Jatkoerätrilleri Tampereella päättyi kotijoukkueen juhliin – Tappara uusi Suomen mestaruuden

Veli-Matti Savinainen vei ottelun jatkoajalle ohjaamalla maalin ajassa 59.59.
Kuva © Jarno Hietanen

Torstai-illan viides finaaliottelu oli heittämällä koko kauden viihdyttävin. Lopulta Tappara voitti jatkoajalle venyneen ottelun Marcus Davidssonin maalilla lukemin 5–4.

Maaleja ei avauserästä puuttunut

Kanada-malja pääsi ensimmäisen kerran tänä keväänä esille Nokia-areenan jäälle ennen ottelun alkua. Maamme-laulun jälkeen ottelu oli valmis alkamaan sinioranssien lippujen liehuessa ympäri katsomoa.

Ensimmäistä maalia ei Tampereella jouduttu odottelemaan. Petteri Riihinen yritti laukaista pomppivaan kiekkoon, josta seurasi Tapparan ylivoimahyökkäys. Waltteri Merelä tarjosi loistavan lättysyötön Anton Levtchille, joka laukoi suoraan syötöstä kiekon ohi Patrik Bartošákin jo minuutin pelin jälkeen.

Tappara ei ottanut jalkaa pois kaasulta. Kristian Tanus harhautti Tapparan johtoon seitsemän minuutin kohdalla, ja vain 26 sekuntia myöhemmin Casimir Jürgens vei Tapparan jo 3–0 johtoon. Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä reagoi ottamalla aikalisän ja vaihtamalla Jasper Patrikaisen maaliin Bartošákin tilalle.

Pelicans pääsi ylivoimalle erän puolivälissä. Topias Vilénin painava laukaus viivasta löysi tiensä maaliin, ja Tapparan alivoima koki harvinaisen takaiskun. Pelicans jatkoi vahvasti ja vain muutaman minuutin kuluttua edellisestä maalista Ben Blood nousi suoraan aloituksen jälkeen laidalta ja nosti kiekon rystyltä ohi Christian Heljangon.

Tappara pääsi vielä erän loppuun ylivoimalle, mutta Patrikainen kesti ilman takaiskuja. Erätauolle edettiin Tapparan johtaessa ottelua 3–2.

Tapparan tehottomuus johti Pelicansin tasoitukseen

Toinen erä alkoi huomattavasti rauhallisemmin. Peli oli tasaista aina erän puoliväliin saakka. Bloodin ottama kaksiminuuttinen kuitenkin siirsi pelin hallinnan Tapparalle. Pelicans kesti Tapparan paineen Patrikaisen johdolla. Tappara pääsi yrittämään ylivoimalla toistamiseen Tyler Kelleherin kuluttaessa jäähypenkkiä. Tapparan toinen ylivoimayritys oli huomattavasti vaarallisempi, mutta Patrikaisen maali säilyi puhtaana.

Erän viimeisillä minuuteilla oli Pelicansin vuoro päästä ylivoimalle. Jürgensin istuessa jäähyllä Lukáš Jašek sai katkaistua Tapparan purkuyrityksen laidalla, ja Miika Roineen kautta kiekko päätyi keskelle liukuvalle Iikka Kangasniemelle, joka laukoi tarkasti tasoituksen erän viimeisellä minuutilla.

Kolmas erä tarjosi huikeaa draamaa

Kolmas erä Tampereella alkoi tasatilanteesta 3–3. Vajaan viiden minuutin pelin jälkeen Pelicans pääsi murtautumaan vasemmasta laidasta Konsta Hirvosen johdolla. Aatu Jämsen nousi toisesta laidasta mukaan hyökkäykseen ja sai Hirvoselta loistavan syötön. Jämsen laukoi polviasennosta kiekon Tapparan maalin kattoon, eikä Heljangolle jätetty mitään mahdollisuuksia.

Pian johtomaalin jälkeen Pelicans pääsi jälleen ylivoimalle. Vaarallisimmat tilanteet tulivat kuitenkin Pelicans-päätyyn, ja lopulta Joni Ikonen joutui rikkomaan maalille ajavaa veljeään. Yhdentoista sekunnin tasavajaalla pelaamisen jälkeen oli Tapparan vuoro kokeilla ylivoimalla. Tulosta ei kuitenkaan tullut.

Pelicans pääsi neljä minuuttia ennen kolmannen erän loppua ylivoimalle. Ylivoima oli varovaista, ja lahtelaiset välttivät virheitä. Erikoistilanteen jälkeen Heljanko kutsuttiin vaihtopenkille. Pelicans roiskaisi pitkän kiekon, kun ottelua oli jäljellä 33 sekuntia, ja Jussi Tapola reagoi tilanteeseen aikalisällä. Voitto näytti jo valuvan Pelicansille, mutta sekunti ennen loppua Veli-Matti Savinainen ohjasi Valtteri Kemiläisen viivalaukauksen maaliin ja viides finaaliottelu venyi jatkoajalle.

Jatkoerätrilleri huipentui mestaruusjuhliin

Jatkoerä alkoi valtavan metelin saattelemana, kun kannustajat pistivät parastaan. Kahden minuutin pelin jälkeen Tapparan Petteri Puhakka sai kiekottomana iskun keskialueella Kangasniemeltä. Tuomarit tarkastivat tilannetta videolta, mutta Kangasniemi selvisi kahden minuutin jäähyllä. Tapparan ylivoima jatkoi tehottomana Pelicansin kestäessä alivoiman.

Yhdeksän minuutin pelin jälkeen Jürgens laukoi viivalta ja kiekko tipahti Patrikaisen hanskasta maalinedustalle, johon liikkunut Marcus Davidsson laukoi kiekon Pelicansin maaliin. Tapparan pelaajat ryntäsivät jäälle konfettitykkien saattelemana.

Tappara voitti viidennen finaalin jatkoajalla lukemin 5–4 ja uusi näin ollen Suomen mestaruutensa voitoin 4–1. Mestaruus on Tapparalle seurahistorian yhdeksästoista.