Ilves toipui Tapparan väkevästä alusta ja nousi Tampereen toisen paikallispelin voittoon

Ilveksen kultakypärä Arttu Ruotsalainen keräsi onnitteluja lauottuaan kaksi maalia Tapparan verkkoon
Kuva © Tiia Mahkonen
Tappara aloitti illan vahvasti ja johti jo 2−0 ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen. Ilveksen ylivoima toimi kuitenkin hyvin ja auttoi vieraat nousemaan moninaisten vaiheiden kautta 5−4-voittoon.

Tappara oli latautunut otteluun hyvin ja aloitti vahvasti. Jos kauden ensimmäisessä paikallisessa Dominik Hrachovina joutui keräilemään kiekkoa takaansa hyvin pian alkuvihellyksen jälkeen, tänään oli Lukáš Dostálin vuoro. Tappara siirtyi johtoon jo 50 sekunnin pelin jälkeen, kun Jiří Smejkal karvasi kiekon Arttu Ruotsalaiselta Ilves-kulmassa, ja Charles Bertrand laukoi syötöstä maaliin.

Ilves pääsi kokeilemaan tasoitusta ylivoimalla, kun Kristian Kuusela huitaisi itsensä jäähylle. Ilves ei saanut ylivoimaansa kunnolla toimimaan, ja Kuusela sai viettää koko kaksi minuuttia aitiossa.

Viidellä viittä vastaan pelatessa Tappara vastasi vauhdikkaan ottelun hallinnasta ja siirtyikin jo kahden maalin johtoon ajassa 7:25. Hieno syöttöketju vapautti Jukka Peltolan nousemaan laidasta yllättävänkin helposti, ja napakka, joskin maskiton laukaus pääsi yllättämään Dostálin.

Tässä kohtaa Tappara näytti menevän menojaan, mutta pelin kulku kääntyi, kun Smejkal otti seuraavan jäähyn. Kova protestointi ei auttanut, ja Smejkal joutui katselemaan pleksin takaa, kun Ruotsalainen paukutti kavennusmaalin jo tutulta paikalta B-pisteen tuntumasta. Maalia edelsi Ben Bloodin mailan katkeaminen, jonka seurauksena alivoimakentällinen joutui entistä tiukemmalle.

Vajaa puoli minuuttia maalin jälkeen isännät joutuivat jälleen alivoimalle. Patrik Virran poikittaisesta mailasta saama jäähy oli vanhentunut vain kuusi sekuntia, kun Joose Antonen ohjasi Juuso Välimäen viivasta lähettämän laukauksen verkon perälle. Maalia tarkisteltiin tovi videolta, mutta se todettiin sääntöjen mukaisesti tehdyksi.

Eikä kahta ilman kolmatta. Vain minuutti ja 49 sekuntia kavennusmaalista Ilves siirtyi ottelussa johtoon. Vahvan esityön teki jälleen Välimäki, joka syötti viivasta kovaa maalin kulmalla odotelleelle Miro Nallille, joka puolestaan ohjasi kiekon ohi Hrachovinan.

Tappara ei suostu taipumaan

Ottelu jatkui toisessa erässä siitä, mihin se ensimmäisen jälkeen jäi. Tappara jatkoi vahvaa virettä, mutta maalinteossa onnistui Ilves. Puolihuolimattomasti Ilves käänsi pelin suunnan, ja peräti neljällä yhtä vastaan -hyökkäyksen päätteeksi Antonen laukoi tilanteeksi jo 2−4.

Kentällä koettiin pientä draamaa, kun Ilveksen kolmannen maalin tehnyt Nalli heittäytyi Santeri Kinnusen laukauksen eteen. Kiekko osui Nallia alavatsan seutuville ja tämä jäi jäähän makaamaan. Pelin jatkuessa Tappara hyödynsi tilapäisen ylivoiman, ja Jarkko Malinen sai hienolla kuljetuksella Dostálin liikkeelle ja sijoitti kiekon maaliin Dostálin längistä. Nalli tarvitsi lopulta apua päästäkseen pois kaukalosta mutta liikkui kuitenkin omin jaloin.

Puolitoista minuuttia kavennusmaalin jälkeen Tappara pääsi ensimmäistä kertaa pelaamaan yivoimaa. Erikoistilanne ei tuottanut mainittavia tapahtumia kumpaankaan päätyyn, ja enimmäkseen kiekko vietti aikaa kaukalon laidoilla.

Ja kun Tapparan ylivoima ei toiminut, Ilves iski. Nopean pelin käännön jälkeen Eemeli Suomi antoi laidasta pitkän poikkikentän syötön Ruotsalaisen lapaan. Buffalo-lainan laukaus muutti suuntaa Bloodin mailasta ja painui takakulmaan ohi etukulmaa peittämään kiiruhtaneen Hrachovinan.

Tämän jälkeen erässä nähtiin vielä täysin yksin Hrachovinaa vastaan vapautetun Barrett Haytonin tilanne, joka päättyi Haytonin kadotettua kiekon täysin, sekä Tapparan jo huomattavasti ensimmäistä yritystä paremmin toiminut ylivoima. Antosen istuessa korkeasta mailasta tullutta kaksiminuuttista ei kuitenkaan maalia syntynyt.

Tappara tulee vielä kerran

Kolmannessa erässä kova vauhti oli jo kääntynyt enemmän taistelun ja väännön puolelle, mutta viihdettä yleisölle tarjottiin silti koko erän loppuun saakka. Tapparan joutuessa jälleen alivoimalle isossa roolissa Tappara-puolustuksessa ollut Valtteri Kemiläinen otti kymmenen minuutin käytösrangaistuksen ja hankaloitti näin takaa-ajoa. Seuranneen erikoistilanteen todennäköisesti paras paikka aukeni kuitenkin kuin varkain Peltolalle, joka pääsi yrittämään Dostálin ohitusta Ilves-puolustuksen nukahtaessa.

Tappara yritti kavennusta ylivoimalla vaihtaen Hrachovinan kuudenteen kenttäpelaajaan jo kuutisen minuuttia ennen loppua, kun Välimäki passitettiin jäähyaitioon kiekon sulkemisesta. Välimäki protestoi jäähyään kovasti, ja televisiokuvan perusteella näyttikin siltä, että kiekko oli koko ajan pelattavissa. Isäntien ylivoimamaali jäi kuitenkin tälläkin kertaa syntymättä.

Tunteet olivat kevyesti nousseet pintaan kolmannen erän edetessä ja loppupuolella hieman kuohahti. Kultakypärät Smejkal ja Ruotsalainen ottivat pienen pystypainin, jonka seurauksena molemmille tuomittiin kaksiminuuttinen väkivaltaisuudesta ja Smejkalille tämän päälle vielä kymmenminuuttinen hanskojen pudottamisesta.

Samassa ajassa Tappara otti vielä uudelleen Hrachovinan pois maalilta ja pelasi viidellä neljää vastaan. Lopulta kova yritys realisoitui maalin muodossa, kun Michael Spacek laukoi kavennuksen Anton Levtchin upeasta syötöstä. Tapparalla oli tasoituspaikkoja vielä aivan loppusekunneilla, mutta päätössummerin jälkeen paikallisen voittoa juhli Ilves lukemin 4−5.

Päivitetty 13.11.2020 22.08: täsmennetty kahta viimeistä kappaletta.