U20 MM-kisat: Ennätyslukemiin noussut Bedard lähetti Ruotsin Suomen vastustajaksi, Tšekki murskavoitolla lohkovoittoon

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Alkulohkojen päätöspeleissä ratkottiin lopulliset sijoitukset ja puolivälieräparit. Neljän syöttöpisteen iltaa viettänyt Connor Bedard nousi Kanadan joukkueen historian pistetilastoissa jakamaan kärkitiloja.

Kanadalaisyleisön vahva tuki ei auttanut – Yhdysvallat jätti Nuoret Leijonat lohkon toiseksi

Ennen Monctonin uudenvuodenjuhlia, Avenir Centre keräsi turnauksen suurilukuisimman yleisönsä. Suomi kohtasi Yhdysvallat 8231 silmäparin edessä. Nuoret Leijonat oli ottelussa vastaantulija.

Sveitsille jäi käteen kirivoitosta huolimatta nelossija

Sveitsi esiintyi Slovakiaa vastaan vahvasti, vaikka jäikin toisessa erässä takaa-ajoasemaan. Joukkue nousi kuitenkin kahden maalin takaa tasoihin ja voitti ottelun voittomaalikisassa, mutta se ei riittänyt nostamaan joukkuetta sarjataulukossa, vaan se jäi voitosta huolimatta lohkossa neljänneksi.

Sveitsi oli pelin päällä avauserässä Slovakiaa vastaan ja loi paremmat tekopaikat, mutta Slovakian maalivahti Adam Gajan piti maalinsa puhtaana. Slovakia puolestaan onnistui iskemään erän ainokaisen maalin Adam Sýkoran iskettyä kiekon häkkiin reilun neljän minuutin pelin jälkeen.

Toisen erän alussa Sveitsi nousi pelissä tasoihin Liekit Reichlen osumalla. Alppimaan edustajat hallitsivat myös toista erää, mutta enempää osumia se ei saanut tehtyä. Slovakia sen sijaan tarjosi kylmää vettä joukkueen niskaan erän lopulla, kun Servác Petrovský iski kaksi pikamaalia vieden joukkueensa 3−1-johtoon. Osumien väliin jäi aikaa 49 sekuntia.

Sveitsi aloitti päätöserässä takaa-ajonsa heti erän alkuun, kun Mischa Ramel nosti joukkueen maalin päähän parin minuutin pelin jälkeen. Slovakiallakin oli omat tilaisuutensa lisätä johtoaan, mutta siinä ei onnistunut. Sveitsi puolestaan nousi pelissä tasoihin Lorenzo Canonican tekemällä ylivoimaosumalla.

Jatkoajalla Sveitsillä oli useampi paikka ratkaista peli voitokseen, mutta Gajan piti pintansa Slovakian maalilla. Voittomaalikisakin venyi peräti kymmenenteen pariin saakka, jossa lopulta Rodwin Dionicio viimeisteli Sveitsille voittomaalin.

Voitosta huolimatta Sveitsi jäi lohkon neljänneksi ja saa puolivälierässä vastaansa toisen lohkon voittaneen Tšekin. Slovakia mittelee puolestaan isäntämaa Kanadan kanssa.

Tšekki selvin numeroin lohkovoittoon

Tšekki ei jättänyt lohkon päätösottelussaan mitään mahdollisuuksia Saksalle, vaan latoi taululle tylyt 8−1-lukemat ja otti lohkon kärkitilan itselleen.

Tsekki hallitsi odotetusti pelitapahtumia alusta alkaen Saksaa vastaan. Nikita Quapp sai venyä jo avauserässä peräti 17 kertaa kiekon tielle Saksan maalilla. Hän joutui myös antautumaan kahdesti David Špačekin ja Gabriel Szturcin vietyä Tsekin 2−0-johtoon.

Saksa vaihtoi ottelun puolivälissä tolppien väliin Simon Wolfin, jolle alku maalilla oli synkkä. Wolf ehti seisomaan tolppien välissä vain 51 sekuntia ennen kuin Jaroslav Chmelař iski Tsekin kolmannen osuman. Saksa sai erässä kavennuksen aikaan, mutta Tsekki iski vielä erän loppuun kahdesti, joten tauolle mentiin 5−1-lukemissa.

Tsekki kasvatti voittolukemiaan päätöserässä vielä kolmella osumalla. Kaksi kertaa ottelussa verkkoa heiluttanut Chmelař kokosi kamppailussa yhteensä tehot 2+1. Häntä säesti niin ikään kolme tehopistettä nakuttanut Szturc, jolle merkittiin pisteet 1+2.

Lohkossa neljänneksi sijoittunut Saksa kamppailee puolivälierässä Yhdysvaltojen kanssa.

Kanadan alkurynnistys oli liikaa Ruotsille

Kanada karkasi jo avauserässä kolmen maalin johtoon Ruotsia vastaan, eikä tästä johtoasemasta luopunut. Vaahteralehtipaidat nappasivat lohkon kakkostilan lopulta 5−1-numeroin.

Ruotsin ja Kanadan välisessä lohkon päätöspelissä Ruotsilla oli mahdollisuus vielä voitolla lohkovoittoon, kun taas Kanada tarvitsi kolme pistettä noustakseen lohkokakkoseksi.

Vaahteralehtipaidat tarjosivat shokkihoitoa Ruotsille heti ottelun alkuun, sillä vain reilun kahden minuutin pelin jälkeen valotaululla olivat lukemat 2−0. Selvästi avauserää hallinnut Kanada lisäsi johtoon vielä erän puolivälin jälkeen kolmeen maaliin.

Ruotsille avautui paikka kaventaa ottelu, kun se sai pitkän ylivoiman Kanadan Zach Ostapchukin lennettyä suihkuun taklattuaan polvella Filip Bystedtiä. Ludvig Jansson iski myös sen viisiminuuttisen aikana 3−1-kavennuksen.

Toisessakin erässä Ruotsilla oli paikkansa ja sen paras etsikkoaika oli erän lopulla, kun se pääsi pelaamaan lähes minuutin kahden miehen ylivoimalla. Kavennusta joukkue ei kuitenkaan erikoistilanteestaan saanut aikaan.

Kanada otti ohjat käsiinsä jälleen heti kolmannen erän alkuun, kun Brennan Othmann laukoi joukkueensa 4−1-johtoon avausvaihdossa. Vaahteralehtiset pitivät pelin jämäkästi hallussaan loppuun saakka ja iskivät kiekon vielä kertaalleen häkkiin sinetöiden 5−1-loppulukemat.

Viidenteen maalin syöttöpisteen kerännyt Connor Bedard vahvisteli asemiaan turnauksen pistepörssin kärjessä. Hän nousi myös jakamaan ennätyslukemia: Kanadan joukkueen kaikkien aikojen pistetilastossa (31) Eric Lindrosin ja yhden turnauksen pistemäärässä (18) Brayden Schennin sekä Dale McCourtin rinnalle.

Kanadan voitto tarkoitti sitä, että Ruotsi jäi lohkossa kolmanneksi ja saa vastaansa toisen lohkon kakkosen eli Suomen.