Tappara−Lukko, ottelusarjaraportti: Lukko ei päässyt lopussa tolppaa lähemmäs − Tappara voitti jälleen maalilla

LIIGA / Raportti
Kapteeni Kuusela iski kaksi osumaa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Tappara on kantanut ennakkosuosikin viittansa tyylikkäästi ja on harjannut kaksi aiempaa kohtaamista. Lukko on pystynyt roikkumaan mukana, ja sillä linjalla se oli liikkeellä myös maanantaina Hakametsässä.
Lähtökohdat 

Kirvesrintojen tekeminen on kahdessa aiemmassa puolivälierässä ollut tasaista, eikä joukkueen kokoonpanossa ole heikkoja lenkkejä. Nelosketjun kokeneiden Antti Erkinjuntin ja Juhani Jasun nollasarake pistepörssissä odottaa korjaantumistaan.

Maalivahtipelaaminen 

Christian Heljanko ei joutunut koppaamaan määräänsä enempää vaarallisia tekopaikkoja, joten nuoren veskarin iltapuhteen arviointi on melko haastavaa. Tärkeimmillä hetkillä Heljanko oli kuitenkin mies paikallaan.

Puolustuspelaaminen 

Tamperelaiset olivat hieman liian tuudittautuneita hyvään alkuunsa, kun Lukko pääsi vastahyökkäyksestä iskemään helpohkosti 1−0-osuman.

Tappara ei ollut puolustuksellisesti parhaimmillaan, ja Lukko käytti tilanteen hyväkseen. Kotijoukkue oli muuten parempi joukkue, mutta antoi oman pään pelissä tasoitusta.

Tuukka Mäntylän 3−2-maali oi osoitus Tapparan pakkien oivallisesta hyökkäysvaistosta.

Hyökkäyspelaaminen 

Tappara myllytti alusta lähtien neljän ketjun voimin kohti Lukon päätyä. Hallitseva SM-hopeamitalisti pystyi käyttämään ominaisimpia aseitaan, eli vahvaa viisikon tekemistä.

Kotijoukkue löysi tehonsa toden teolla toisessa erässä, kun kapteeni Kristian Kuusela iski kaksi pikamaalia johdattaen kirvesrinnat johtoasemaan. Karkuun Tappara ei kuitenkaan päässyt.

Erikoistilanteet 

Tappara sai ylivoimansa toimimaan heti ensimmäisellä yrittämällä. Teemu Suhonen jakoi kiekon viivasta b-pisteen kaarelle, josta Kuusela pääsi tinttaamaan tasoituksen. Kotijoukkueen ylivoima oli pitkin iltaa uhka vastustajalle.

Lähtökohdat 

Raumalaiset vaihtavat aloittavaa maalivahtia, kun Oskari Setänen avaa Lassi Lehtisen sijaan. Arttu Ilomäen ketjun taustalta vaaditaan tehoja, mikäli joukkue mielii sarjasta jatkoon.

Maalivahtipelaaminen 

Setänen oli alusta asti tasaisen työllistetty ja pitikin raumalaisia pitkään mukana pelissä. Kuuselan toinen maali lörähti liian helposti jalkojen välistä sisään.

Puolustuspelaaminen 

Lukko-puolustuksen ykkösnimi Tarmo Reunanen oli maanantaina hyvässä vireessä. Hän kilautteli tolppia jo avausminuuteilla. Myös Jakub Krejcik pelasi tasaisesti ja nuori Ville Heinola väläytteli.

Raumalaisten puolustuspeli oli paremmassa kuosissa kuin vastustajalla, ja siitä syystä kamppailu pysyi tasaisena.

Hyökkäyspelaaminen 

Joukkueen nelosketjua lukuun ottamatta poljento oli ottelun alkupuolella varsin verkkaista. Ulkomaalaisvahvistukset väläyttelivät tapansa mukaan silloin tällöin. Brandon DeFazio ja Justin Danforth olivatkin lopulta maaleillaan ne pelaajat, jotka pitivät Lukon mukana pelissä.

Viimeisillä minuuteilla Lukko yritti vielä ilman maalivahtia, mutta tasoitusmaali jäi raumalaisilta tekemättä, vaikka Reunanen kiskaisi tolppaankin.

Erikoistilanteet 

Lukko pelasi alivoimalla vahvaa ja aktiivista peliä, mutta viidellä viittä vastaan homma ei lähtenyt toimimaan alkuunsakaan. Kuitenkin hieman yllättäen DeFazio iski vastahyökkäyksestä vieraat johtoon.

Erikoista 

Tappara on nyt voittanut kaikki kolme pelattua puolivälieräkamppailua, kunkin tuloksella 3−2.

Ottelun ratkaisu 

Kuusela osoitti olevansa todellinen ottelun hahmo, kun hän voitti Eetu Koivistoisen keskialueen kamppailutilanteessa pakottaen tämän rikkomaan jäähyn arvoisesti. 

Rangaistuksen päätyttyä Lukko sai vielä mylläkän Heljangon maalille. Tasoitusmaalia ei syntynyt, vaan Lukon haave kaventavasta voitosta kilahti tolppaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Tappara-Lukko, ottelusarjaraportti: Heljangon huipputorjunnat siivittivät Tapparan toiseen perättäiseen voittoon

Tapparan ja Lukon jo tutuksi tulleet pudotuspelikohtaamiset saivat jatkoa lauantaina Raumalla, jossa pelattiin puolivälieräsarjan toinen osaottelu. Tappara oli jälleen parempi luvuin 3-2, mutta saa kiittää voitosta etenkin erinomaisesti pelannutta maalivahtiaan Christian Heljankoa.

Lukko

Lähtökohdat

Kotijoukkue Lukko joutui eilen taipumaan sarjan avausottelussa Hakametsässä lukemin 3-2. Paikoitellen se pystyi kuitenkin haastamaan sarjakakkosen Tapparan varsin miehekkäästi, joten myös toisesta osaottelusta oli lupa odottaa tasaista.

Maalivahtipelaaminen

Lukon maalia jälleen vartioinut Lassi Lehtinen pelasi perjantain tapaan perusvarman ottelun ja antoi torjunnoillaan joukkueelleen mahdollisuuden voittoon. Ei voinut vierasjoukkueen maaleille mitään, joista ensimmäinen syntyi ohjauksen seurauksena, toinen takatolpalta ja kolmas maalin edustalta. Ei saanut liialti apuja joukkueensa puolustukselta kahdessa ensimmäisessä erässä, mutta otti silti tärkeitä koppeja.

Puolustuspelaaminen

Lukon puolustus päästi Tapparan jopa yllättävänkin helposti parhaille maalipaikoille etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä, mikä kostautui kolmen takaiskumaalin muodossa. Etenkin Tapparan kärkiketjujen hyökkääjät Jan-Mikael Järvisen johdolla olivat kotijoukkueen puolustukselle paikoitellen liian liukkaita pideltäviä. Loppua kohden raumalaisten puolustuspelaaminen kuitenkin parani, kun koko joukkueen pelaamisen taso nousi.

Hyökkäyspelaaminen

Lukon hyökkääjät olivat tamperelaiskollegoidensa varjossa etenkin avauserässä, mutta ottelun edetessä kotijoukkueen hyökkäyspelaaminen piristyi. Toisessa erässä myös joukkueen kuparinen rikkoutui, kun Tapio Laakso napautti kiekon maaliin Tapparan Jere Karjalaisen epäonnisesta syöttöyrityksestä. Kolmannessa erässä huippupaikoja alkoi syntyä lähes liukuhihnalta, mutta tasoitusmaali jäi silti haaveeksi.

Erikoistilanteet

Lukko onnistui kertaalleen ylivoimamaalin teossa, mutta Justin Danforthin ensimmäinen pudotuspeliosuma jäi lopulta laihaksi lohduksi. Ottelun lopussa joukkueelle tarjottiin tasoitusmahdollisuutta jopa kahden miehen ylivoimalla, mutta Tappara-vahti Christian Heljanko veti tällä kertaa pidemmän korren. Vähäiset alivoimansa joukkue hoiti erinomaisesti päästämättä maaliakaan.

Tappara

Lähtökohdat

Tappara palasi eilen yli viikon tauon jälkeen kaukaloon ja aloitti puolivälierät heti voitolla. Joukkueen esitys Hakametsässä oli ensimmäisen erän jälkimmäistä puoliskoa lukuun ottamatta varsin ehjä, joten joukkue lähti varmasti luottavaisin mielin sarjan toiseen osaotteluun Raumalle. 

Maalivahtipelaaminen

Kentän kuningas oli ehdottomasti Tapparan maalia toistamiseen peräkkäin vartioinut Christian Heljanko. Jos vielä runkosarjassa miehen otteissa oli ajoittain havaittavissa pientä ailahtelua, ei siitä ole kahdessa ensimmäisessä pudotuspeliottelussa ollut enää tietoakaan. Oli aseeton kotijoukkueen maaleissa, mutta otti monta huipputorjuntaa ottelun lopussa, kun Lukko pääsi pitkään pyörittämään kahden miehen ylivoimaa. Otti pelkästään päätöserässä peräti 22 torjuntaa.

Puolustuspelaaminen

Tapparan puolustusosasto jatkoi lauantaina siitä, mihin se perjantaina Hakametsässä jäi ja piti kotijoukkueen tehokkaasti poissa vaarallisimmilta tekopaikoilta kaksi ensimmäistä erää. Päätöserässä tiivis puolustuslinja alkoi kuitenkin rakoilla ja Lukko-hyökkääjät saivat huomattavasti enemmän tilaa hyökkäystensä rakenteluun. Lopussa vierailijoiden puolustuspelaamista hankaloittivat myös avainpelaajien jäähyt, mutta etenkin Tuukka Mäntylä ja Toni Utunen hoitivat puolustusvelvoitteensa kunnialla. 

Hyökkäyspelaaminen

Ottelun alussa Tappara oli kotijoukkuetta aktiivisempi kiekon kanssa, mikä palkittiin kahdella Anton Levtchin viimeistelemällä maalilla. Kaiken kaikkiaan Tappara hallitsi pelivälinettä ensimmäiset kaksi ja puoli erää, jonka aikana vierailijat onnistuivat luomaan myös useamman pitkän hyökkäyksen Lukon puolustusalueella. Ottelun lopussa hyökkäyspeli kuitenkin passivoitui, kun kotijoukkue haki vimmatusti tasoitusta.

Erikoistilanteet

Tappara pääsi kahdesti yrittämään maalintekoa ylivoimalla, mutta ei saanut paikoitellen näyttävistäkin syöttöketjuista huolimatta tulosta aikaan. Joutui antautumaan alivoimalla kertaalleen, mutta kesti lopussa Lukon kahden miehen ylivoiman. 

Ottelun ratkaisu

Lukolle tarjottiin ottelun lopussa mahtava tilaisuus tulla tasoihin kahden miehen ylivoimalla, kun sekä Ben Blood että Veli-Matti Vittasmäki ottivat jäähyn mieheen kolmen sekunnin sisään. Hyvistä yrityksistä huolimatta Lukko ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan huippuottelun pelannutta Christian Heljankoa, joka takasi torjunnoillaan Tapparalle toisen kiinnityksen välieräpaikkaan.

Tappara−Lukko, ottelusarjaraportti: Tampereella päästiin heti pudotuspelikiekon ytimeen − Tapparalle avausvoitto

Tapparan ja Lukon välisen puolivälieräsarjan avausottelu tarjoili viihdyttävää pudotuspelikiekkoa, jossa vuoden ajalle tyypillisesti myös tunteet olivat pinnassa. Lukon tehokkaan avauserän jälkeen Tappara nousi kotivoittoon.

Tappara

Lähtökohdat

Runkosarjan kakkossijan napannut Tappara lähti otteluun ennakkosuosikkina. Se oli saanut ladata akkuja runkosarjan jälkeen ja pääsi pudotuspeleihin Otso Rantakaria lukuunottamatta parhaalla kokoonpanollaan.

Maalivahtipelaaminen

Christian Heljangolle pelin alku oli vaikea, sillä laukauksia tuli harvakseltaan ja kun niitä tuli, tuli kerralla useampi. Arttu Ilomäen osumien edessä nuorukainen oli suhteellisen voimaton. Pelin edetessä Heljanko kuitenkin osoitti, miksi lähti aloittavana maalivahtina pudotuspeleihin muutamilla huipputorjunnoilla.

Puolustuspelaaminen

Tappara sai pidettyä keskialueen puolustuspelillään Lukon aisoissa, mutta raumalaisten päästessä hyökkäysalueelle alkoivat vaikeudet. Molemmissa avauserän osumissa Ilomäki oli aivan vapaana maalipaikoilla.

Hyökkäyspelaaminen

Hyökkäyspelissä Tappara pyöritti vahvasti neljällä ketjulla. Lukko näytti olevan jatkuvasti potkun perässä liukkaasti liikkuneita ja hyvin kiekkoa suojanneita tamperelaisia vastaan. Avauserässä pyöritys ei vielä johtanut tehoihin, mutta sitten verkko alkoi heilua erityisesti tarkkojen poikittaissyöttöjen seurauksena. 

Erikoistilanteet

Tapparan ylivoima oli pienten käynnistymisvaikeuksien jälkeen tehokasta. Myös ottelun avausosuma syntyi ylivoimalla, kun Teemu Suhosen laukaus kimposi maalin eteen parkkeeranneen Jarkko Malisen kautta verkkoon.

Vastaavasti kirvesrintojen alivoimapeli oli tiivistä ja uhrautuvaista Heljangon hoidellessa loput.

Lukko

Lähtökohdat

Lukolla oli rasitteenaan JYPiä vastaan pelattu pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelusarja, joka venyi täysien kolmen ottelun mittaiseksi. JYP-sarjassa raumalaisten ase oli liike, joka oli lopulta jyväskyläläisille liikaa.

Maalivahtipelaaminen

Lassi Lehtisellä ei ollut paljoa tehtävissä Tappara-maaleissa. Ensimmäinen osuma muutti suuntaa maalin edestä, kaksi seuraavaa syntyivät suoraan poikittaissyötöstä. 20-vuotias Lukko-vahti hoiteli hommansa vakuuttavasti, joskin oli muutaman kerran hieman vaikeuksissa mailapelinsä kanssa.

Puolustuspelaaminen

Lukko joutui omassa päässään usein melkoisen jyrän alle. Raumalaiset joutuivat liian usein selviytymään ja varjelemaan aluettaan, mikä kuormitti pelaajia. JYP-sarjassa joukkueen etuna ollut liike ei ollut tällä kertaa Lukon puolella, vaan haasteita oli.

Hyökkäyspelaaminen

Lukko oli avauserässä Tapparaa potkun perässä, eikä koko hyökkäyspeliä edes juuri ollut ottelun alussa. Paikat saadessaan raumalaiset, tarkemmin sanottuna Arttu Ilomäki, iskivät kuitenkin tappavan tehokkaasti kiekkoa yläkulmaan.

Erikoistilanteet

Raumalaiset eivät saaneet alivoimallaan pidettyä Tapparan poikittaissyöttöjä kurissa ja maalinsa edustaa turvattuna. Esimerkiksi isäntien kultakypärä Kristian Kuusela ja maalin tehnyt Jere Karjalainen olivat täysin vapaina takatolpalla.

Omalla ylivoimallaan Lukko ei muutamasta hyvästä myllytyksestä huolimatta saanut tulosta aikaan ja Heljankoa riittävästi haastettua, vaan usein laukaukset tulivat pienistä kulmista.

Erikoista

Lukon molemmat maalit olivat samojen miesten käsialaa, kun Tarmo Reunanen tarjoili syötön ja Arttu Ilomäki viimeisteli. Erityisesti jälkimmäinen maali oli kaunis, kun Reunasen hieno syöttö vapautti Ilomäelle tilaa vähintään yhtä komeaan rystynostoon.

Ottelun ratkaisu

Tappara oli pienissä asioissa parempi, mikä johti siihen, että Lukko jäi jälkeen avauserän tehohetkensä jälkeen. Kotivoitto oli ehdottomasti ansaittu.

Otteluvideo