Sport painoi sarjakärjen ahtaalle – Tappara teki voitollaan Liiga-historiaa

LIIGA / Raportti
Tapparan kultakypärä Kristian Kuusela oli kolmella maalisyötöllään yksi illan hahmoista, mutta helpolla hän ei päässyt Sportin puristuksessa.
Kuva © Jarno Hietanen
Jumbo laittoi sarjakärjen ahtaalle Hakametsän keskiviikkoillassa. Tappara teki Liiga-historiaa ollen ensimmäinen joukkue, joka on kartuttanut pistetiliään 15 perättäisessä pelissä kauden alusta alkaen.
Lähtökohdat 

Tapparan alkukausi on ollut käytännössä pelkkää riemumarssia. Vajaat kaksi viikkoa takaperin Ässät haki vierasvoiton Tampereelta voittolaukausten jälkeen, mutta muuten Kirvesrintojen syksy on pitänyt sisällään pelkkiä voittoja.

Maalivahtipelaaminen 

Tapparan pelaajat taisivat terävän alun jälkeen kuvitella olevansa matkalla jälleen yhteen selvään voittoon, mutta pelistä muodostui lopulta varsin vaikea. Erityisesti Christian Heljanko Tapparan maalilla sai tuta tämän, kun lepsuilu toi töitä hänen tontilleen. Kolmannessa erässä Heljanko joutui hetkittäin jopa pitämään omiaan pystyssä.

Puolustuspelaaminen 

Tappara ei ollut keskiviikkona kaikkein terävimmillään puolustussuuntaan. Sport pääsi ajoittain varsin vaivattoman oloisesti sisään alueelle ja pystyi luomaan maukkaita paikkoja taisaiseen tahtiin.

Hyökkäyspelaaminen 

Pelin pyöriessä kotijoukkueen hyökkäysalueella joukkueiden keskinäisen tasoeron pystyi havaitsemaan parhaiten. Silloin, kun Tappara sai pitkän myllynsä yläkerrassa liikkeelle, ei Sportille jäänyt oikein muita keinoja kuin rikkoa jäähyn arvoisesti tai toivoa Niko Hovisen koppia.

Erikoistilanteet 

Tappara osoitti vaarallisuutensa erikoistilanteissa jo heti ottelun kolmannella minuutilla. Aleksi Ainali istui kakkosta estämisestä, kun Jere Karjalaisen ampuma lepakko leijaili Hovisen selän taakse. Seitsemän minuuttia myöhemmin Karjalainen paukutti lähes samoilta luistintensijoilta jo illan toisen ylivoimapussukkansa. Molempia maaleja edelsi Kristian Kuuselan halkaiseva poikittaissyöttö.

Lähtökohdat 

Sportin kone on yskinyt syksyllä pahemman kerran. Vaasalaisten startti on ollut heikoin neljään kauteen, ja Sport on saanut juhlia voittoa vasta kolme kertaa. Keskiviikkona matkattiin kolmen ottelun tappioputkessa sinne kaikkein pahimpaan paikkaan, joten haaste oli iso. Vierailu Tapparan luolaan oli Sportille jo toinen tässä kuussa. Lokakuun alussa Tappara oli Kristian Kuuselan juhlaottelussa selvästi parempi lukemin 5–1.

Maalivahtipelaaminen 

Niko Hovinen toipui hyvin vaikeasta alusta ja torjui loppupelin ajan varmasti. Hovisen iltaa leimasivat useat ikävästi suuntaa muuttaneet kiekot, jotka pakoittivat hänet erityiseen hereillä oloon.

Puolustuspelaaminen 

Puolustuspelaaminen heitteli vieraiden osalta. Hetkittäin vaasalaiset olivat todella hyvin mukana kulmaväännöissä. Välillä kommunikaatio kuitenkin petti, mistä pahimpana esimerkkinä Valtteri Viljasen kaverikiekko kohti omaa reppua. Tämä säikäytti Niko Hovisen sekä Sportin paikalle löytäneet kannattajat.

Hyökkäyspelaaminen 

Alun jäähyt sekoittivat Sportin peliä ja hyökkäyspelin käynnistyminen vei oman aikansa. Avauserän loppupuolella Sport pystyi luomaan muutaman todella vaarallisen paikan, mutta ratkaisut jäivät uupumaan. Kultakypärä Juho Liuksiala onnistui lopulta hyödyntämään momentumin tuomalla vaasalaiset maalin päähän, kun avauserän pelikelloon jäi vain sekunti roikkumaan. Sport jatkoi pirteää hyökkäämistään, ja palkinto tuli lopussa. Kapteeni Erik Riska tasoitti kauden ensimmäisellääm lukemiksi 2–2, kun peliä oli vain kuusi sekuntia jäljellä.

Erikoistilanteet 

Vaasalaisten ilta käynnistyi erikoistilanteiden osalta synkästi, kun omissa soi alivoimalla kahdesti ensimmäisen kympin aikana. Sportin ilonaihe tänä syksynä on ollut sen ylivoimapelaaminen. Tampereellakin se saatiin pyörimään mallikkaasti ja lopussa tehty jatkoajalle vienyt maali syntyi ylivoimalla ilman maalivahtia pelatessa.

Erikoista 

Tappara teki voitollaan Liiga-historiaa. Siitä tuli ensimmäinen joukkue, joka on ottanut 15 ensimmäisestä pelistä pisteitä. Ennen keskiviikkoa Tappara oli jo sivunnut ennätystä. Vuonna 1992 TPS sekä syksyllä 2009 Lukko aloittivat 14 perättäisellä pistelisäyksellä.

Ottelun ratkaisu 

Ratkaisijaksi nousi jatkoajalla Tapparan kanadalaishyökkääjä Tyler Morley. Morley tinttasi Valtteri Kemiläisen poikittaissyötöstä kiekon ykkösellä Hovisen taakse ja antoi samalla Hakametsän harvalukuiselle yleisölle luvan  lähteä kotiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo