Tapparan ja KalPan toisessa kohtaamisessa riitti tunnetta ja tapahtumia - Ruutusta jatkoerän sankari

LIIGA / Raportti
Alexander Ruuttu käynnisti KalPan juhlat.
Kuva © Jarno Hietanen
Vivahteikkaassa ja värikkäässä ottelussa tunteet kuohuivat ja asetelmat vaihtelivat. Lopulta ratkaisu nähtiin vasta toisessa jatkoerässä.

Tapparan ja KalPan välinen toinen puolivälieräottelu sai erikoisen alun, kun tuomaristo huomautti Tapparaa ylimääräisestä toimihenkilöstä. Ryhmitys saatiin sallittuun muotoon kuitenkin pian ja ottelu pääsi alkamaan ajallaan.

Vauhdikas avauserä oli täynnä tapahtumia. Isäntäjoukkue käynnisti maalinteon varsin nopeasti, kun seitsemänneksi puolustajaksi merkitty Toni Utunen nousi maalille ja nosti kiekon näyttävästi Eero Kilpeläisen vartioiman maalin kattoon. Vierailijoiden puolustus nukahti tilanteessa pahemman kerran, sillä Utunen pääsi purjehtimaan kulmasta maalille kenenkään estämättä.

KalPa kokosi rivinsä kuitenkin nopeasti. Maalin jälkeen Tapparan Maksim Matushkin nappasi itselleen jäähyn pelin viivyttämisestä eikä vierasjoukkue jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, kun Aapeli Räsänen ohjasi kiekon verkkoon vain 29 ylivoimasekunnin jälkeen.

Maalin lisäksi yritteliästä peliä ja rohkeita haastoja tarjonnut Räsänen oli avauserän näkyvin pelaaja. Räsänen hankki KalPalle myös toisen ylivoiman, mutta tulosta ei tällä kertaa syntynyt, kuten ei Tapparankaan erän ainoalla ylivoimalla. Pian isäntien ylivoiman päätyttyä KalPan Jesper Mattila karkasi läpiajoon ja hankki vieraille rangaistuslaukauksen, kun Blake Parlett oli pakotettu tilanteessa rikkeeseen.

Rangaistuslaukausta asettui ampumaan Jeremy Bracco, jonka yritys kimposi epäonnisesti tolpasta tolppaan ja pysähtyi maaliviivalle. Kiekko vaikutti alkuun ylittäneen maaliviivan, mutta videotarkistus todisti toisin.

Epäonnisesta rangaistuslaukauksesta huolimatta KalPan aktiivinen ote ei herpaantunut ja kuopiolaisjoukkue siirtyi ottelussa yhä vahvemmin kuskin paikalle. Ensin Lasse Lappalainen ohjasi Juuso Könösen syötön ohi Christian Heljangon. Pian tämän jälkeen Kai Kantola siirsi vieraat jo kahden maalin karkumatkalle tarkalla rannelaukauksella.

Erän koomisempaa antia oli KalPan Mikael Seppälän taklausyritys Michal Moravčíkiin, jolla Seppälä taklasi ainoastaan itsensä laidan yli vaihtoaition puolelle.

Tahti tasoittuu

KalPalle tarjoutui mahdollisuus kasvattaa johtoaan heti toisen erän alussa, kun Tapparan kultakypärä Anton Levtchi esti itsensä jäähylle. Tolppaa lähemmäs maalintekoa vierailijat eivät kuitenkaan päässeet ja pian tilanne muuttui Jukka Peltolan aktiivisen alivoimapelaamisen ansiosta Tapparan ylivoimapeliksi.

Erikoistilanteiden jäätyä maalittomiksi lisäosumia haettiin jälleen tasaviisikoin. Takaa-ajoasemassa pelannut Tappara oli pakotettu aktiivisempaan pelaamiseen, joka näkyi muun muassa kasvaneina taklausmäärinä. Isännät eivät kuitenkaan meinanneet saada otetta liukkaista kilpipaidoista, jotka vaikuttivat olevan jatkuvasti luistimenpotkun verran edellä.

