MM-finaaliennakko: Toistuuko Bratislava 2011 vai Suomi-Kanada 2016? – "Saamme, mitä ansaitsemme"

MAAJOUKKUE / Ennakko
Juhliiko Suomi myös finaaliottelussa?
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Suomi kohtaa MM-kisojen loppuottelussa maailman parhaana jääkiekkomaana pidetyn Kanadan. Helppoa ottelua ei ole luvassa, mutta Leijonat uskoo mahdollisuuksiinsa.

Suomi löi MM-välierässään Slovakian Bratislavassa Venäjän lukemin 1–0, varmisti loppuottelupaikan ja sysäsi Venäjän pronssipeliin. Suomi pelaa siis – jälleen – Bratislavassa MM-kullasta, ja päävalmentajana on Jukka Jalonen.

Työtahti on tähän mennessä ollut murhaava. Leijonat on pelannut yhdeksän ottelua kuudessatoista päivässä. Jäljellä on enää yksi päivä ja yksi ottelu.

– Palauttelua vaatii, Marko Anttila sanoi Venäjä-voiton jälkeen. – Mutta yksi peli jäljellä, ja sen jälkeen kaksi kuukautta lomaa. Minä ainakin jaksan vetää sen aivan täysillä.

Tšekin ja Kanadan välinen jälkimmäinen MM-välieräottelu päättyi lauantai-iltana Kanadan selkeään 5–1-voittoon. Finaalivastustajaksi asettuu siis Kanada, jonka Suomi voitti turnauksen ensimmäisessä ottelussaan maalein 3–1.

Ensimmäisen pelin voitto ei tietenkään tarkoita, että Suomella olisi edessään helppo ilta tai että se lähtisi ennakkosuosikkina liikenteeseen. Juhani Tyrväinen näkee kuitenkin yhden edun siinä, että Kanada on jo kerran kaadettu.

– Voimme katsoa edellistä matsia videolta ja kelailla, mitä olemme tehneet hyvin ja mitä huonosti, Tyrväinen sanoo.

Suomi lähtenee otteluun samalla asenteella kuin aikaisemminkin, eli se luottaa viisikkopelaamiseen ja tiukkaan puolustukseen. Hyökkäyspeliä ja maalinteon tahmeutta onkin ulkopuolelta aika ajoin kritisoitu. Puolustaja Mikko Lehtonen ei näe hyökkäyspäässä erityisiä ongelmia.

– Me luomme tarpeeksi paikkoja. Meillä on hyvä hyökkäyspeli ja hyvä rotaatio siinä. Täytyy vain jatkaa sitä, Lehtonen sanoo.

Kanadaa ei turhaan kutsuta maailman parhaaksi jääkiekkomaaksi. Joukkue koostuu pelkästään NHL-miehistä kuten Mark Stone, Anthony Marchessault ja Darnell Nurse. Maalia vartioi Stanley Cup -voittaja Matt Murray.

Helppoa ottelua ei ole luvassa. Lehtonen arvelee, että MM-finaalissa on muutenkin ekstralatausta.

– Tulee olemaan iso taistelu. Jatkamme samalla tavalla ja tulemme voittajina ulos. Uskon tähän joukkueeseen sata pinnaa, Lehtonen sanoo.

Lehtonen ei ole ainut, joka uskoo tämän kevään MM-Leijoniin. Muutkin joukkueen pelaajat ovat täsmälleen samoilla linjoilla.

– Tämä joukkue ansaitsee sen [finaalipaikan]. Me teemme töitä jokaiselle, toisillemme. Tämä on yksi parhaista joukkueista, joissa olen ikinä ollut, sanoo Lehtonen.

– Olen hemmetin ylpeä tästä joukkueesta. Saamme [finaaliottelussa] varmasti sen, mitä ansaitsemme, sanoo Anttila.

Kun Suomi viimeksi pelasi Bratislavassa MM-kullasta, se voitti ottelun ja maailmanmestaruuden. Vuosi oli 2011.

Kun Suomi viimeksi pelasi Venäjää vastaan MM-välierässä, voitti ja kohtasi finaalissa Kanadan, se hävisi. Vuosi oli 2016.

Sunnuntai-iltana nähdään, kumpia askelmerkkejä seurataan MM-kisoissa 2019. Suomen ja Kanadan välinen kultamitalit ratkaiseva finaaliottelu alkaa kello 21:15.

Juttua muokattu klo 9:35. Marchessault'n etunimeksi on korjattu Jonathan, kun siinä aikaisemmin virheellisesti luki Anthony.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kanada juhlii mestaruutta
2 3
0 1