Tappara hukkasi jälleen selvän johtonsa – HPK:lle voitto Mikki Leinosen juhlaottelussa

HPK juhli voittoa Hakametsässä.
Kuva © Jarno Hietanen
Tampereen lauantain kiekkoilta käynnistyi Mikko "Mikki" Leinosen juhlilla. Itse ottelussa HPK osoitti sitkeyttä kääntämällä 3–0-tappioaseman 3–4-jatkoaikavoitoksi.
Lähtökohdat

Pienen yskähtelyn jälkeen Tappara on saamassa peliään takaisin uomiinsa. Edellisestä neljästä ottelustaan kirvesrinnat ovat napsineet kolme voittoa, joskin edellinen vierasvoitto Raumalta tuli vaikeimman kautta. Tuossa pelissä Tappara karkasi jo 4-1-johtoon, mutta hölmöili ottelun kolmannessa erässä jatkoajalle.

Maalivahtipelaaminen

Isäntien maalilla urakoinut Christian Heljanko venyi kiekon tielle ottelussa yhteensä 20 kertaa. Peli oli Heljankolle haastava, sillä vetoja Tapparavahtia kohden kertyi harvakseltaan.

Tärkeimmän torjuntansa Heljanko otti vain neljä sekuntia ennen ottelun päättymistä pelin ollessa tasan 3–3. Tilanteessa HPK-hyökkääjä Jere Innala pääsi haastamaan Tapparavahdin yksin maalin edessä, mutta Heljanko vei tilanteessa pidemmän korren.

Puolustuspelaaminen

Täysin viisikoin pelatessa Tapparan puolustus oli terästä. Joukkueen tiivis keskialuepelaaminen tuotti HPK:n pelinrakentelulle suuria vaikeuksia ja piti pelin otteen isäntien hallussa.

Puolustuksen kokenut luuta Tuukka Mäntylä esitti hyökkäyspäässä jalkaosaamistaan potkaistessaan ottelun avausmaalin ohi Joona Voutilaisen. Maalia tarkasteltiin videolta, mutta Mäntylän potkusta lähtenyt kiekko kimposi lopulta HPK-puolustajan mailan kautta maaliin, joten osuma hyväksyttiin.

Hyökkäyspelaaminen

Tappara aloitti hyökkäyspelaamisen räväkästi. Jo 20 sekunnin pelaamisen jälkeen Niko Ojamäki kolautteli poikkipuuta HPK-vahti Joona Voutilaisen selän takana.

Tappara latoi ensimmäiseen erään lopulta kaksi maalia Tuukka Mäntylän ja Charles Bertrandin johdolla sekä heti erän alkuun vielä yhden lisää Olavi Vauhkosen osumalla.

Tapparahyökkääjä Patrik Virta koki ottelussa kovia ja satutti polvensa vääntäessään Tommi Tikan kanssa vihellyksen jälkeen. Virta ei pelannut ottelua loppuun.

Lähtökohdat

HPK:lle visiitti Tampereelle oli jo viikon toinen, kun joukkue kävi torstaina voittamassa Ilveksen Hakametsässä. HPK on napsinut koko kauden ajan pisteitä ja voittoja melko tasaisesti, eikä suurempia notkahduksia tai tappioputkia ole tullut. Sarjataulukossa se taistelee tiukasti suorasta puolivälieräpaikasta.

HPK:n maalilla aloitti Joona Voutilainen, joka joutui ottelun alkupuoliskolla seisomaan hetkittäin päällään pitääkseen joukkueensa pelissä mukana. Voutilainen joutui kuitenkin nöyrtymään ottelussa kolme kertaa, kunnes teki maalinsuulla tilaa Rasmus Reijolalle.

Takaosumia ei voi laittaa Voutilaisen piikkiin. Kaksi Tapparan osumista syntyi onnekkaasti HPK-puolustuksen mailojen kautta, eikä maalivahti saanut juurikaan aikaa hengähtää Tapparapyöritysten välissä. Reijola ei päästänyt taakseen yhtään osumaa ja torjui ottelussa erinomaisesti.

HPK on koko kauden puolustanut tehokkaasti oman puolustusalueen keskustaa ja sama jatkui myös ottelussa Tapparaa vastaan. Hämeenlinnalaiset onnistuivat pitämään Tapparan poissa vaarallisimmalta maalintekosektorilta, mutta muilla osa-alueilla se ei juurikaan pärjännyt Tapparan vahvalle pyöritykselle.

Hämeenlinnalaisten jalat olivat tukossa otteluun lähdettäessä. Tappara käänsi voimalla hyökkäyksiä kerta toisensa jälkeen HPK-päähän, eikä vierasjoukkue saanut juuri minkäänlaista hyökkäyspelaamista aikaiseksi.

HPK oli ottelussa ottavana osapuolena aina toisen erän puoliväliin asti. Elmeri Erosen  painava laukaus ylivoimalla herätteli joukkueen mukaan otteluun ja momentum alkoi hiljalleen kääntyä vierasjoukkueen suuntaan. Palkintoa HPK ei kuitenkaan onnistunut lunastamaan tasaviisikoin, vaan laukaukset kilpistyivät toinen toisensa perään Heljankon varusteisiin tai maalin poikkipuihin.

Erikoistilanteet

Tasaviisikoin HPK oli pinteessä, mutta käänsi pelin itselleen ylivoiman avulla.

Hämeenlinnalaisten avausmaali syntyi kahden miehen ylivoimalla, toinen maali vain hetki tämän ylivoiman päättymisen jälkeen ja kolmas osuma puolestaan neljän minuutin ylivoimalla.

Erikoista

Ottelun alla vietettiin vuodenvaihteessa eläkkeelle jäävän Tapparan toimitusjohtajan Mikki Leinosen läksiäisiä. Juhlallisuuksissa nähtiin tervehdys aina Pohjois-Amerikasta asti New York Rangersin presidentin John Davidsonin välittäessä virtuaaliset terveisensä entiselle seurakaverilleen.

Samalla Tapparan Hall of Fameen nimettiin uusia jäseniä. Numerolla 45 kunniagalleriaan nostettiin vuosina 1972-1986 seuraa edustanut Hannu Haapalainen ja numerolla 46 Tapparan taitoluisteluvalmentajana vuodesta 1995 toiminut Maaret Siromaa.

Ottelun ratkaisu

Ottelun ratkaisu nähtiin lopulta jatkoajalla, kun vierasjoukkueen kapteeni Niklas Friman pommitti kiekon Tapparamaaliin.