Shokkialku ja Korpikosken läpiajomaali siivittivät TPS:n työvoittoon Tapparasta

Lauri Korpikoski iski ottelun voittomaalin läpiajon päätteeksi.
Kuva © Jarno Hietanen
Sarjan jumbosijan karistanut TPS haki lauantaina arvokkaat pisteet Hakametsästä, kun se kaatoi sarjan kakkospaikkaa hallussaan pitävän Tapparan luvuin 3-4.
Lähtökohdat

Tapparalle ottelu oli kuluvan vuoden ja uuden vuosikymmenen ensimmäinen kotikaukalossa. Ennen TPS-kohtaamista Tapparalla oli takanaan kolmen ottelun pituinen vierasottelujen putki, jonka aikana joukkue voitti SaiPan ja Sportin, mutta hävisi KooKoolle jatkoajalla.

Maalivahtipelaaminen

Michael Garteig aloitti Tapparan maalilla jo neljännen ottelunsa peräjälkeen. Ottelu oli kanadalaisvahdille vaikea, sillä TPS:n kaksi maalia tuottaneen shokkialun jälkeen tilanteita tuli vain harvakseltaan. TPS iski kiekon Garteigin selän taakse neljästi, mutta syyttävä sormi osoittaa enempi Tapparan puolustuksen suuntaan, joka ei tarjonnut vahdille liialti apuja. Tästä hyvänä esimerkkinä käy ottelun voittomaali, jossa läpiajoon karannut Lauri Korpikoski harhautti Garteigin tyylikkäästi sivuun.

Puolustuspelaaminen

Tappara esitteli ottelussa kotiyleisölleen viimeisimmän hankintansa, kun tsekkipuolustaja Adam Polášek pelasi ensimmäisen ottelunsa kirvesrinnoissa. Teemu Suhosen rinnalla ykkösparissa puolustanut Polášek säväytti heti laukaisuhalukkuudellaan eikä maalikaan ollut kaukana, sillä yksi laukaus kilahti tolppaan. Liekö tuoreen hankinnan esimerkki innostanut muitakin Tappara-puolustajia, sillä intoa vaikutti olevan tällä kertaa enempi hyökkäämiseen kuin puolustamiseen ja etenkin ottelun alussa merkkaus oli pahasti pielessä.

Hyökkäyspelaaminen

Tappara oli läpi ottelun hallitsevampi osapuoli, mutta tulosta ei tahtonut silti syntyä millään. Ottelun toisessa erässä koitti kuitenkin todellinen tehohetki, kun kotijoukkue tuli kolmen maalin takaa tasoihin vain reilussa kahdessa minuutissa. Tahtipuikkoa heiluttivat komeilla laukauksilla maalinsa tehneet Valtteri Kemiläinen ja Charles Bertrand sekä hiljattain uransa 600. liigaottelun pelanneen Tuukka Mäntylän viivavedon ohjannut Sami Moilanen. Kolmannessa erässä tahti jälleen hyytyi eikä Tappara Otto Rauhalan korkean mailan vuoksi hylätystä maalista huolimatta saanut enää kiriä aikaan.

Erikoistilanteet

Tapparalle tarjoutui ottelussa kaksi ylivoimamahdollisuutta, joista toisen joukkue onnistui hyödyntämään, kun Kemiläinen tykitti kiekon viivalta maalin perukoille. Näin ollen Tappara venytti ylivoimamaaliensa putken peräti yhdeksään perättäiseen otteluun.

Lähtökohdat

Sarjan hännillä jo pitkään viihtynyt TPS taisteli eilen pisteen sarjakärki Kärpiltä, kun joukkue venytti Turussa pelatun ottelun jatkoajalle vain 12 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Tätä ennen TPS:lla oli takanaan voitto SaiPasta Lappeenrannassa ja tappio Lukolle viikko sitten pelatussa kotiottelussa.

Rasmus Tirronen venyi eilen Kärppiä vastaan kiekon tielle huimat 50 kertaa, mutta Tapparaa vastaan oli Julius Pohjanoksan vuoro aloittaa turkulaisten maalilla. Pohjanoksa suoriutui iltapuhteestaan puhtain paperein, vaikka joutuikin antautumaan kolmesti isäntien tehohetken aikana toisessa erässä. Huomattavasti virkaveljeään työllistetympi Pohjanoksa esitti monta hyvää torjuntaa etenkin ottelun ensimmäisessä ja kolmannessa erässä ja varmisti otteillaan maukkaan voiton vierailijoille.

TPS:n puolustus onnistui pitämään Tapparan hyökkääjät pois vaarallisimmilta tekopaikoilta noin 58 minuuttia ottelusta. Toisen erän puolivälin tienoille osuneen mustan kaksiminuuttisen aikana vierailijoiden puolustuslinja aukesi kohtalokkain seurauksin, mutta tämän jälkeen koko viisikon puolustaminen oli jälleen tiivistä. Isännille tarjoutui vielä kolmannessa erässä jokunen tilaisuus tasoituksen tekemiseen, mutta kunnollista kiriä ei turkulaisjoukkueen jämptin puolustamisen ansiosta nähty.

TPS tuli etenkin ottelun alkuun terävästi, jossa se tarjosi kotijoukkueelle todellista shokkihoitoa; Hannu Kuru ja Markus Nurmi onnistuivat maalinteossa, kun vain reilut neljä minuuttia ottelua oli pelattu. Toisen erän alussa sama tahti jatkui, kun Ilari Filppula ohjasi Henrik Larssonin viivavedon verkon perukoille vain 26 sekunnin pelin jälkeen. Läpi ottelun kiekon hallinta oli vahvasti Tapparalla, joten TPS perusti hyökkäyspelinsä lähinnä teräviin vastaiskuihin. Vierailijoiden onneksi vastaiskujen onnistumisprosentti oli tällä kertaa kohdillaan, josta on kiittäminen muun muassa näyttävän läpiajo-osuman iskenyttä kapteeni-Korpikoskea.

TPS:lle tarjoutui ottelussa vain yksi ylivoimamahdollisuus, jossa ei tällä kertaa syntynyt tulosta Lauri Pajuniemen tolppalaukauksesta huolimatta. Alivoimalle joukkue joutui sen sijaan kahdesti, joista toisen aikana Tappara onnistui iskemään 1-3 kavennuksen.