Pelicans voitti vihdoin Nokia-areenalla – Tapparan pitkä voittoputki poikki

Pelicans oli ennen tätä iltaa hävinnyt neljä kertaa Nokia-areenalla, kunnes kärkikamppailussa voitto irtosi.
Kuva © Jarno Hietanen

Maanantain ainoassa Liiga-ottelussa Tappara isännöi Pelicansia. Pelicansille lukemin 4–2 päättyneen ottelun jälkeen molemmilla joukkueilla alkoi viikon mittainen joulutauko, sillä seuraavan kerran joukkueet pelaavat tapaninpäivän kierroksella. Ottelun avauskiekon pudotti joulupukki.

Pelicansin voitto tiesi myös Tapparan voittoputken päättymistä. Kirvesrinnat olivat voittaneet kuusi ottelua perättäin.

Tapparan kokoonpanoon palasi illan ottelussa Veli-Matti Vittasmäki, jolle paikan luovutti Joni Tuulola. Tuulola löysi kokoonpanosta paikkansa hyökkäyksestä, kun hän paikkasi Viljami Niemistä. Pelicansilla illan kokoonpanossa Konsta Hirvonen otti Leevi Tukiaisen paikan.

Tappara jäähyili urakalla

Avauserä käynnistyi Tapparan komennossa, jonka seurauksena Pelicansin puolustaja Peter Andersson joutui ottamaan avausminuutilla illan ensimmäisen kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä.

Tapparalla erikoistilanne ei aiheuttanut hurraahuutoja, sillä Pelicans selvitti tilanteen tyylikkäästi aktiivsella alivoimapelillään. Vieraat saivat erikoistilanteen jälkeen paremmin otetta kiekosta, josta palkinnoksi Petteri Riihinen täräytti ottelun avausmaalin.

Tapparalle takaisku toimi herättäjänä, sillä joukkueelle tuli ensimmäisen minuutin rynnistyksen jälkeen hetkittäin virheitä. Maalista hurmioituneella Pelicansilla oli Tapparaa paremmat maalipaikat, ja vieraille tuomittiin erän loppupuolella rangaistuslaukaus. Joni Ikosen yritys viuhui kuitenkin isäntiä pystyssä pitävän Christian Heljangon torjunnasta plekseihin.

Rikkonaisessa erässä Tapparalle tuomittiin kolme rangaistusta, mutta vierailla ratkaisut jäivät kahdella ensimmäisellä yrityksellä tehottomiksi. Kolmannella yrityksellä Miika Roine kasvatti lahtelaisten johtoa kahteen osumaan. Erän loppuhetkillä Jori Lehterä turhautui ja nappasi kotijoukkueelle illan neljännen rangaistuksen, josta vieraat eivät iskeneet uutta osumaa.

Erän viimeisellä minuutilla Veli-Matti Savinaiselle tuomitun rangaistuksen jälkeen Ben Blood kävi kostamassa hyökkääjälle. Tuomaristo tulkitsi tilanteesta vieraille illan viidennen ylivoiman, koska Lehterä antoi kahakassa Bloodille poikkittaista mailaa. Bloodille ja Savinaiselle vihellettiin tilanteesta tuplakakkoset. Pelicansin vahhvan erän johdosta Patrik Bartošák torjui erässä vain kahdesti, eikä torjunnat olleet haastavia.

Tappara peliin mukaan

Toisessa erässä Tappara tuli kaukaloon räväkästi ja laukoi erän ensimmäiset osumat. Lehterä nautiskeli läpiajosta Valtteri Kemiläisen taidokkaasta syötöstä kavennusosuman, ja ennen erän puolta väliä Geoff Platt sai laadukkaan esityön osumaansa Philip Granathilta.

Erän aikana Tuulola siirrettiin tutulle puolustajan paikalle, mikä paransi kotijoukkueen peliä. Tapparan päävalmentajalle Jussi Tapolalle tuli erässä murheita, kun Savinainen loukkasi kättään joukkuetoveri Mikael Seppälän laukomasta kiekosta Bartošákin maalin edessä. Savinaista ei kolhun jälkeen erässä nähty, joten Tapola joutui sekoittamaan hyökkäysketjuja.

Tappara oli lähellä nousta johtoon, mutta Lehterän ennenaikaisesta tuuletuksesta huolimatta Kristian Tanuksen napakka laukaus kilahti sivurautoihin. Erän loppupuolella myöskin Tapparaa urallaan edustanut Blood alusti Sakke Hämäläisen alivoimaosuman Tapparan huollimattomasta pelistä.

Pelicans juhli historiallista voittoa

Kolmas kaksikymppinen oli Tapparalta hyvästä otteesta huolimatta tehoton, vaikka toisessa erässä tärskyä saanut Savinainen palasikin kaukaloon. Pelicans puolusti johtoaseemaansa fiksusti ja ansaitsi vahvalla puolustuspelillään historiansa ensimmäisen voiton Nokia-areenalta. Erän alkupuolella Tomi Utunen vippasi kiekon katsomoon ja puolustajalle tuomittiin kaksiminuuttinen.

Utusen mielestä keikko osui Lehterän mailasta ulos kaukalosta. Kiekko osui ikävästi katsojaan, mutta hän selvisi tärskystä jääpussilla ja pienellä ensihoidolla. Utuselle tuomittiin jäähyboksiin seuraa Anderssonista, joten Pelicans joutui kamppailemaan noin kahden minuutin ajan kahden miehen vajaalla. Vieraat selvittivät Tapparan paineen sinnikäästi eikä antanut kotijoukkueelle aihetta ylivoimaosuman juhlimiseen.

Erän loppupuolella Tapola kavensi joukkueensa kokoonpanoa antaen tähtipelaajille enemmän tilaa loistaa parrasvaloissa. Kokoonpanon kaventaminen ei tuonut Tapparalle toivottua tulosta, sillä Pelicans prässäsi kotijoukkueen hyökkäykset mallikkaasti. Ottelun viimeisen maalin laukoi tyhjään maaliin Elias Vilén.

Muokattu: 19.12.2022, kello 21.46: Ottelun tulos korjattu ingressiin ja leipätekstiin.