Tappara tyly isäntä pudotuspelien avausottelussa – KooKoon kanadalaispuolustaja lensi suihkuun

Jori Lehterä iski pudotuspeliavaukseen tehot 2+1.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara aloitti puolivälieräsarjan KooKoota vastaan voitokkaasti voittamalla ensimmäisen koitoksen lukemin 4–0. Voiton takuumiehenä Tapparalle oli Jori Lehterä.

Tappara voitti Liigan puolivälierien ensimmäisen ottelun KooKoota vastaan lukemin 4–0. Nokia-areenalla pelatussa pudotuspeliavauksessa isäntien parhaana pistemiehenä kunnostautui kultakypärä Jori Lehterä.

Erinomainen alku isännille

Hallitseva Suomen mestari aloitti pudotuspelit täydellisesti, kun kirvesrintojen runkosarjan parhaan pistemiehen Lehterän kääntölaukaus yllätti KooKoo-vahti Oskari Setäsen vain reilun kolmen minuutin pelin jälkeen.

Setäsen reaktioista näkyi, että hänellä ei ollut tietoakaan laukauksesta. Torjumista haittasi Veli-Matti Savinaisen ja Riku Tuomolan maalinedustakahina, joka peitti Setäsen näkymän täydellisesti.

Isäntien 2–0-johto oli enemmän kun lähellä, kun Waltteri Merelä kaivoi kiekon maalineduskahakan seasta, mutta Merelän rystylaukaus osui tolppaan. Enempää maaleja ei avauserä tarjonnut.

Terävä Tappara menee menojaan

Erän alkupuolella kumpikin joukkue sai kokeilla maalintekoa ylivoimalla, mutta ylivoimat eivät tuottaneet tulosta. Etenkin Tapparan huippuvaarallinen ylivoima juonii maalintekopaikkoja, joista parhaaksi jäi Maksim Matushkinin terävä lämäri. Kiekko kuitenkin pomppasi yläriman kautta takaisin peliin.

Tappara alkoi marssia menojaan ottelussa Samuli Ratisen istuuduttua rangaistusaitioon. Erän jälkimmäinen ylivoima tuotti tulosta, kun Savinainen ohjasi Lehterän upean no look-syötön maalin edestä yli Setäsen.

Enempää maaleja ei toinen erä tarjonnut Tapparan hurjasta laukomissumasta huolimatta. Erän laukaukset merkattiin isännille lukemin 24–9.

D'Astous'n pakka hajosi kuumassa pudotuspeli-illassa

Kirvesrinnat saivat erinomaisen alun kolmanteen erään, kun Anton Levtchi ja Niko Ojamäki pääsivät ylivoimahyökkäykseen. Levtchin poikittaissyöttö löysi Ojamäen lavan, joka laukoi tulisesti suoraan syötöstä lukemiksi jo 3–0.

Myöskään kuumia tunteita ei Tampereen perjantai-illasta puuttunut. Savinainen ja KooKoon kanadalaispuolustaja Charle-Edouard D'Astous vaihtoivat sanoja vihellyksen jälkeen.

Tilanteesta vihellettiin väkivaltaisuusrangaistukset, jonka lisäksi Savinaisen poikittainen maila tuotti ylimääräisen kahden minuutin rangaistuksen isännille. KooKoon ruuti ylivoimalla oli kuitenkin märkää, ja Tappara selvitti alivoiman.

KooKoo turvautui jo viimeisiin oljenkorsiin yhdeksän minuuttia ennen ottelun loppua, kun päävalmentaja Olli Salo otti Setäsen pois maaliltaan seuraavan KooKoo-ylivoiman aikana.

Edes kahden miehen ylivoima ei auttanut, ja Tappara-maalilla erinomaisen avausottelun pelanneen Christian Heljangon nolla piti. Salo yritti luoda toivoa joukkoihinsa ottamalla aikalisän erän loppupuolella.

Vieraiden kaikki toivo katosi savuna ilmaan, kun D'Astous taklasi kiekosta luopunutta Merelää päähän. Videotarkastuksen jälkeen tuomaristo lähetti kanadalaispuolustajan aikaiseen suihkuun 5+20 minuutin ottelurangaistuksella.

Kirvesrinnat rokotti KooKoota vielä kertaalleen upean ylivoimakuvion jälkeen. Savinainen, Ojamäki ja Lehterä pelasivat erinomaista ja nopeaa syöttöpeliä, kunnes Lehterä pääsi laukomaan kiekon tyhjään maaliin Setäsen pelattua itsensä ulos tilanteesta.

Viimeisellä sekunnilla myös Setänen näytti turhautumistaan saamalla vielä kahden minuutin rangaistuksen väkivaltaisuudesta. Summeri soi, ja Nokia-areenan tulostaululle loppulukemiksi jäivät 4–0.

Tapparan suvereeni kotiavaus pudotuspeleissä ei jättänyt epäselvyyttä sarjan voimasuhteista. Hurjan ottelusuman maaliskuun aikana pelannyt KooKoo saa vihdoin levätä hieman, kun ottelusarja jatkuu Kouvolassa maanantaina.

Illan toisessa puolivälieräottelussa Pelicans otti ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan voitettuaan avausottelun KalPaa vastaan lukemin 2–1.