TPS onnistui viemään pisteet Ässiltä Porissa – Oula Palve ratkaisijan roolissa

Maalinteossa onnistunut Otto Nieminen on TPS:n kuumimpia pelaajia.
Kuva © Teemu Grönroos
TPS voitti Ässät 4–1 ja vei pisteet Porista leveämmällä materiaalillaan ja rutiinisuorituksella.
Lähtökohdat

Liigan sarjataulukossa viimeisenä majailevalla Ässillä on käynnissä tyhjennysmyynti. Juuri ennen ottelun alkua paljastui, että Ässien maalitykki Jarmo Kärki siirtyy loppukaudeksi Sveitsiin. Hän ei pelannut TPS:ää vastaan. Pelikuntoon olivat sen sijaan kuntoutuneet Niklas Appelgren ja Mikko Salmio, ja ykkösketjuun oli nostettu A-junioreista Otto Kivenmäki.

Maalivahtipelaaminen

Henri Kiviaho torjui ottelussa 21 kertaa eikä yltänyt erityiseen joukkuetta kannattelevaan nappisuoritukseen. Tappiosta häntä yksin on silti turha syyttää.

Puolustuspelaaminen

Erityisesti ottelun alussa Ässien puolustus oli joukkueen pelin heikoin osa-alue, vaikkei TPS saanutkaan ensimmäisessä erässä maaleja aikaan. Paremmalla puolustuspelaamisella Ässät olisi esimerkiksi kyennyt estämään TPS:n ensimmäisen maalin.

Hyökkäyspelaaminen

Ässien hyökkäys- ja viisikkopelaaminen parani loppua kohti. Ensimmäisessä erässä Ässät oli käytännössä vastaantulija ja sai aikaiseksi vain kaksi laukausta kohti TPS:n maalia. Kolmannessa erässä 2–1-kavennuksen kohdalla näytti hetken siltä, että TPS joutuisi vielä ahtaalle. Pirteitäkin pelaajia Ässät-hyökkäyksestä löytyi, kuten Niklas Appelgren ja Otto Kivenmäki.

Erikoistilanteet

Ennen tätä ottelua Ässien ylivoimaprosentti oli jo Liigan huonoin, alle 14%, eikä se tässä ottelussa parantunut. Erikoistilannemaaleja ei nähty puoleen eikä toiseen. Ylivoimalla Ässät sai pakkopelin käyntiin muttei kyennyt ratkaisuihin.

Lähtökohdat

Ennen Ässät-peliä Turun Palloseura oli alisuorittanut pidemmän aikaa. Vaikka edellisestä pelistä oli kotivoitto, sitä edeltävä tappioputki oli päässyt venymään viiden ottelun mittaiseksi. Kokoonpanosta on puuttunut pitkin kautta tärkeitä kärkiketjujen laitahyökkääjiä: otteluun Ässiä vastaan TPS lähti ilman loukkaantuneita Kaapo Kakkoa ja Simon Suorantaa. Maalivahti Rasmus Tirronen oli sen sijaan kuntoutunut tolppien väliin.

Rasmus Tirronen TPS:n maalilla oli alityöllistetty. Torjuntoja syntyi ensimmäisessä erässä vain kaksi ja koko ottelussa 17. Hän pelasi perusvarmasti.

TPS:n puolustuspelaaminen on pitkään ollut hyökkäyspelaamista tehokkaampaa, ja se oli sitä myös Ässiä vastaan. Aktiivinen puolustus piti Ässät-hyökkääjät hyvin poissa parhailta maalintekopaikoilta.

Voitosta huolimatta TPS:n peliä leimasi sama ongelma kuin jo syksyllä: yrityksen määrään ja pelaamisen tasoon verrattuna tulosta syntyy vain vähän. Selkeistä loppunumeroista huolimatta TPS:n pelaaminen oli ajoittain tahmeaa, ja esimerkiksi Ilari Filppulalla olisi ollut paikkoja useampaankin maaliin. Ottelun toisen maalin tehnyt 22-vuotias Otto Nieminen on tällä hetkellä TPS-hyökkäyksen yllättävä kuuma nimi, sillä hän on tehnyt viimeisessä yhdeksässä ottelussa yhdeksän pistettä.

Erikoista

Ottelussa oli ilmassa pientä pudotuspelihenkeä, sillä se oli ensimmäinen kahdesta back-to-back -tyyppisestä ottelusta. Samat joukkueet kohtaavat uudelleen heti lauantaina Turussa. Pudotuspeleistä muistuttivat erityisesti useat loukkaantumiset ja läheltä piti -tilanteet, joista pahin sattui Markus Nurmelle. Nurmi ilmeisesti loukkasi polvensa kaatuessaan vasten laitaa kolmannessa erässä eikä palannut enää kentälle.

Jonne "Monsterimonni" Virtanen teki kauden ensimmäisen maalinsa – tyhjään verkkoon.

Ottelun ratkaisu

TPS hallitsi ottelua alusta loppuun, vaikka Ässät kävi kolmannessa erässä vain maalin päässä. Oula Palveen onnistuttua lyömään vieraat 1–3-johtoon ilmassa alkoi olla pelatun pelin tunnelmaa.