Herätyskello soi liian myöhään - Tapparan kirivaihde ei riittänyt Kärppiä vastaan

LIIGA / Raportti
Christian Heljanko oli yksi illan hahmoja Tampereella
Kuva © Saana Hakala
Viime kauden finaalipelien intensiteettiä sai turhaan etsiä, kun Tappara ja Kärpät kohtasivat Hakametsässä. Ottelu oli kuin ulkojäiltä, vaikka parhaat kikat jäivätkin uupumaan. Rauhallisessa pelissä kontakti puuttui, mutta maalit olivat kauniita. Perustekemisellä 4−2 voiton napannut Kärpät siirtyi taas Liigan kärkipaikalle.
Lähtökohdat 

Tappara lähti otteluun kahden ottelun voittoputkessa. Viidesti alkukaudella hävinnyt tamperelaisryhmä on ainoastaan kerran päästänyt vastustajan enemmän kuin yhden maalin karkumatkalle. Silti Tapparalle oli tarjolla vain altavastaajan asema, sillä heikosti laukaisupaikoille päässeille Jukka Rautakorven suojateille ei ollut luvassa tilaa kivikovan oululaispuolustuksen seassa.

Maalivahtipelaaminen 

Vaikka Kärppien ensimmäinen maali livahtikin melko helposti sisään, ei Christian Heljankoa voinut syyttää oululaisten muista maaleista. Heljanko pelasi loistavan ottelu ja oli etenkin ensimmäisessä erässä iso syy sille, ettei ero kasvanut suuremmaksi. 

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustus oli koko ajan askelen jäljessä. Pelaajien silmistä puuttui tunteen palo, eikä tilanteisiin menty tarvittavalla röyhkeydellä. Lepsut otteet ja huolimattomuus paistoivat pelistä ja johtivat helppoihin kiekonmenetyksiin. 

Hyökkäyspelaaminen 

Ensimmäisessä erässä tamperelaiset tuntuivat unohtaneen kokonaan laukausten merkityksen jääkiekossa. Kolme laukausta maalia kohti kertoivat joukkueen ongelmista. Koordinoituja hyökkäyksiä ei Tappara pystynyt toteuttamaan edes ylivoimalla. Ottelun edetessä peli kehittyi, mutta laukausten laatuun jäi paljon parantamista. Kolmannessa erässä Tapparan hyökkäys pystyi jo haastamaan Kärpät kunnolla.

Pienenä valopilkkuna näkyi paikka paikoin pirteä karvauspeli, jonka seurauksena Jarkko Malinen pääsi viimeistelemään Tapparan ensimmäisen maalin. Malisella oli helppo työ laittaa kiekko sisään Aleksi Heponiemen annettua hätäisen syötön suoraan  lapaan kolmen tamperalaishyökkääjän painostuksen keskeltä. 

Tappara pääsi vielä maalin päähän, kun Joonas Järvinen laukoi kauden avausmaalinsa päätöserässä Niko Ojamäen syötöstä.

Erikoistilanteet 

Jos Tapparan hyökkäys tasaviisikoin oli heikkoa, oli se ylivoimalla suorastaan surkeaa kahden ensimmäisen jäähyn aikana. Pakkopeliä ei saatu pyörimään lainkaan ja jopa omasta päästä oli vaikea päästä pois. Tapparan ylivoimien aikana Kärpät olivat lähempänä maalintekoa kuin tamperelaiset. Vasta kolmannelle ylivoimalle ajatus löytyi, mutta maaliin asti Tappara ei kiekkoa saanut.

Kaikki Liigan otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/otteluvideot/liiga
Lähtökohdat 

Kärpät on voittanut neljä edellistä otteluaan maalisuhteella 12−2. Kärppien veräjänvartija Veini Vehviläinen piti nollan kolmesti. Ainoastaan Lukko onnistui kahdesti ohittamaan nuoren kärppä-veskarin. Sarjataulukon kärkipaikkaa hamuaville oululaisille oli helppo sovittaa ennakkosuosikin viitta hartioille.

Maalivahtipelaaminen 

Vehviläiselle ottelun alku oli vaikea, sillä laukauksia tuli erittäin vähän. Tapparan maaleille hän ei voinut mitään, mutta muuten Vehviläinen pysyi koko ajan hyvin pelissä mukana. Loppua kohti työmäärä lisääntyi, mutta Vehviläinen jatkoi vahvoja otteita läpi ottelun.

Puolustuspelaaminen 

Kärppien puolustusta on tällä hetkellä erittäin hankala horjuttaa. Tapparan parhaat maalintekopaikat tulivat parista hätäisestä syötöstä, mutta muutoin oulaiset pitivät oman päänsä vahvasti miehitettynä estäen tamperalaishyökkäyksen uhittelut. Ainoastaan kolmannessa erässä kärppä-pakit joutuivat paikoin pyöritykseen. Kärppien luotsi Mikko Manner antoi Tapparalle tunnusta kolmannen erän otteista ja totesi samalla omiensa saaneen hyvä opetuksen johtoasemassa pelaamisesta.

Hyökkäyspelaaminen 

Kärppien hyökkäyksen ei tänään tarvinnut vääntää ruuvia aivan täysille. Hyvä peruspelaaminen riitti ottelun voittoon. Niin Heponiemen kuin Teemu Kivihalmeenkin maalit olivat kaunista katseltavaa. Heponiemi pelasi itsensä vapaaksi hyvällä liikkeellä ja sai viimeistell tyhjään verkkoon. Kolmannessa maalissa Kivihalmeen tykin puhuessa maalivahti Heljankolle ei jäänyt mitään mahdollisuuksia.

Erikoistilanteet 

Kärppien alivoima teki sen, mitä siltä sopii odottaa, eli nollasi Tapparan. Nicklas Lasu ja Otto Karvinen olivat jopa juonia alivoimamaalin, mutta kuin ihmeen kaupalla Heljanko ehti kiekon tielle.

Erikoista 

Ottelussa vihellettiin neljä jäähyä, joista kaikki Kärpille. Ottelu pysyi hyvin siistinä suuria törkeyksiä eivät nuokaan istunnot olleet.

Ottelun ratkaisu 

Ottelu ratkesi alusta pitäen Tapparan haluttomuuteen ja lepsuun otteeseen. Kärpät oli edellä joka osa-alueella, erityisesti laukausten laadussa. Edes Tapparan hyvä kolmas erä ei enää riittänyt, vaan Kärpät vei pisteet melko vaivattomasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo