Ruotsi katkaisi Leijonien pitkän voittoputken – ensi viikon leiritykseen odotettavissa vahvistuksia myös Pohjois-Amerikasta

MAAJOUKKUE / Raportti
Jussi Olkinuoran vakuuttavat otteet eivät siivittäneet Suomea voittoon.
Leijonat päätti Tšekin EHT-turnauksen maalittomaan tappioon Ruotsia vastaan. Ruotsi pelasi viisaasti, käytti paikkansa ja piti Leijonat pois maalipaikoilta voittaen lopulta lukemin 2–0. Tappio katkaisi Leijonien 15 ottelun voittoputken.

Aiemmissa otteluissa Leijonat vei pidemmän korren Tšekkiä vastaan maalein 2–1 ja Itävalta kaatui lukemin 4–2. Ruotsi voitti avausottelussaan Itävallan 1–0, kun vastaavasti joukkue kärsi eilen tappion tšekkiläisille peräti lukemin 3–9.

Vapunpäivän ottelu ei suomalaisittain tarjonnut riemunkiljahduksia, kun Leijonien peli näytti pitkän aikaa tahmealta. Ruotsi oli selkeästi vahvempi, vaikka Leijonien alivoimapeli toimikin loistavasti. Suomi pidettiin pois parhailta maalipaikoilta, eikä verkko heilunut kertaakaan Marcus Högbergin selän takana loppulukemien ollessa 2–0.

Leijonien askelmerkit hukassa

Ensimmäisen erän ainoan maalin iski Ruotsi. Merkkausvirheiden seurauksena Elmer Söderblom sai kiekon, käytti pituutta hyödykseen ja löi avausmaalin komean yksilösuorituksen päätteeksi. Maalia lukuun ottamatta maalipaikat olivat vähissä, vaikka Ruotsi sai myös ylivoimamahdollisuuden.

Ruotsi voitti erässä laukaukset 11–2 ja Högberg joutui torjumaan vain kerran. Ruotsi voitti kaksinkamppailut hyökkäyspäässä, ja Leijonien viisikkopeli avasi paikkoja vastustajalle. Erästä ei puuttunut fyysisyyttä, ja kamppailuvaade oli korkealla.

Vaikka Ruotsi aloitti myös toisen erän vahvasti, joukkueen toinenkaan ylivoima ei tuottanut tulosta. Suomi sai ajoittain pelistään paremmin kiinni, mutta Jussi Olkinuora oli maalillaan edelleen työllistetympi, kun sinikeltaiset pyörittivät pidempiä jaksoja hyökkäysalueella.

Ruotsi karkasi odotetusti kahden maalin johtoon ajassa 30.40, kun Filip Roos laukoi pelivälineen siniviivalta maaliin kimmokkeen kautta. Lauantain runsaslukuinen tappio ei joukkueen otteissa näkynyt, sillä toinen erä eteni samoin askelmerkein kuin ensimmäinenkin.

Leijonien puolustuspeli rakoili, minkä lisäksi syötöt eivät näyttäneet napsuvan aivan kohdilleen.

Täydellinen alivoima ei tuota maaleja

Leijonien loppukiri ei ottanut tuulta alleen, ja avausmaali antoi odotuttaa itseään. Tilannetta eivät myöskään helpottaneet Mikko Lehtosen ja Teemu Hartikaisen ottamat rangaistukset. Jälkimmäisessä tilanteessa jäähyaition ovi olisi voinut aueta myös Ruotsin Jonathan Pudakselle, mutta tuomaristo näki tilanteen omalla tavallaan.

Suomen alivoima toimi ottelussa täydellisesti, sillä joukkue nollasi viisi Ruotsin ylivoimayritystä. Maalivahtipeli sekä alivoima toimivat, mutta kyseiset osa-alueet eivät auta joukkuetta maalinteossa ja tällä kertaa Suomi ei saanut kiekkoa rauhallisesti torjuneen Högbergin selän taakse.

Ruotsi voitti ottelun lopulta maalein 2–0, sillä tyhjään nuottaan joukkue ei enää kiekkoa saanut yrityksistä huolimatta. Ruotsi onnistui katkaisemaan Suomen 15 ottelun voittoputken. Edellisen kerran Suomi kärsi tappion isänpäivänä, jolloin sama vastus kairasi pisteet kotiinsa.

Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelainen oli vieraana Discoveryn studiossa ensimmäisessä erässä. Kortelainen kertoi joukkueen muuttuvan hieman ennen ensi viikon viimeistä EHT-turnausta. Joukkueenjohtajan mukaan Pohjois-Amerikasta saapuneita pelaajia voidaan myös odottaa saapuvaksi leiritykseen.