Ilves Tampereen herra - Tuhannen ottelun Timo Favorin päätti komean uransa

Joose Antonen tuuletti villisti ottelun avausmaalia.
Kuva © Saana Hakala
Täpötäysi Hakametsä sai todistaa ottelua, joka ei vauhdiltaan ja intensiteetiltään noussut parin edellisen paikallisottelun tasolle.
Lähtökohdat

Kirvesrinnat lähtivät Hakametsän perjantai-illan derbyhuumaan vakuuttava keskiviikkoinen vierasvoitto Porista taskussaan. Tappara oli ennen kamppailua vahvassa kotivireessä, sillä se oli voittanut viisi kuudesta edellisestä kotiottelustaan.

Maalivahtipelaaminen

Christian Heljanko palasi Tapparan maalille, siitäkin huolimatta vaikka Niklas Bäckström oli torjunut edellisessä ottelussa Ässiä vastaan nollapelin. Pari ensimmäistä kiekkoa tippuivat ikävästi Heljangolta, mutta muuten kiekot tarttuivat tai saatiin hallitusti ohjattua kulmiin. Päästetyissä maaleissa Heljanko kaipasi tukea puolustajiltaan.

Puolustuspelaaminen

Ilveksen hyökkääjiä unohtui muutamaan otteeseen maalin eteen, mutta Tapparan onneksi vieraat eivät päässeet näistä rokottamaan. Naapuriseuran ratkaisumaalit tulivatkin nopeista ylivoimahyökkäyksistä, joita edelsi toisen puolustajan itsensä tilanteesta ulos pelaaminen.

Hyökkäyspelaaminen

Ilves sai painettua Tapparan hyökkäyspelaamista kulmauksiin, josta Tappara etsi koko perjantaiehtoon reseptiä kiekon kanssa ulos tulemiseen. Kun paikoille päästiin, puuttui yrityksistä ratkaisuhalu ja voittamisen kiima.

Erikoistilanteet

Tapparan ottelun ainokainen syntyi ylivoimalla erikoisen kuvion päätteeksi. Ilveksen Arttu Ruotsalainen ajoi Tapparan alueelle sisään, jätti Eemeli Suomelle, mutta Suomi luistelikin vaihtoon eikä ollut jätössä mukana. Jan-Mikael Järvinen nappasi vapaaksi jääneen kiekon, käänsi pelin ja Juhani Jasu niittasi verkkoon pari sekuntia myöhemmin. Tapparan ylivoima oli muutenkin melko hyvää, mutta tulostaulumerkinnät jäivät tuohon. Alivoima sai antautua kahdesta työvuorostaan kertaalleen.

Lähtökohdat

Ilveksellä oli paljon todistettavaa kannattajilleen keskiviikoisen Vaasan kyykkäämisen jälkeen, kun tamperelaiset olivat hävinneet karmaisevan kolmannen erän myötä peräti lukemin 6-1. Uskoa paikallisotteluun Tupsukorvat saivat edellisestä kohtaamisesta joulukuun lopulta, kun Ilves voitto jatkoajalla maalein 3-2. Ennen perjantain kohtaamista Tampereen paikalliset olivat tasan 2-2.

Myös vierasjoukkueena pelannut Ilves vaihtoi aloittavaa maalivahtia keskiviikosta, kun Riku Helenius luisteli tolppien väliin. Helenius pelasi virkaveljensä tavoin varmasti. Illan maalivahdeista hän oli enemmän työllistetty 28:lla torjunnallaan.

Puolustaminen lähti jo hyökkäyssiniseltä. Ilves sai suhteellisen hyvin pidettyä keskikaistan tukossa ja sitä kautta ohjattua Tapparan pelin kulmauksiin. Maalin edustalle Ilveksen puolustajat eivät päästäneet Tapparan hyökkääjiä kuin harvoin.

Ilveksen hyökkääminen oli varsin ennakkoluulotonta erityisesti erien alussa, mutta hyytyi kahden ensimmäisen erän mittaan. Kolmannen erän alussa aktiivisuus sitten palkittiin Topias Haapasen ja Arttu Ruotsalaisen maalien muodossa.

Vierasjoukkueelle avautui avauserän puolivälissä ottelun ensimmäinen ylivoimamahdollisuus, jonka Tupsukorvat hyödynsi heti. Joose Antosen tarkka laukaus ohi Christian Heljangon oli palkinto hyvästä ylivoimasta sen juuri päättyessä.

Erikoista

Ottelun päätuomarina toiminut Timo Favorin tuomitsi ottelussa 1000. Liiga-ottelunsa. Hän on ensimmäinen Liiga-tuomari joka saavutti tuhannen ottelun rajapyykin. Favorin tuomitsi myös ottelussa poikkeuksellisesti numerolla 1000. Taiston tauottua kuulutus kertoi, että ottelu jäi myös Favorinin pitkän uran viimeiseksi.

Ottelun ratkaisu

Ilveksen kolmannen erän alkupuolen maalit reiluun minuuttiin olivat lopulta Tapparalle liikaa. Täpötäysi Hakametsä saikin todistaa Ilveksen kolmatta paikallisottelun voittoa tällä kaudella. Tampereen herruus on tällä hetkellä Ilveksellä otteluvoitoin 3-2.