Venäjä värikkäiden vaiheiden jälkeen MM-finaaliin − Ruotsille jälleen pettymys tappiottomasta alkusarjasta huolimatta

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjä onnistui nousemaan vaikeuksista voittoon.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Ensimmäisestä välieräkohtaamisesta ei jäänyt kenellekään huono maku. Ottelussa riitti niin maaleja kuin tapahtumiakin. Maaleja ja rangaistuksia syntyi puolelta toiselle.

Ruotsi nappasi itselleen aikaisen johdon Rasmus Sandinin lauottua suoraan aloitusvoitosta kiekon maaliin. Ottelu ehti vanheta ainoastaan 16 sekuntia.

Sitten alkoi tapahtua. Ivan Morozov tasoitti ottelun ensimmäisellä ylivoimalla, ja reilu minuuttia myöhemmin Ruotsin paras pistemies Nils Höglander lähti suihkun puolelle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Venäjä onnistui viiden minuutin ylivoimallaan siirtymään johtoon, ja ylivoiman jälkeen Jegor Sokolov tuplasi karkumatkan 3−1:een.

Venäjä kuitenkin tarjosi Ruotsille mahdollisuuden palata otteluun turhan poikittaisen mailan johdosta. Ruotsi tarttui tilaisuuteen, ja ensimmäiselle erätauolle siirryttiin Venäjän yhden maalin johdossa 3−2.

Toinen erä alkoi hieman aiempaa seesteisemmin, mutta jäähyiltä kumpikaan osapuoli ei välttynyt. Hyviä tilanteita syntyi puolin ja toisin. Sandin onnistui tuomaan Ruotsin tasoihin, ja lisämaalit olivat vain senttien päässä. Venäläisveskari Jaroslav Askarovin haparoidessa kiekko lirui maaliviivalle asti, kun taas toisessa päässä Venäjä rakensi ylivoimalla tuhannen taalan paikan, mutta Hugo Alnefelt esitti koko kisojen komeimman torjunnan saadessaan mailan pikkumustan tielle.

Päätöserän alussa Ruotsi nosti itsensä takaisin johtoon, kun Nils Lundkvist laukoi siniviivan tuntumasta kiekon lihamuurin lävitse. Venäjä reagoi tilanteeseen, ja Askarov vaihdettiin maalilta. Amir Miftakhovin saapuminen maalin suulle sai hektisen alun jälkeen herätettyä koko joukkueen, ja Sokolov toi Venäjän takaisin tasoihin 4−4:ään tarkalla laukauksella etukulmasta.

Ratkaisua jouduttiin lopulta hakemaan jatkoajalta. Ruotsi sai kovaa painetta, mutta ei onnistunut päihittämään Miftakhovia. Kovan ryöpytyksen jälkeen Venäjä rankaisi Morozovin upealla yksilösuorituksella hyökkääjän saadessa pelivälineen Vasili Podkolzinilta. Morozov johdatti tolpan kautta Venäjän MM-finaaliin ja tuotti Ruotsille jälleen karvaan pettymyksen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle