U18: Kanada palasi kultakantaan huikeassa kiekkofinaalissa

MAAJOUKKUE / Raportti
Connor Bedard oli turnauksen näkyvimpiä pelaajia ja loisti myös loppuottelussa.
Kanada voitti alle 18-vuotiaiden MM-kultaa kaatamalla loppuottelussa Venäjän maalein 5–3. Turnaus sai arvoisensa näyttävän finaalin.

Ottelun ensimmäinen erä oli vauhdikasta, näyttävää ja viihdyttävää jääkiekkoa, kuten kahdelta huippujoukkueelta olettaa sopii. Matvei Mitškov vei Venäjän johtoon viiden minuutin pelin jälkeen, ja hienosti alkanut peli nousi jälleen uudelle tasolle. Paikkoja syntyi puolin ja toisin, ja niistä vaarallisimmat Kanadalle: Mason McTavish hukkasi avopaikan, Connor Bedard hassasi rankkarin, ja Francesco Pinelli veti tolppaan.

Hengästyttävän erän lopulla alkoi ropina käydä. Bedard paikkasi erheensä tasoittamalla neljä minuuttia ennen taukoa. Kanada oli ollut ensimmäistä kertaa turnauksen aikana tappiolla, ja selvisi henkisestä testistä.

Dimitri Butšelnikov kuitenkin palautti Venäjän johdon Mitškovin vahvasta esityöstä, ja erän viimeisellä minuutilla Shane Wrightin komea laukaus painui yläpömpeliin.

Momentum kääntyi Kanadalle

Toista erää ehdittiin pelata vajaat viisi minuuttia, kun Brennan Othmannin melko vaarattomalta vaikuttanut sooloilu päättyi yllättävään laukaukseen lähes nollakulmasta, ja peliväline löysi tiensä Sergei Ivanovin taakse. Myöhemmin erän aikana Othmann pääsi vapaasti maalin eteen, mutta sortui näpertelyyn.

Erä jatkui venäläiskomennossa. Se sai tilaisuutensa tasoittaa ylivoimalla, mutta tolppaa ja maaliviiva lähemmäs se ei kiekkoa saanut. Kesken painostuksen iski Kanada. Logan Stankovenin tiukka rannelaukaus tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, ja peli oli 4–2.

Kolmannessa erässä Kanada keskittyi puolustamaan johtoaan, ja onnistuikin mallikkaasti. Se piti Venäjän poissa maalipaikoilta, ja vasta erän puolivälissä Vladimir Grudinin rikkoi henkilökohtaisen kuparisensa lyömällä ylivoimalla kavennuksen.

Venäjä ei koskaan päässyt kunnolla käynnistämään loppukiriä. Kanada vei tilan ja kontrolloi kiekkoa syöden kullanarvoisia minuutteja toisensa jälkeen. Lopulta Kanadan pelillinen ruumiillistuma Shane Wright pääsi iskemään lopullisen sinetin maailmanmestaruudelle 40 sekuntia ennen päätöstä tyhjään verkkoon. Vapauttavan syötön tarjoili kukapa muukaan kuin Connor Bedard.

Loppulukemat 5–3, ja Kanada voitti ikäluokan neljännen maailmanmestaruuden – ensimmäisensä kahdeksaan vuoteen.

Nuorten tähtien esiinmarssi

Aina ei MM-finaalissa nähdä parhaita joukkueita, mutta tällä kertaa Kanadan ja Venäjän loppuottelupaikkojen oikeutusta ei kiistä mikään – viihdyttävää ja tehokasta jääkiekkoa kaikin puolin. Pitkästä aikaa parhaat voimansa joukkueeseen saanut Kanada jyräsi voitosta voittoon turnauksen alusta alkaen, Venäjän peli parani turnausviikon aikana joka vaiheessa.

Kummassakin joukkueessa on kosolti huomisen nimiä, joilla on painavaa sanottavaa lähitulevaisuuden U20- ja aikuisten arvoturnauksissa, NHL-kiekkoilusta puhumattakaan. Connor Bedard pelasi 15-vuotiaana kuin olisi ollut arvoturnauksessa aina. Shane Wright ja Nikita Tšibrikov osoittivat paitsi pelillistä myös henkistä johtajuutta. Matvei Mitškov jäi vain kahden paunan päähän Aleksander Ovetškinin maaliennätyksestä. Logan Stankoven, Sergei Mirošnitsenko ja Danila Jurov ovat myös nimiä, jotka kannattaa pitää mielessä.

Suomalaisittain suuria onnistujia olivat komeat tehopisteet 5+6 kasannut Samu Tuomaala sekä turnauksen parhaaksi puolustajaksi arvioitu Aleksi Heimosalmi.