Kanada kellisti Suomen myös kolmannessa ottelussa − Tapanin osuma loi hetkellistä uskoa

MAAJOUKKUE / Raportti
Ella Shelton juhli Kanadan toista maalia joukkueensa kanssa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti

Suomi oli hävinnyt kaksi edellistä ottelua Kanadaa vastaan ja lauantainen ottelu oli päättynyt tylysti 8−0 vaahteralehtipaitojen eduksi. Isänpäiväinen kohtaaminen oli Suomelle viimeinen todellinen harjoitusottelu ennen alkuvuoden olympiaturnausta.

Kanada pisti hyrskyn myrskyn avauserässä, kun Victoria Bach iski kiekon Suomen maaliin jo kolmannen kerran hyvissä ajoin ennen ensimmäistä erätaukoa. Toisen maalin tekijä Ella Shelton antoi Bachille hienon avaussyötön tilanteessa.

Suomi pysyi kolmanteen erään asti iskuetäisyydellä vastustajastaan. Vasta Bachin päivän toinen osuma, joka vei Kanadan 4−1 edelle, ratkaisi voiton kohtalon. Lopulta vaahteralehtipaitojen voittoluvut kirjattiin numeroin 5−1.

Kanada oli jälleen vahva

Jo ottelun ensihetkistä kävi selväksi, ettei Suomen auttaisi viettää aikaa jäähyaitiossa. Kanada iski kiekon ohi torjuntavuorossa olleen Anni Keisalan ensimmäisestä erikoistilanteestaan. Maalintekijänä toimi Sarah Fillier. Vaahteralehtipaitojen luoma paine oli avauserässä liki jatkuvaa.

Kanada iski toisen maalinsa irtokiekosta, kun Suomi ei onnistunut selvittämään Keisalan maalin edustalla ollutta tilannetta. Ilves-maalivahti kannatteli maajoukkuettaan parhaansa mukaan, mutta jäi usein liian yksin puolustuksen hapuillessa. Michelle Karvinen onnistui luomaan yhden harvoista Suomen avauserän maalipaikoista kohti Ann-Renée Desbiensin veräjää.

Bachin iskemä kolmas maali vahvisti viimeistään sen tosiasian, ettei Suomi pystynyt haastamaan hallitsevaa maailmanmestaria. Kolmesta ottelusta vain torstaina tulos oli kohtuullinen − silloinkin Kanada oli vasta saapunut Pohjolaan ja saattoi kärsiä vielä aikaeron rasituksesta.

Suomi sai kirin käyntiin

Suomi sai ottelussa myös tilaisuutensa ja erityisesti ylivoimat olivat sellaisia hetkiä, jolloin Desbiens piti pystyä ohittamaan. Viisikko ei kuitenkaan päässyt lyhyitä hetkiä lukuunottamatta samalle sivulle, joten nolla pysyi pitkään visusti taululla kotijoukkueen maalimäärän osalta.

Jos aiemmissa Kanada-otteluissa toinen erä oli ollut Suomen murheenkryyni, niin isänpäivänä sinivalkoiset pystyivät vääntämään vaahteralehtipaitojen kanssa varsin sisukkaasti. Myös aiemmin tukkoisaa ollut ylivoimapeli onnistui toisen erän lopussa, kun Susanna Tapani luritti kiekon lähietäisyydeltä Kanadan verkkoon. Viivi Vainikalla oli myös paikkansa iskeä maali.

Kolmannessa erässä Suomi sai todellisen hengen päälle, kun usko lisämaaleista lisääntyi. Desbiens sai olla toden teolla tarkkana, kun suomalaiset pääsivät kääntämään kiekkoja kohti Kanadan maalia. Tanja Niskasen johtama vitja oli erityisen raikkaalla pelipäällä.

Sitkeä pyristely ei kuitenkaan Suomea lopulta auttanut, sillä Bach ja Brianne Jenner iskivät pikatahtia maalit Keisalan selän taakse. Kotijoukkue sai vielä ottelun loppuhetkillä pitkän kahden pelaajan ylivoiman, mutta ei saanut enää lisämaaleja aikaiseksi. Petra Niemisellä ja Karvisella oli oivallinen mahdollisuus kahdella yhtä vastaan. Pelikello lipui vähitellen loppuun ja summeri päätti pelin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle