Tappara nappasi kevään avausvoiton maalikarkeloissa – Lukon hylätty maali herätti kysymyksiä

Tappara ei masentunut, vaikka se oli kahden maalin takaa-ajoasemassa ensimmäisen erän jälkeen.
Kuva © Jarno Hietanen
Viihdettä ja maaleja ei ensimmäisestä Tapparan ja Lukon välisestä puolivälieräottelusta puuttunut, sillä verkko heilui peräti kahdeksan kertaa. Tappara karisti heikon alun pölyt jaloistaan ja vei rutiininomaisesti ottelun nimiinsä lukemin 5–3.

Pudotuspeleissä 2010-luvulla peräti viisi kertaa toisensa kohdanneet Tappara ja Lukko astelivat jälleen kaukaloon pudostuspelivastustajina viime kauden tapaan. Sarjan ensimmäinen mittelö nähtiin runkosarjan voittaneen Tapparan kotiareenalla.

Tappara vei rutiinilla voiton lukemin 5–3, vaikka Lukko vei avauserän nimiinsä 2–0. Paikkoja oli enempäänkin, sillä esimerkiksi tunteita kirvoitti Lukon hylätty maali, joka olisi tuonut joukkueen loppuhetkillä maalin päähän. Joukkueiden toinen mittelö nähdään jo huomenna Raumalla.

Vieraiden salama-alku

Ensimmäinen erä oli kaksijakoinen, sillä alkupuoliskoa hallitsi Tappara, mutta maalit iski vierasjoukkue. Vastaavasti etenkin erän viimeiset viisi minuuttia menivät täysin Lukon hallinnassa, sillä Tappara ei saanut laukaustakaan kohti Lassi Lehtistä. Erätauolle lähdettiin vieraiden johatessa 2–0.

Lukon ja koko sarjan maalitilin avasi viimeksi marraskuussa iskenyt Sami Päivärinta, kun peli ehti vanheta alle kaksi minuuttia. Loistosyötön maaliin antoi Lukon kapteeni Anrei Hakulinen, joka otti itselleen myös rangaistuksen ensimmäisessä erässä.

Erän puolivälin jälkeen Miska Kukkonen puolestaan laukoi sydämensä kyllyydestä kiekon verkkoon välittömästi Harri Kainulaisen puhtaan aloitusvoiton jälkeen. Tapparaakin urallaan edustanut puolustaja iski ensi kertaa sitten viime syyskuun.

Maalipaikkoja aukeni erän aikana kotijoukkueesta Waltteri Merelälle sekä Anton Levtchille. Christian Heljanko torjui erässä kaksi läpiajoyritystä.

Lukon musta minuutti

Toinen erä käynnistyi tasaisissa merkeissä kummankin joukkueen varmistellessa selustaansa, mutta myös yrittäessä käynnistää omaa hyökkäyspeliään. Lukko sai illan ensimmäisen ylivoimansa, mutta joukkueen heikko ylivoima jatkui yhä.

Sen sijaan kotijoukkue hyödynsi illan toisen ylivoiman, vaikka pelin rauhoittamiseen menikin aikaa. Kavennusmaalin iski Kristian Tanus ja vain hetkeä myöhemmin Tappara oli päästä jo tasoihin, mutta Lehtinen nappasi kiekon räpyläänsä viime hetkellä.

Sinioranssi vyöry pyyhälsi raumalaisten ylitse, kun Tappara iski kaksi maalia minuutin sisään. Tasoitusmaalin sai nimiinsä Joona Luoto ja Joni Tuulola vei Tapparan ensi kertaa johtoon ajassa 33.39, kun kiekko kimposi yläriman ja Lehtisen selän kautta maaliin.

Johtomaalin jälkeen Artjom Zagidulin luisteli Lukon maalille ja toiselle erätauolle lähdettiin kotijoukkueen johdossa 3–2.

Tunteita herättänyt maalin hylkäys

Viimeinen kolmannes käynnistyi kuumissa tunnelmissa, kun kaukalossa nähtiin niin kovia niittejä kuin nyrkkihippasiakin. Tappara piti pelin hyppysissään katkomalla Lukon hyökkäysaikeita keskialueella sekä iskemällä 4–2-maalin kymmenisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Osuman kirjasi nimiinsä kapteeni Otto Rauhala.

Lukko näennäisesti ahdisti kotijoukkuetta, mutta kiekolle se ei päässyt. Pelaaminen kulminoitui Tapparan 5–2-maaliin, jossa Jukka Peltola ja Patrik Virta pääsivät helpohkosti ylivoimahyökkäykseen, ja Virta iski pudotuspeliuransa 25. maalin.

Puolustajien pistepörssin runkosarjassa voittanut Vili Saarijärvi onnistui kaventamaan lukemiin 5–3. Kiekko löysi tiensä maaliin myös alle 20 sekuntia myöhemmin, mutta videotarkastuksen jälkeen maali hylättiin, mikä herätti tunteita niin sosiaalisessa mediassa kuin Lukon vaihtopenkilläkin.

Lisäosumia kumpikaan ei enää iskenyt, joten Tappara otti ensimmäisen kiinnityksen jatkopaikkaan lukemin 5–3.