Tappara on yhden voiton päässä seurahistorian 18. mestaruudesta

Veli-Matti Savinainen ja Anton Levtchi olivat Tapparan avainhahmoja illan ottelussa.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara on voittanut finaalien kaksi ensimmäistä ottelua ja sarjan kolmas kamppailu päättyi myöskin Tapparan voittoon lukemin 3–1. Anton Levtchi ja Veli-Matti Savinainen saalistivat kaksi tehopistettä illan ottelussa.

Katsomopaikoista täpötäysi Nokia Arena toimi finaalien kolmannen osan näyttämönä. Vaikka Tappara voittikin kaksi ensimmäistä osaa, TPS ei pelannut niissä huonosti. Kolmannessa osassa Tappara oli vahva isäntä ja on yhden voiton päässä suomenmestaruudesta.

Kuuma avauserä ei heiluttanut maaliverkkoja

Maaliton avauserä käynnistyi juhlallisesti Mikko Alatalon tulkitseman Maamme-laulun myötä.

Kiekon pudotessa jäähän Tappara otti väkevän hallinnan, vaikka TPS ottikin ottelun ensimmäisen aloitusvoiton. Avausminuuteilla nähdyn Kristian Tanuksen upean maalintekopaikan Andrei Karejev torjui taidokkaasti.

Torjunta antoi virkeyttä TPS:lle ja pelin virtaus hiljalleen tasoittui. Pudotuspelien toista peliään pelannut Aleksi Anttalainen taklasi Kristian Kuuselaa, josta Tapparan konkarihyökkääjä lämpeni ja nappasi avauserän ainoan kaksiminuuttisen.

Vieraiden ylivoima oli totutun tehotonta ja Tapparan raudanluja alivoima auttoi Heljankoa. Ylivoiman aikana nähtiin maalineduskahakka, jossa osumaa sai turkulaisten tähtihyökkäjä Markus Nurmi.

Ottelun toinen päätuomari Jukka-Pekka Koistinen totesi tilanteen jälkeen Nurmelle, että hyökkääjä kaatui tilanteessa kaksi sekuntia Tappara-pelaajan osuman jälkeen.

Loppuerä kamppailtiin tasaisesti. Erän aikana Tappara-pelaajien ihon alle päässyt Nurmi sai kokea väkeviä taklauksia. Karejev pelästytti TPS-kannattajia pitäessään olkapäätään seuratoveri puolustaja Johan Ivarssonin vahinko-osuman jälkeen.

Tappara-päätyä huolestutti Anton Levtchin ja Veli-Matti Vittasmäen yhteistörmäys, joka ei kuitenkaan kotiyleisön onneksi tuonut kummallekaan pelaajalle loukkaantumisia.

Tappara taituroi illan ensimmäiset maalit

Toisessa erässä Tappara nappasi erän ensimmäisen aloituksen ja otti jälleen isännän elkein otetta itselleen. Turkulaisvieraat saivat tässä erässä hyviä maalintekopaikkoja aiemmin kuin avauserän aikana.

Topias Haapanen pelasi toisen erän avausminuuttien aikana todella pitkän vaihdon, kun hän ei päässyt Tapparan painestuksen alla vaihtamaan Nurmen kanssa.

TPS-puolustukseen tuli ottelun aikana harmaita hiuksia, kun avauserässä kolme vaihtoa pelannut Eemil Viro ei pelannut ainakaan toisen erän aikana ja kamppailuun seitsemänneksi puolustajaksi merkitty Anttalainen sai myös kolmannessa erässä enemmän peliaikaa.

Pelikellon kääntyessä jälkimmäiselle puoliskolle Tappara sai ottelun ensimmäisen ylivoimansa. Erikoistilanteen joukkueelleen saalistanut Levtchi syötti namukkaan syötön Veli-Matti Savinaiselle, joka laukoi ottelun avausosuman.

Tapparan pelatessa vahvasti erän aikana ei turkulaisjoukkueella ollut paloja kuin vain vastahyökkäyksiin. Jos Levchtin syöttö avausmaaliin oli täydellinen, niin Waltteri Merelän esityö Otto Leskisen maaliin oli maaginen. Taiturihyökkääjä Levtchi sai tähänkin osumaan syöttöpisteen.

Erän viimeiset rangaistukset vihellettiin Mikael Seppälälle ja Nurmelle kamppailutilanteesta. Tasavajaalla pelattu kaksiminuuttinen oli ottelun tarinan mukainen ja Tapparalla oli paremmat maalipaikat.

Tässäkin erässä venälaisvahti piteli vaikean torjunnan jälkeen räpyläkäden olkapäätään ja Tapparalle tuli kanssa huolia Savinaisen jäätyä huonoon asentoon taklaustilanteessa. Savinainen palasi kuitenkin kaukaloon, eikä osuma hidastanut hyökkääjää.

− Ei oikein päästy paikoille, kun jouduttiin pelaamaan pitkään omissa, kommentoi TPS-puolustaja Ruben Rafkin C Morelle ottelua toisella erätauolla.

TPS heräsi liian myöhään

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi TPS:n armottomalla paineella ja ottelussa muutamia huipputorjuntoja napannut Christian Heljanko joutui olemaan valppaana.

Savinaisen ketjun tullessa kaukaloon Tappara otti jälleen tahtipuikkoa itselleen Tasaisessa erässä sekä Karejev ja Heljanko joutuivat venymään parhaimpaansa.

Jack Rodewald huudatti Turusta paikalle saapuneita kannattajia kaventamalla ottelun ja sulattamalla Heljangon nollpelihaaveet. Turkulaisten tehdessä maalin Tappara palkitsi heidät omalla pitkällä hyökkäyksellään, joka ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Läpi kauden vahvaa peliä pelannut mustavalkoisten ykkösketju oli tässäkin ottelussa valttia, jonka harteille Jussi Ahokkaan luotsaama ryhmä kasasi menestyspaineensa. Jussi Tapolan ryhmä otti tutun taktiikan käyttöönsä ja puolusti takaiskusta huolimatta hyvin.

TPS ei pystynyt tuottamaan pitkiä hyökkäyksiä, sillä Tappara vaimensi aikeet nopeasti. Mustavalkoisilla ei ollut sinioranssien kaltaista hyökkäysvoimaa. 12 075 katsojaa näki kuitenkin viihdyttävän jääkiekkonäytöksen.

Illan viimeisestä osumasta vastasi Petteri Puhakka, jolla oli helppo työ latoa kiekko tyhjään verkkoon TPS:n pelatessa ilman Karejevia.

Sarjan neljäs peli pelataan jo heti huomenna tiistaina Turussa, jossa TPS hakee edelleen sarjan ensimmäistä voittoaan ja Tapparalla on mahdollisuus voittaa suomenmestaruus.