni Rantala laukoi viivasta ja Vainikka sai ohjattua laukauksen sisään. Anna-Kaisa Antti-Roiko pelasi rohkeasti ja sai hankittua Suomelle ottelun kolmannen ylivoiman. Nieminen antoi maalin takaa syötön Savolaiselle, joka tasoitti pelin. Ruotsi otti heti tämän jälkeen aikalisän pysäyttääkseen Naisleijonien vahvaa vaihetta.

Suomi jatkoi siitä mihin oli jäänyt, ja Nieminen viimeisteli hyvällä laukauksella johtomaalin. Se jäikin ottelun voittomaaliksi, ja Nieminen pääsi pokkaamaan pelin jälkeen Suomen parhaan pelaajan palkinnon. Ruotsin joukkueesta vastaavan kunnian sai Sara Hjalmarsson.

Suomi nousi yhdeksään pisteeseen. Naisleijonien viimeinen alkulohkopeli on maanantaina Unkaria vastaan. Unkari on ainoa, joka voi uhata Suomen lohkovoittoa, mutta se edellyttää varsinaisen peliajan voittoa niin Suomesta kuin Saksasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle