Suomi kairasi voiton sitkeästä Latviasta duunaripelaajien johdolla

MAAJOUKKUE / Raportti
Leijonien kauan odotettu avausmaali syntyi koko ketjun yhteistyön tuloksena.

Kumpikin joukkue oli jo karistanut alkukankeuden jaloistaan, sillä avausottelut oli kummallakin takana. Suomelle avausottelu oli voittoisa, kun vastaavasti Latvia kärsi maalin tappion Ruotsille.

Ottelu lähti tunnustellen liikkeelle, mutta jo kolmannella peliminuutilla Latvialla oli aktiivisen ja suoraviivaisen hyökkäyspelinsä ansiosta vahva jakso. Ottelun ensimmäinen maalipaikka merkittiin Rihards Bukartsin nimiin.

Suomi alkoi saada jalkaa raikkaammin liikkeelle, ja etenkin nelosketju Saku MäenalanenHannes BjörninenMarko Anttila näytti osaamistaan. Latvian kokenut, kymmenet MM-kisat läpikäynyt, Lauris Dārziņš joutui poistumaan paikattavaksi törmättyään taklauksen seurauksena kylki edellä vaihtoaition laitaan.

Kaksi ylivoimamaalia Ruotsia vastaan iskenyt Latvia sai ottelun ensimmäisen ylivoimamahdollisuuden. Suomen pienen merkkausvirheen jälkeen aivan erikoistilanteen loppuhetkillä kiekkoa oltiin survomassa maaliin, mutta Harri Säteri seisoi vakuuttavasti kiekon tiellä.

Erän aikana kokoonpanot hieman elivät ja esimerkiksi Atte Ohtamaa satutti hieman itseään blokattuaan laukauksen ja Markus Granlund poistui lääkärin kanssa pukukoppiin. Maaleja ei ensimmäinen erä tarjonnut, ja kummallakin joukkueella oli omat hetkensä erässä.

Leijonille avausmaali pitkän hallintajakson päätteeksi

Jokereistakin tuttu maalivahti Jānis Kalniņš oli työllistetympi ottelun toisessa erässä. Nelosketju sai jälleen painetta maalille ja Suomi pystyi vaihtamaan kiekollisena. Latvia keskittyi sen sijaan aloitusvoittojen kautta suuntaamaan peliä suoraviivaisesti hyökkäysalueelle.

Kaspars Daugaviņšin ja suomalaispelaajan törmäys avojäällä säikäytti, mutta 33-vuotias nousi omin jaloin vaihtoaitioon ja pystyi jatkamaan ottelua. Ottelu eteni rikkonaisesti ja tilanteita ei pystytty saattamaan loppuun saakka, vaan kiekko pomppi ja poltteli lavassa.

Toisen erän kääntyessä jälkimmäiselle puoliskolle alkoi Suomi saada useampia maalipaikkoja, mutta viimeinen viimeistelytehokkuus uupui. Paikkoja oli niin Miro Aaltosella kuin Toni Rajalallakin, mutta peliväline ei löytänyt tietään edes puolittain tyhjänä ammottaneeseen nuottaan.

Avausmaalin iski lopulta Valtteri Kemiläinen kaksi minuuttia ennen toisen erän loppua Joonas Nättisen selkeän aloitusvoiton jälkeen. Kalniņš ei nähnyt kahden kerroksen maskin takaa kiekkoa, joten Kemiläisen kiekko löysi tiensä maaliin saakka, vaikka veto lähti hankalasta asennosta.

Kaksi maalia duunariketjujen pelaajille

Ottelun toista maalia ei jouduttu odottamaan kovinkaan kauaa. Sami Vatasen estämisjäähy kostautui, kun Örebrossa tuhoisaa jälkeä tehnyt Rodrigo Ābols iski jo Latvian kolmannen ylivoimamaalin olympiaturnauksessa viisi sekuntia ennen erikoistilanteen päättymistä.

Leijonille tarjottiin ylivoimaa, mutta Latvian pelaajat blokkasivat laukauksia ja puolustivat uhrautuvasti oman tasoitusmaalinsa jälkeen. Toista ylivoimaa edelsi Leo Komarovin taklaus, jonka jälkeen Latvialle vihellettiin rangaistus vaihtovirheestä. Maaleja ei kuitenkaan syntynyt.

Suomella oli hyvä ote pelistä ylivoimien jälkeen, ja jälleen viivasta maalille lähetetty kiekko löysi tiensä maaliin. Juuso Hietanen laukoi kiekon viivasta viitisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, ja Komarov ohjasi taitavasti kiekon yli Kalniņšin.

Leijonat iski vielä kolmannen maalin ajassa 58.43. Maalin iski kokoonpanoon mukaan tullut Anttila. Turnauksen aikana ja ennen sitä korostettiin aloitusten merkitystä, ja Suomen kolmas maali oli jälleen esimerkki siitä, miten peliä voidaan pitää hallussa aloitusvoittojen kautta.

Suomi pääsi lopun aikaa pyörittämään ylivoimaa, mutta lisämaaleja ei nähty. Leijonat vei pidemmän korren lukemin 3–1, joten joukkue kamppailuu lohkovoitosta sunnuntaina Ruotsia vastaan kello 10.40 alkavassa ottelussa.