Leijonat nappasi lohkonsa piikkipaikan ennen päätöskamppailua – Hartikainen ja Filppula tehokkaina

MAAJOUKKUE / Raportti
Ottelussa kaksi ykkössyöttöä napannut Teemu Hartikainen on iskenyt viimeksi maalin MM-tasolla keväällä 2015.
David Kickertin 36 torjuntaa eivät saattaneet Itävaltaa turnauksen toiseen yllätykseen. Leijonien peli pysyi hyvin koossa ja lukemiin 3–0 päättynyt kamppailu johdatti Suomen lohkon kärkipaikalle ennen viimeistä alkulohkon ottelua.

Viimeistä edellisessä alkulohkon kamppailussa Suomi sai vastaansa turnauksessa Tšekin kaataneen Itävallan joukkueen. Toiseen suureen yllätykseen alppimaa ei yltänyt, sillä Leijonien kliininen suoritus toi mukanaan 3–0-voiton. Teemu Hartikainen ja Valtteri Filppula iskivät kaksi tehopistettä mieheen.

Suomen ykkösketju aloitti räväkästi ottelun vieden heti pelivälineen David Kickertin maalille. Vaihdosta hyökkäysalueelle purjehtinut Filppula pääsi nauttimaan loistavasta tarjoilusta ja iskemään avauskihauksen jo ajassa 01.45.

Kickertin maalista katsottuna Leijonat pääsi jatkuvasti alueelle oikeaa kaistaa pitkin. Koko viisikko osallistui peliin hyökkäysalueella ja lähes jokaisessa vaihdossa kiekko löytyi joko Itävallan maalivahdin varusteista tai päätyverkoista.

Suomen ylivoimakaan ei pystynyt tuottamaan lisämaaleja, sillä Itävalta jatkoi turnauksen aiemmista otteluista tuttua sitkeää puolustuspelaamista sekä blokkaamista. Laukaisutilaston lukemat (16–3) kertoivat karua kieltä siitä, kuinka alakynnessä Itävalta lopulta pelillisesti oli.

Hartikaisen syöttöpeli toimi

Toisen erän kolmannella peliminuutilla maalin eteen jätetty Harri Pesonen oli tuplata Leijonien johdon, mutta Kickert otti jo ottelun 19. torjuntansa. Kaksi minuuttia myöhemmin taululle 2–0-lukemat pääsi kuitenkin lyömään Mikael Granlund. Samalla Hartikainen kirjasi ottelun toisen syöttöpisteen.

Itävallan varakapteeni Manuel Ganahl pääsi itse laukomaan alivoimalla sekä alustamaan hetkeä aiemmin Lukas Haudumille suoran vetopaikan. Kenties paras kavennusmahdollisuus syntyi kuitenkin Paul Huberin ja Ali Wukovitsin päästessä alivoimalla ylivoimahyökkäykseen erän viimeisillä sekunneilla.

Jussi Olkinuora jatkoi kuitenkin varmoja otteitaan ja venytti patjansa eteen, minkä ansiosta erätauolle lähdettiin 2–0-lukemissa.

Lohkon piikkipaikalle ennen päätöskamppailua

Itävallalla ja etenkin Kilian Zundelilla oli paikka iskeä Itävallan tärkeä kavennusmaali, mutta kuparinen jäi tällä kertaa rikkomatta ylivoimastakin huolimatta.

Toni Rajala iski loppulukemiksi vielä 3–0 Filppulan napatessa illan toisen tehopisteen. Itävallan kiri jäi piippuun ja Leijonat lähinnä pelasi kellosta sekunnit pois.

Suomi nousi lohkon kärkipaikalle ohi Ruotsin. Olkinuoran nollapelin myötä Suomi on päästänyt kuudessa ottelussa ainoastaan viisi maalia, mikä on koko turnauksen paras lukema. Seuraavaksi Suomi kohtaa lohkon päätöskamppailussa Tšekin tiistaina.