Tappara hankaloitti omaa pelaamistaan paitsi vajaalla liikkeellä myös runsailla jäähyillä. Hyvänä esimerkkinä tästä käyvät kultakypärä Levtchin peräti kolme kaksiminuuttista samassa erässä.

Erän jälkimmäisellä puolikkaalla Tapparakin pääsi paremmin peliin mukaan ja etenkin tasavajaalla pelatun kaksiminuuttisen aikana paikkoja alkoi syntyä myös Kilpeläisen maalille. Loppuerän tasaväkisemmistä kenttätapahtumista huolimatta lisämaaleja ei kuitenkaan nähty.

Kotijoukkue ei luovuta

Kolmas erä jatkoi siitä mihin aiemmat jäivät, kun erä alkoi jälleen KalPan ylivoimilla. Erinomaisen ottelun pelannut Heljanko piti kuitenkin isännät mukana pelissä eivätkä vierailijat karanneet.

Tappara lisäsi erän edetessä painetta KalPan päädyssä, mutta vaaralliset maalipaikat olivat tiukassa KalPan puolustaessa tiiviisti maalinedustaansa. Lopulta yritteliäisyys kuitenkin palkittiin, kun kiekko päätyi hieman onnekkaasti Peltolan kautta Jarkko Maliselle, joka siirsi kiekon verkkoon.

Kavennusosuman ansiosta ottelun loppuun tuli rutkasti lisäjännitystä. Pian tuomarit pääsivät ottelussa jo toistamiseen videotarkistuksen pariin, kun Kilpeläisen seikkailu maalin kulmalla kostautui pahemman kerran. Tilanteessa KalPa-vahti oli menossa maalinsa taakse kiekon kanssa, mutta Tappara-kippari Peltola pääsi väliin ja sai siirrettyä pelivälineen maalille, josta se pomppi lopulta Otto Rauhalan kautta sisään.

Näin ollen ratkaisua siirryttiin hakemaan jatkoerästä.

Tappara tuhlailee, KalPa iskee

KalPa tuli ensimmäisen jatkoerän alkuun energisesti ja Räsäselle tarjoutui heti ensiminuuttien aikana loistava paikka, mutta viimeistely ontui. Tappara sai loistavan tilaisuuden maalintekoon Kantolan jäähyn myötä, mutta hyvistä yrityksistä huolimatta tilanne pysyi tasalukemissa.

Tappara oli läpi ensimmäisen jatkoerän hallitsevampi osapuoli, mutta tehokkuus ei ollut tarvittavalla tasolla.

Toisen jatkoerän alkuun KalPa tuli jälleen vahvasti ja painoi pelin isäntien puolustusalueelle. Alkuminuuttien jälkeen siirryttiin jälleen videotarkistusten pariin, kun Henri Knuutinen taklasi Tappara-puolustaja Parlettia pään alueelle. Tilanteessa tuomaristo hyödynsi ensimmäistä kertaa kuluvan kevään sääntöuudistuksen ja tarkisti rangaistukseen johtaneen tilanteen, mutta 5+20 minuutin tuomio pysyi ennallaan.

Tappara hukkasi lopulta etsikkoaikansa pahemman kerran, kun Charles Bertrand otti hölmön kiinnipitojäähyn. Ottelua jatkettiin tämän jälkeen tasavajaalla, jonka aikana kuopiolaisten Alexander Ruuttu nousi ratkaisijaksi. Ruutun laukaus yllätti huippuotteita esittäneen Heljangon harmillisen helposti etukulmasta, joten KalPa pääsi juhlimaan voittoa ja sarjan tasoitusta lukemiin 1−1.

Tasainen sarja jatkuu torstaina Kuopiossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo