Ruotsi marssi Leijonien yli

MAAJOUKKUE / Raportti
Jori Lehterä ei päässyt loistamaan Ruotsia vastaan.
Suomi kohtasi isäntämaa Ruotsin EHT-turnauksessa Tukholmassa sunnuntaina. Tehoton Suomi oli pelkkä välipala Ruotsille, joka voitti ottelun 5–1.

Ruotsi oli Suomea edellä ottelun ensihetkistä lähtien ja meni 1–0-johtoon Linus Johanssonin maalilla jo ajassa 2.42. Ennen erän puoliväliä Ruotsin johtoa kasvatti Samuel Fagemo, joka loisti jo alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa alkuvuodesta 2020 ja voitti tuolloin sekä turnauksen piste- että maalipörssin. Ruotsi ehti ensimmäisessä erässä jo 3–0-johtoon, mutta Joel Mustonen onnistui kaventamaan kahdeksan sekuntia ennen erän loppua.

Toisessa erässä Suomi yritti tosissaan päästä rinnalle ja ohi, mutta tulokset jäivät uupumaan. Ruotsin maalilla Magnus Hellberg oli ohittamaton ja vain Tre Kronorin Dennis Everberg onnistui maalinteossa. Ruotsin jäähyn aikana vajaa kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua Suomi otti Frans Tuohimaan pois maalilta ja yritti kavennusta kuudella neljällä vastaan. Hyvin pyörineestä myllystä huolimatta maalit jäivät jälleen uupumaan. Kolmannessa erässä nähtiin vain yksi maali, kun Ruotsi viimeisteli loppulukemat 5–1 Suomen tyhjään maaliin reilu minuutti ennen ottelun päättymistä.

Suomi ei ollut kentällä täysin ponneton, vaikka hävisikin selvästi. Leijonilla oli monia juonikkaita maalipaikkoja ja kova yritys jatkui ottelun loppuun asti. Ruotsi oli kuitenkin valmistautunut otteluun Suomea paremmin ja pystyi tekemään tarvittavat maalit jo heti ottelun alussa. Suomi kärsi myös puolustuspään virheistä sekä tehottomasta viimeistelystä. Ensimmäisen erän lopun kavennusmaali antoi Suomen kannattajille toivoa, mutta kunnon kiriä ei Leijonat saanut aikaiseksi missään vaiheessa.

Suomelle tarjoiltiin ylivoimamahdollisuuksia neljän kaksiminuuttisen verran, mutta se ei onnistunut ylivoimalla kertaakaan. Ottelu oli muutenkin niin fyysinen ja kovatempoinen, että esimerkiksi Lauri Pajuniemi ja Henrik Tömmernes saivat ottelussa kolhuja.

Paikan päällä ottelua oli seuraamassa Tukholman Globenissa täysi tupa, ja katsomot olivat monin paikoin Ruotsi-faneista keltaisina. Voittamalla Suomen Ruotsi voitti myös koko EHT-kotiturnauksensa menettämättä pistettäkään.