Tšekkiläistoimittaja kertoo, miten Kari Jalonen on onnistunut päävalmentajana − Leijonien MM-alkusarja päättyy huippukamppailuun

MAAJOUKKUE / Ennakko
Kari Jalonen luotsaa Tšekkiä kohti menestystä.
Kuva © Topi Lainio
Leijonat päättää MM-kotikisojen alkulohkonsa tiistaina Tšekkiä vastaan. Toimittaja Lukáš Kratochvíl ennakoi Jatkoajan kisatoimituksen kanssa kahden suomalaisten valmentaman joukkueen kohtaamista.

Leijonat päättää MM-kotikisojensa alkulohkon ottelulla Tšekkiä vastaan. Jatkoajan kisatoimitukseen kuuluva Lassi Seppä ja useaan eri mediaan kirjoittava tšekkiläinen toimittaja Lukáš Kratochvil ennakoivat tiistain iltaottelua ja keskustelevat siitä, missä joukkueet menevät MM-turnauksen kääntyessä loppusuoralle.

Joukkueiden vahvuudet

Seppä: Leijonat ei ole päästänyt turnauksen aikana kuin muutaman maalin ja Jussi Olkinuora on pitänyt maalinsa puhtaana peräti kolme kertaa. Jukka Jalosen pelitavan mukaisesti Suomi on puolustanut tiiviisti ja luottanut saumattomaan viisikkopelaamiseensa.

Kratochvil: Ylivoimapelimme on toiminut turnauksen alussa ja hyökkääjiemme laadun ansiosta pystymme toteuttamaan sitä hyvin. Bruins-kaksikkoa on hauska katsoa ja he löytävät toisensa joka puolella kenttää. 

David Pastrňák tuo positiivisuutta koko ryhmään myös kentän ulkopuolella ja se on tärkeää joukkueeb kannalta.

David Pastrňák on tuonut joukkueelle tehoja ja positiivisuutta.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Joukkueiden heikkoudet

Seppä: Suomella ei ole itsestäänselviä heikkouksia, mutta NHL-tähtien Miro Heiskasen ja Esa Lindellin peluutus ja mahdollinen tyytymättömyys saattavat aiheuttaa kitkaa.

Ei se todennäköitä ole, mutta etenkin Heiskanen tarvitsee enemmän kuin 19 minuuttia peliaikaa.

Kratochvil: Taitavia pelaajia, jotka pitävät kiekkoa, mutta viidellä viittä vastaan maalinteko on takkuillut. Leivotaan liikaa ja haetaan "varmaa maalipaikkaa".

Täyden 60 minuutin pelaaminen on ollut meille vaikeaa. Norjaa vastaan ensimmäinen erä oli hyvä, mutta toiseen kukaan ei ollut joukkueessa tyytyväinen. Kolmas erä oli kohtalainen".

Jalonen vastaan Jalonen

Seppä: Suomen Jalonen loi pelitavan, josta menestyksen myötä tuskin ihan hetkeen luovumme. Jotkut valmentajat Liigassa yrittivät hieman nopeampaa kiekkoa, mutta jälleen Tappara onnistui voittamaan mestaruuden puolustusvetoisella pelillä, mutta miten Kari Jalosella sujuu siellä teidän leirissänne?

Kratochvil: Meillä ei ole aiemmin ollut valmentajaa ulkomailta. Kaikki pelaajat ovat sanoneet, että harjoitukset ovat olleet kovavauhtisia ja niissä on keskitytty yksityiskohtiin. Osa pelaajista on ollut mukana jo seitsemän viikkoa ennen turnausta.

Pelien yhteydessä Kari Jalonenkin vakavoituu.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Pelaajat ja valmennus ovat käyneet läpi paljon videoita. Olemme menneet suomalaisen pelitavan suuntaan. Pelaajat ovat olleet vastaanottavaisia ohjeiden suhteen. Jalonen on ollut median edessä rento ja hyväntuulinen.

Pelien jälkeen hän on totisempi, mutta kisoissa välipäivinä hän on puhunut muun muassa Suomen kesästä. Tunnelma hänen ympärillään on positiivinen.

Tuleeko menestystä?

Seppä: Leijonilla ei ole ollut isoja NHL-nimiä moneen vuoteen. Mielenkiintoista nähdä, miten Jalosen pelitapa ja filosofia sopivat maailmantähdille. Menestykset tulleet joukkuepelillä, kollektiivilla.

Tšekkiä vastaan Leijonat on vahvoilla, jos peli pysyy tiukkana. Maalintekokilpailuun ajauduttaessa vaaka kallistuu teidän puolellenne, koska meillä ei ole niin paljon tulivoimaa.

Jukka Jalonen on menestynyt leijonaluotsi. Viimeksi tuli olympiakultaa.

Kratochvil: En yllättyisi, jos tiistain kamppailu menisi vähämaalisena jatkoajalle tai voittomaalikilpailuun.

Tšekki ei ole voittanut maailmanmestaruutta 12 vuoteen ja edellinen mitali on vuodelta 2012, joten nyt joukkue haluaa toden teolla menestyä.

MM-kisojen puolivälierät pelataan torstaina 26. toukokuuta Tampereella ja Helsingissä, minkä jälkeen kisakaravaani siirtyy kokonaisuudessaan Nokia Arenalle. Välierät mitellään lauantaina 28. toukokuuta ja pronssiottelu sekä finaali sunnuntaina 29. toukokuuta.

Seuraa Heitä

Matěj Blümel # | Dallas

Hyökkääjä

Kratochvil: Hän on tehnyt jo paljon pisteitä. Turnauksen alussa hän oli joukkueemme parhaita pistemiehiä. Nyt hän näyttää sitä potentiaalia, jonka perusteella Edmonton Oilers varasi hänet. Sopimusta ei kuitenkaan lopulta syntynyt. Hän on fiksu pelaaja ja hän todella miettii, mitä tekee.

Miro Heiskanen #4 | Dallas

Puolustaja

Seppä: NHL-supertähti on osoittanut jo tässä vaiheessa, että hän pystyy pelaamaan MM-kisoissa laadukasta peliä. Leijonien pelatessa kahdeksalla puolustajalla NHL:n standardien kuuden sijaan, joutuu muun muassa Heiskanen tinkimään omasta jääajastaan. Miten tämä vaikuttaa nuoren komeetan mielentilaan? Se jää nähtäväksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle