Suomi teki historiaa kaatamalla Kanadan välierässä − ensimmäinen MM-finaali on tosiasia

MAAJOUKKUE / Raportti
Lauantain välierä päättyi suomalaisjuhliin.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Kanadan ja Suomen välisen välieräottelun panos oli merkittävä - pääsylippu MM-finaaliin. Kanada sai otteluun haluamansa alun, kun kiekko lipui Suomen maaliin jo reilun kahden minuutin pelin jälkeen. Laura Stacey viskasi kiekon kohti Suomen maalia ja Jamie Rattray sai mailansa väliin, ohjaten kiekon maaliin.

Kanadalaisten myllytys jatkui maalin jälkeenkin, mutta tolppaa lähemmäksi he eivät päässeet.

Suomi sai avauserän lopulla hyvin painetta Kanadan päätyyn ja Laura Fortino joutui rikkomaan jäähyn arvoisesti. Jäähy kostautui kanadalaisille, kun Ronja Savolainen ohjasi Jenni Hiirikosken kovan laukauksen ohi Shannon Szabadoksen.

Avauserän lopulla Blayre Turnbull loukkasi itseään laitaväännön jälkitilanteessa. Hyökkääjä kaatui jäähän ja kesti pitkän tovin ennen kuin hänet talutettiin apuvoimin pois kaukalosta.

Toinen erä alkoi haastavasti, kun Suomi otti nopeaan tahtiin kaksi perättäistä jäähyä. Sinivalkoiset kuitenkin tappoivat vaikean 3−5-alivoiman ja marssivat vuorostaan omalla ylivoimallaan 2−1-johtoon Hiirikosken tarkalla ja kovalla laukauksella.

Kanadan tasoituskuitti tuli kuitenkin minuuttia myöhemmin. Suomen puolustus ei saanut siivottua maalin edessä sinkoilevaa irtokiekkoa ja kiekko meni Loren Gabelin kautta maaliin.

Suomi ei kuitenkaan lannistunut tasoituksesta, päinvastoin. Toisen erän lopulla 16-vuotias MM-debytantti Nelli Laitinen laukoi kiekon kohti maalia ja Susanna Tapani sai onnistuneesti mailan väliin, tuloksena 3−2-johtomaali ajassa 36.18.

Historiankirjat uusiksi

Kanada tuli päätöserään kovaa ja Suomen päässä oli ajoittain muutamia vaarallisia tilanteita. Yhden kovan mylläkän päätteeksi Kanadan mahdollista maalia tutkittiin erittäin pitkään videolta, mutta maalia ei hyväksytty.

Suomi paransi päätöserän edetessä, katkoi hyvin kanadalaishyökkäykset ja purki kiekkoa omalta alueelta. Kanada otti lopussa maalivahdin pois, ja tämän Suomi hyödynsi. Puolustaja Savolainen teki nousun aina omalta puolustusalueelta ja sai pidettyä kanadalaiskarvaajan kurissa suojaten kiekkoa yhdellä kädellä.

Savolainen siirsi kiekon lopulta tolpan kautta maaliin ja suomalaiset tuulettivat villisti. 4−2-maali katkaisi Kanadan viimeisenkin loppukirimahdollisuuden ja Suomi juhli historiallista saavutusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle