Tyrmäävä toinen erä ja Bäckströmin torjunnat siivittivät Tapparan voittoon KalPasta

Niklas Bäckström aloitti tolppien välissä ensimmäistä kertaa sitten joulukuun alun ja torjui jälleen voiton.
Kuva © Jarno Hietanen
Tapparan ja KalPan välinen ottelu oli vauhdikas. Pisteet jäivät lopulta Tampereelle, kun Tappara iski toisessa erässä peräti kolme maalia.
Lähtökohdat

Tapparan kuuden ottelun voittoputki tuli tiensä päähän viime lauantaina, kun JYP ryösti pisteet Hakametsästä luvuin 2-4. Illan ottelua varten Tappara teki muutoksia kokoonpanoonsa, sillä Otso Rantakari ja Juho Rautanen joutuivat sairastuvalle, josta Tomáš Záborský palaa pelaavaan kokoonpanoon.

Maalivahtipelaaminen

Tapparan maalilla aloitusvuorossa oli pitkästä aikaa Niklas Bäckström. Konkarivahti joutui antautumaan ensimmäisessä erässä kertaalleen, muttei ollut enää tämän jälkeen yllätettävissä. Bäckströmin hyvät otteet lisäävät mielenkiintoa Tapparan maalilla entisestään, sillä hiljattain joukkueseen hankittu Miroslav Svoboda odottaa edelleen ensimmäistä liigastarttiaan.

Puolustuspelaaminen

Kotijoukkueen puolustuksessa eniten peliaikaa sai jälleen Ben Blood, joka esiintyi taas kerran edukseen molemmissa kenttäpäädyissä. Myös ruotsalaisvahvistus Elias Fälth sai pitkästä aikaa enemmän vastuuta, kun sekä Rantakari, Rautanen että pelikieltoaan kärsinyt Tuukka Mäntylä olivat ottelusta sivussa. KalPa onnistui ajoittain puhkomaan Tapparan puolustuslinjan, mutta kokonaisuutena kotijoukkueen peräpää suoritui illasta puhtain paperein.

Hyökkäyspelaaminen

Kotijoukkueen hyökkäyspeli kulki KalPaa vastaan varsin mallikkkaasti, sillä neljän maalin lisäksi paikkoja olisi ollut useampaankin. Tapparan kannalta erityisen ilahduttavaa illan ottelussa oli ratkaisijarintaman leventyminen, sillä Matias Lehtonen kirjautti ottelussa liigauransa avausmaalin. Laadukkaiden maalipaikkojen luomisen lisäksi Tappara onnistui vöyryttämään myös pitkiä hyökkäyksiä, jotka omalta osaltaan verottivat vierasjoukkueen iskukykyä. Yksilöistä etenkin Anton Levtchi oli jälleen pirteällä pelipäällä.

Erikoistilanteet

Tappara onnistui ylivoimalla kertaalleen, kun Juhani Jasu siirsi kiekon kauniin syöttöketjun päätteeksi verkkoon. Myös toinen ylivoimaosuma oli lähellä, kun Niko Ojamäelle tarjoutui todellinen huippupaikka, mutta KalPa-vahti Jonathan Iilahti venyi torjuntaan. Alivoimalla Tappara joutui antautumaan kertaalleen, joka jäikin joukkueen illan ainoaksi takaiskumaaliksi.

Lähtökohdat

Viimeisestä pudotuspelipaikasta taisteleva KalPa saapuu Tampereelle kaksi kitkerää tappiota niskassaan, kun sekä HPK että HIFK onnistuivat viime viikolla kukistamaan kuopiolaisjoukkueen varsinaisen peliajan jälkeen. KalPan tammikuu on ollut vaikea, sillä kuudesta ottelusta joukkue on voittanut vain kaksi.

KalPa-maalilla torjuntavuorossa oli Jonathan Iilahti, joka selviytyi urakastaan varsin kelvollisesti pysäyttäen muun muassa Anton Levtchin rangaistuslaukauksen päätöserässä. Iilahti oli aseeton etenkin Juhani Jasun avausmaalissa, mutta myös Matias Lehtosen ja Niko Ojamäen tarkat laukaukset jättivät vahdin vaille mahdollisuuksia. Sen sijaan Jan-Mikael Järvisen 4-1 -maalissa veräjänvartija torjui Valtteri Kemiläisen laukauksen eteensä eikä ehtinyt enää Järvisen laukoman paluukiekon tielle kuin osittain.

Kuopiolaisjoukkueen puolustuksella oli Tapparaa vastaan hankaluuksia etenkin keskustan tukkimisessa. Lisäksi kärkikarvaajien ja puolustuslinjan välinen etäisyys venähti muutamaan otteeseen liian pitkäksi, mikä tarjosi Tapparalle mahdollisuuksia nopeisiin hyökkäyksiin, jollaisesta myös Niko Ojamäen maali syntyi.

KalPan illan ainoa osuma syntyi Eetu Luostarisen ja Frank Gymerin hienosta yhteistyöstä, jonka päätteeksi Gymer siirsi kiekon taidokkaasti Bäckströmin vartioimaan maaliin. Muilta osin vierasjoukkueen anti hyökkäysalueella jäi laihaksi, vaikka Alexandre Texierin, Jaakko Rissasen ja Alexander Ruuttun hyökkäysketju oli yritteliäs.

Onnistui kertaalleen ylivoimalla ja antautui kertaalleen alivoimalla, aivan kuten kotijoukkuekin. Otti kuitenkin kaksi jäähyä Tapparaa enemmän, joten alivoimapelaaminen sujui pääosin mallikkaasti.

Erikoista

Hiljattain kultaa juhlineessa nuorten maajoukkueessa mukana ollut Sami Moilanen löi päänsä toisessa erässä laitaan Jaakko Rissasen töytäisyn seurauksena, eikä palannut enää jäälle.

Ottelun ratkaisu

Tappara ratkaisi ottelun toisessa erässä, jossa se iski kolme maalia vajaan kymmenen minuutin sisään.