Leijonat ärjyi Kanadan kumoon – Christian Heljanko torjui varmoin ottein maajoukkuedebyytissään

MAAJOUKKUE / Raportti
Tapparassa vahvasti Liigaa pelannut Heljanko torjui Leijonissakin varmasti.
Kuva © Jarno Hietanen
Moskovan EHT-turnauksen neljäs pelipäivä käynnistyi Suomen kohdatessa Kanadan. Ottelun voittajaksi kruunattiin Suomi lukemin 4–1.

Avauserää ei ehditty kauaa pelata, kun ahkerasti hyökännyt Suomi siirtyi ensimmäisellä minuutilla johtoon Jere Karjalaisen ohjatessa Valtteri Kemiläisen laukauksen ohi turnauksen toisen ottelunsa huhkineen Justin Poggen.

Jukka Jalosen ryhmä oli karistanut unihiekat silmistään hyvissä ajoin ennen ottelua ja Claude Julienin joukkueella oli vaikeuksia käynnistää koneitaan. A-maajoukkueuran ensimmäisen ottelunsa torjunut Christian Heljanko sai olla erän aikana rauhassa, eikä Kanadalla ollut monia hyviä maalintekotilanteita.

Kemiläisen toimitukset toimivat avauserässä, sillä toinen maali syntyi ensimmäisen ylivoiman aikana Kemiläisen laukoman kiekon sujahtaessa jälleen Karjalaisen ohjauksesta verkkoon. Kaksikon Kemiläinen ja Karjalainen järjestelemien maalien lisäksi maaliverkko ei erän aikana heilunut.

Kanada heräsi otteluun

Katkonaisessa toisessa erässä Kanada lähti hakemaan otetta fyysisen pelin kautta, mikä pakotti Leijonat moniin pitkiin kiekkoihin. Erätauon aikana Kanada oli herätellyt kroppansa ja lähti tähän erään avauserää paljon paremmalla jalalla. Herättely kannatti, sillä erän ainoan maalin iskenyt Landon Ferraro ohitti hyvin torjuneen Heljangon.

Toinen kaksikymppinen oli Kanadan hallintaa eikä Suomi onnistunut luomaan kuin muutamia hyviä maalintekotilanteita Poggen maalille. Tšekki-ottelussakin Leijonilla oli haasteita toisessa erässä ja tähän haasteeseen ei Jalosen valmennusryhmä saanut lääkkeitä Kanada-otteluun. Kypärätkin saivat kyytiä kulmakamppailussa, jonka vuoksi Moskovan TsSKA-puolustaja John Gilmour lähti tukka hulmuten kohti vaihtopenkkiä.

Kurinalaisesti pelannut Suomi nappasi ottelun ensimmäisen rangaistuksensa ja iski erän ainoat maalit

Kolmas kaksikymppinen alkoi Leijonien kannalta murheellisesti, kun Oliwer Kasken maila osui huolimattomasti Adam Tambellinin kasvoihin rangaistuksen arvoisesti. Liigassakin loistavaa alivoimaosaamista esittänyt Markus Nenonen näytti kuitenkin taitojaan myös maajoukkuepaidassa, mikä tyrehdytti Kanadan ylivoimatilannetta.

Ottelun tasaisin erä sujui aaltoilevasti molempien joukkueiden puolustuspäädyissä. Kolmannen erän kauneimman maalin iski läpiajosta Markus Granlund. Granlundin maalin jälkeen Kanada otti hetkittäin enemmän otetta itselleen, mutta tuloksenteko oli heikohkoa. Nenonen tyylitteli ottelun viimeisillä minuuteilla viimeisen maalin Kanadan pelatessa ilman maalivahtia.

Suomen turnaus päättyy huomenna ottelulla isäntämaa-Venäjää vastaan. Kanadan turnaus puolestaan päättyi tähän otteluun.