Tapparan tehokas kolmas erä oli Sportille liikaa - kotijoukkueelle jo viides perättäinen voitto

LIIGA / Raportti
Ben Bloodin tuuletuksessa oli tunnetta, kun puolustaja tasoitti ottelun kolmannessa erässä.
Kuva © Saana Hakala
Viime aikoina voitosta voittoon liitänyt Tappara nousi jo tasapisteisiin sarjataulukon toisella sijalla majailevan TPS:n kanssa, kun joukkue kaatoi kotonaan Sportin.
Lähtökohdat 

Vielä tovi sitten kuuden ottelun tappioputkessa rämpinyt Tappara liihottaa parhaillaan neljän ottelun voittoputkessa. Kuluvalla viikolla Jukka Rautakorven suojatit ovat onnistuneet kaatamaan jo HPK:n ja TPS:n, minkä ansiosta sarjataulukon toinen sija on vain kolmen pisteen päässä.

Maalivahtipelaaminen 

Kaikista Liiga-vahdeista eniten vastuuta kuluvalla kaudella saanut Christian Heljanko pelasi jo 13:nnen perättäisen liigaottelunsa. Viime aikoina hyvään torjuntavireeseen päässyt Heljanko oli Sportin avausmaalissa voimaton, mutta pelasi muilta osin jälleen varman ottelun ja esitti myös muutaman näyttävän torjunnan.

Puolustuspelaaminen 

Tappara-puolustukseen hiljattain loukkantumisen jäljiltä paluun tehnyt Veli-Matti Vittasmäki, tuore maailmanmestari Toni Utunen, maalin tehnyt Ben Blood ja luottopuolustaja Tuukka Mäntylä esiintyivät Sportia vastaan edukseen. Sen sijaan epäonnisen Aleksi Elorinteen ja kiekollisesti epävarmasti esiintyineiden Otso Rantakarin ja Valtteri Kemiläisen pelaamiseen jäi parantamisen varaa.

Hyökkäyspelaaminen 

Jo jonkun aikaa Tapparan vaarallisin hyökkäysketju on ollut Otto Rauhalan, Anton Levtchin ja Joona Luodon muodostama ketju. Niin oli myös tänään, kun ketju järjesti useammankin potentiaalisen maalintekotilanteen. Tämänkin ketjun kohtalona oli kahdessa ensimmäisessä erässä kuitenkin kulmissa pyöriminen, sillä keinoja Sportin maalinedustalle pääsemiseen ei tahtonut tänään löytyä. Päätöserässä tulosta alkoi kuitenkin syntyä, kun puolustaja Blood ja Niko Ojamäki onnistuivat ohittamaan Sport-vahti Sami Aittokallion b-pisteen kaaren tuntumasta lähteneillä laukauksillaan. Kapteeni Kristian Kuusela viimeisteli loppuluvut tyhjään maaliin.

Erikoistilanteet 

Viidestä ylivoimamahdollisuudesta huolimatta tulos oli tänään laiha, mikä ei sinänsä ole suuri yllätys, sillä kotijoukkueen ylivoima oli mielikuvituksetonta ja laukaukset osoitteettomia. Alivoimalla Tappara joutui antautumaan kerran, kun sekä Blood että Kemiläinen istuivat jäähypenkillä.

Lähtökohdat 

Vierasjoukkue Sport saapui Hakametsään maukkaan voiton saattelemana, sillä se onnistui eilen kaatamaan kotikaukalossaan sarjakärki Kärpät. Muutoinkin joukkueen vire on viime aikoina ollut vahva, sillä viidestä viime ottelusta vaasalaiset ovat voittaneet neljä. Yhden voitoista joukkue nappasi illan vastustajaa Tapparaa vastaan.

Maalivahtipelaaminen 

Illan ottelussa Sportin maalia vartioi Sami Aittokallio, joka onnistuikin pitämään maalinsa puhtaana ensimmäiset kaksi erää. Toisessa erässä näyttävän torjunnan Matti Järvisen laukaukseen esittänyt Aittokallio joutui antautumaan ensimmäisen kerran, kun Ben Bloodin rannelaukaus luikahti kainalosta sisään. Kotijoukkueen toiselle maalille Aittokallio ei sen sijaan voinut mitään sillä, Niko Ojamäen laukaus kimposi vierailijoiden maaliin oman pelaajan kautta.

Puolustuspelaaminen 

Sport-puolustus tukki Aittokallion vartioiman maalin edustan erittäin tehokkaasti ensimmäiset kaksi erää, eikä kotijoukkue Tappara löytänyt keinoja vierailijoiden puolustuslinjan rikkomiseen. Myös alivoimalla Sportin puolustus pysyi tiiviinä, eikä se joutunut viidestä alivoimasta huolimatta antautumaan kertaakaan. Päätöserässä vaasalaisten puolustuslinja hiukan löystyi, minkä ansiosta Blood pääsi tasoittamaan ottelun ja kääntämään ottelun suunnan Tapparalle.

Hyökkäyspelaaminen 

Sport joutui olemaan ottelussa pitkälti puolustuskannalla, kun kotijoukkue Tappara hallitsi kiekkoa. Muutamia tilanteita kuitenkin nähtiin, kun muun muassa Antti Kalapudas ja Aleksi Ainali pääsivät lähietäisyydeltä kokeilemaan Heljangon ohittamista. Vierailijoiden ainoaksi maaliksi jäi kuitenkin Tony Sundin viimeistelemä maali avauserässä.

Erikoistilanteet 

Alivoimalla Sport oli rautaisessa iskussa, sillä viidestä yrityksestä huolimatta Tappara ei onnistunut maalinteossa. Myös ylivoima toimi, kun Sund onnistui maalinteossa kahden miehen ylivoimalla avauserässä.

Ottelun ratkaisu 

Kohun saattelemana Tampereelle tulleen ja sittemmin tasonsa todistaneen Ben Bloodin tasoitusmaali kolmannessa erässä käänsi ottelun kotijoukkueelle. Pian tasoitusmaalin jälkeen Niko Ojamäki laukoi ottelun voittomaalin ja Kristian Kuusela viimesiteli loppuluvut tyhjään maaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo