Nuorten Leijonien karmea alku kostautui – Kanada murskavoitolla finaaliin

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi jäi pahasti Kanadan jalkoihin välieräottelussa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomen ottelun alku oli karmaiseva.

Kanada paineisti heti alusta lähtien kovaa ja ylhäältä, millä vaahterapaidat saivat Suomen kiekollisen pelin sekaisin. Nuorten Leijonien syöttötyöskentely ei toiminut ollenkaan ja Kanadan paine tuottikin lopulta tulosta: ottelua oli pelattu vain reilut puolitoista minuuttia, kun Connor McMichael laukoi Kanadan 1−0-johtoon.

Suomen puolustuspelaaminen oli kaukalon joka osa-alueella repaleista. Suomen pelaajien reagointi irtokiekkoihin oli hidasta, eikä viisikon tiiveydestä ollut tietoakaan. Kanada iskikin minuutin sisään kahdesti, kun ensin Alexis Lafrenière lisäsi joukkueen johdon kahteen maaliin ja 50 sekuntia myöhemmin Jamie Drysdale vei Kanadan jo 3−0-johtoon. Tässä vaiheessa ottelu ei ollut ehtinyt vanheta edes neljää minuuttia.

Kolmannen maalin jälkeen Kanada hölläsi jalkaa kaasulta. Suomi pääsi paremmin kiekollisen peliinsä kiinni, rytmitti monipuolisemmin ja pääsi hyökkäämään paremmassa tasapainossa. Nuoret Leijonat pystyivätkin luomaan muutamia laadukkaita maalipaikkoja, mutta maaliin asti kiekko ei mennyt.

Suomen parantunut pelaaminen ei kuitenkaan auttanut, kun reilut viisi minuuttia ennen ensimmäisen erän päättymistä Ty Dellandrea pääsi siirtämään kiekon maalin edestä Suomen maaliin. Kun avauserä päättyi, Kanada johti ottelua peräti 4−0-lukemin. 

Suomi pääsi toisessa erässä hieman paremmin peliin kiinni, kun Kanadan intensiteetti laski ensimmäisestä erästä. Nuoret Leijonat pystyi pysymään kiekossa hyökkäysalueella ja luomaan muutamia maalipaikkoja, mutta kanadalaisten maalivahti Joel Hofer torjui kaiken.

Pääosin Kanada puolusti tiiviisti ja kurinalaisesti sekä iski vaarallisesti vastaan kiekonriistojen jälkeen. Kanada pystyikin luomaan laadukkaita maalipaikkoja ja meni toisen erän lopussa 5−0-johtoon Lafrenièren ylivoimaosumalla. 

Asetelmia päätöspäivälle

Päätöserän alussa Kanada sai jobinpostia, kun joukkueen kapteeni Barrett Hayton loukkasi kätensä kaksinkamppailutilanteen jälkeen. Hän liukui laitaa päin ja meni tärskyn jälkeen pukukopin suojiin. 

Kanada löysäsi pelaamistaan entisestään, joten Suomelle siunaantui tilaa ja aikaa hyökkäysalueella. Näin Suomi pystyi luomaan vielä muutaman maalipaikan päätöserään. Nuoret Leijonat ei kuitenkaan pystynyt viimeistelemään maalin maalia.

Tämän vuoden nuorten MM-kisat päättyvät sunnuntaina. Kanada kohtaa finaalissa Venäjän, kun taas tappion kokenut Suomi hakee pronssimitaleita Ruotsia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle