Nokia Arena kumisi viimeistä kertaa tyhjyyttään – Tappara voitti pitkästä aikaa kotonaan TPS:n

Patrik Virta oli illan tehomies kolmella syöttöpisteellään.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Tappara isännöi tyhjässä Nokia Arenassa Turun Palloseuraa. Ottelu päättyi Tapparan juhliin lukemin 4–2.

Kotijoukkue Tappara teki pieniä muutoksia kokoonpanoihinsa sitten edellisen vierasottelun Sportia vastaan. TPS-ottelussa paluun kaukaloon tekivät Kristian Kuusela, Waltteri Merelä, Saku Salminen ja Tomas Hamara.

Palanneet pelaajat korvasivat keskiviikkona Vaasassa pelanneet Otto Rauhalan, Samuel Salosen, Santtu Kinnusen ja Mikael Seppälän. Tapparalla loukkaantumisen vuoksi sivussa oli Anton Levtchi, kun vastaavasti TPS:lta sivussa olivat Markus Nurmi, Mikael Pyyhtiä ja Jonne Tammela

5. helmikuuta alkaen Tappara saa ottaa paikallisvastustajansa Ilveksen tavoin 50 prosenttia Nokia Arenan istumakapasiteetista. Tamperelaisseurat ovat kaivanneet kuumeisesti kotiyleisöään tukemaan joukkueitaan. Nokia Arenan kaltaisessa valtavassa kiekkopyhätössä 50 prosentin rajoitus tarkoittaa sitä, nykyisen päätöksen puitteissa täytettävänä olisi 6 500 istumapaikkaa.

Avauserä Tapparan juhlaa – Turkulaisia vaivasi bussijalat

Ennen ottelua kunnioitettiin kiekkolegenda Jouni Seistamoa hiljaisella hetkellä. Muistohetken jälkeen avauserä saatiin käyntiin ja se käynnistyi Tapparan painostuksella, kun TPS ei saanut bussijalkojaan toivotulla tavalla vauhtiin moneen minuuttiin. Turkulaisten vahti Eetu Anttila oli avausminuuttien paras turkulaispelaaja ottamalla muutaman huipputorjunnan.

Illan ensimmäinen erikoistilanne siunaantui Tapparalle Ruben Rafkinin kampittaessa itsensä jäähyaitioon. Tapparan heikohkon ylivoiman jälkeen TPS sai hyvillä käännöillä kiekkoa itselleen ja samalla ajoittain tasoitettua ottelun virtausta. Taiston avausmaalista vastasi kuitenkin Tappara-hyökkääjä Jere Henriksson kauden toisella maalillaan erän puolenvälin tienoilla.

Vaikka TPS pelasi kohtuullisen avauserän, oli pirteästi pelannut Jack Rodewald ainoa Christian Heljankoa työllistänyt vierasjoukkueen pelaaja. Anttila ja Heljanko eivät joutuneet erän loppupuolella isoihin haasteisiin joukkueiden pelatessa kiekkoa pääosin laidoissa tai keskialueella.

Erän viimeisellä minuutilla Samuli Vainionpään johtama TPS-ketju oli pahoissa ongelmissa Tapparan vahvaa hyökkäyspelaamista vastaan.

Tilannehuone sai toisessa erässä töitä – Maaliverkot pullistelivat neljästi

Toisessa erässä paremmin peliin erätauon jälkeen tullut TPS aloitti pirteästi, mutta Patrik Virran johtama Tapparan kolmoskenttä kaatoi kylmää vettä niskaan Sami Moilasen survoessa kiekon ohi Anttilan.

Moilasen maalin jälkeen kirvesrinnat sai avauserästä tutun otteen itselleen, ja TPS-päävalmentaja Jussi Ahokas sai pohtia suunnitelmia Heljangon maalille pääsemiseen.

Emil Viro ja kumppanit kolkuttelivat erän puolessa välissä tolppia, mutta Heljanko selvisi tilanteesta säikähdyksellä. Sekavan vaiheen päätteksi Rafkin nappasi illan toisen jäähynsä ja Tapparan erikoistilanteen paras mallintekoyritys päättyi Anttilan maskiin.

Rafkinin päästessä jäähyaitiosta Charles Bertrand voitti luistelukilpailun ja namutteli Joona Luodolle loistavan maalipaikan, mutta Viro oli puolustustilanteessa vahva. Tämä tilanne piristi turkulaisia ja seuraavien hyökkäysten aikana vierasjoukkue kavensi kamppailun Tyler Steenbergenin murskatessa Heljangon nollapelihaaveet.

Kavennusosuma toi turkulaisille lisää virtaa, ja Jussi Tapolan ryhmä oli hetkittäin pinteessä. Juhani Jasu sai ikävästi osumaa ja TPS-hyökkääjän kerätessä kamppeitaan Tappara sommitteli illan seuraavaa osumaa, joka lopulta syntyi Casimir Jürgensin toimesta. Tappara-puolustajan maali oli Anttilalle haastava ja Ahokas haastoi häirinnän vuoksi tilanteen.

Päätuomarikaksikko kera tilannehuoneen hyväksyi kuitenkin maalin pitkän tarkistuksen jälkeen, minkä seurauksena Ahokkaan valmennusryhmällä ei ollut enää ottelussa käytettävissä aikalisää.

Maalin jälkeen Tapparalla oli paremmat paikat ennen erätaukosummeria, vaikka viimeisellä minuutilla Juuso Pärssisen maukkaan esityön jälkeen Aarne Intonen toi TPS:n maalin päähän.

Kolmannessa erässä ei maaleilla mässäilty

Kolmas kaksikymppinen oli Tapparan hallintaa TPS:n muutamia hyviä hyökkäyksiä lukuunottamatta. Brady Austinilla meinasi käydä kömmähdys erän avausminuuteilla, mutta yhdysvaltalaispuolustaja paikkasi virheensä mutkattomasti.

Samuli Vainionpää esitti tuttua kovuutta, mutta sekään ei piristänyt vaisua turkulaisnippua. TPS ei saanut yhtäkään laukausta erän aikana Heljangon maalille.

TPS haki tasoitusosumaa, mutta Tappara kuoletti viisaasti turkulaisten hyökkäysaikeet. Waltteri Merelä tarjosi TPS:lle ylivoimaa illan ensimmäistä kertaa, mutta Tapparan alivoimanelikko puolusti laadukkaasti tilanteen.

Tappara painosti vimmastusti, ja pyörityksen aikana Kyle Platzer sai ikävästi TPS-pelaajan mailasta osumaa. Platzer pystyi kuitenkin jatkamaan ottelua. Erän ainoan maalin viimeisteli tyhjään TPS-maaliin kauden kymmenennen maalinsa iskenyt Kristian Kuusela.

Tappara katkaisi TPS-kotikirouksensa, kun joukkue voitti neljän kotiottelun tauon jälkeen turkulaisvieraat. Tappara jätti kolme syöttöpistettä keränneen Patrik Virran johdolla jälleen vierasjoukkueen ilman voittoa Nokia Arenalla.

Muokattu 4.2.22 klo 20.37: Korjattu Nokia Arenan oikea rajoitettu kapasiteetti. 50 prosenttia ei ole 6 550 istumapaikkaa.