Tappara-HPK, ottelusarjaraportti: HPK tuhri ylivoimansa − Joona Luoto iski voittomaalin Tapparalle jatkoerässä

LIIGA / Raportti
Joona Luoto oli Tapparan sankari.
Kuva © Jarno Hietanen
Lähtökohdat 

Tappara hävisi toisen osaottelun Hämeenlinnassa. Erityisesti kolmannessa erässä tamperelaiset olivat pahasti alakynnessä. Päävalmentaja Jukka Rautakorpi teki pieniä muutoksia kokoonpanoon tiistaille, joista merkittävin oli hyökkääjä Antti Erkinjuntin jääminen sivuun.

Maalivahtipelaaminen 

Tapparan maalilla Christian Heljanko petrasi Hämeenlinnan ottelusta, jossa kiekko ajoittain pomppi. Hän ei voinut HPK:n maaleille mitään ja esitti kiperissä paikoissa tukun hyviä torjuntoja. Erityisesti alivoimalla Heljanko oli joukkueensa paras pelaaja. Jatkoajalla hän jopa tinttasi komean purkukiekon aina virkaveljelleen asti.

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustusmuuri ei ollut välierien avausottelun tasolla. HPK sai venytettyä Tapparan viisikon viivelähdöillä. Lisäksi Tappara oli myös aiempaa heikompi laitakamppailuissa, eikä yhteistyö siellä ollut esimerkiksi avausottelun tasolla. Puolustusalueen puolustuspelissä Tappara pystyi kuitenkin pitämään keskustan tukossa.

Hyökkäyspelaaminen 

Tappara käänsi riiston jälkeen terävästi. Rintamana vyöryneissä vastahyökkäyksissä keskialue ylitettiin nopeasti kuljettamalla, mutta keskustaan oli hankaluuksia päästä ja suorat hyökkäykset ajautuivat kulmiin. Ajoittain hyökkäyspelissä puuttui mielikuvitus ja rohkeus.

Yksilötasolla Kuuselan takaa erottui edukseen myös aktiivisesti pelannut Niko Ojamäki.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla Tappara pystyi rakentamaan huippupaikkoja. Kristian Kuuselan avausmaali oli komea yksilösuoritus. Kuusela myös pelasi huippupaikkoja, mutta Jarkko Malisella oli vaikeuksia osua kiekkoon. HPK sai pelattua viivapelote Teemu Suhosen melko hyvin pois.

Alivoimalla Tappara päästi HPK:n laukomaan paljon, mutta petrasi ottelun edetessä ja pystyi iskemään kiinni, kun paikka aukesi.

Lähtökohdat 

Avausottelussa maaleitta jäänyt HPK sai lauantaina kotonaan maalihanat auki ja teki neljä maalia. Tiistain otteluun päävalmentaja Antti Pennasen suojatit lähtivät pitkälti samalla kokoonpanolla. Aiemmissa välieräotteluissa 13 hyökkääjällä pelanneen HPK:n kokoonpanossa oli tiistaina seitsemän puolustajaa, kun niukalti peliaikaa saanut slovakialaispuolustaja Jan Brejcak nousi kokoonpanoon.

Maalivahtipelaaminen 

Vierasjoukkueen maalilla Emil Larmi sätki, pomppi ja loikki. Tärkeintä HPK:n kannalta oli, että Larmi onnistui saamaan itsensä kiekon tielle, vaikka ajoittain ylipelaaminen näyttikin kostautuvan.

Puolustuspelaaminen 

HPK selviytyi myös kolmannesta ilman Arto Laatikaista pelaamastaan ottelustaan hyvin puolustuspäässä. Esimerkiksi nuori Niclas Almari pelasi parasta pudotuspelikiekkoaan ja kokoonpanoon noussut ja tällä kertaa myös peliaikaa saanut Jan Brejcak suoriutui lähtökohtiin nähden hyvin. Slovakialaispuolustaja jakeli myös muutaman mojovan taklauksen.

HPK pystyi tukkimaan Tapparan tavoin keskustaa ja oli terävänä irtokiekoissa.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK:n hyökkäyspelaaminen rennompaa ja rohkeampaa. Yhteistyö päätypelissä laadukasta. HPK oli aktiivisempi osapuoli ja ennätti kiekkoihin useammin. Rentoudesta osoituksena nelosketjun laiturin Miro Ruokosen komea yksilösuoritus 2−2-maalissa, jossa nuori Tappara-puolustaja Toni Utunen harhautettiin komeasti ulos tilanteesta.

Erikoistilanteet 

Passiivisesti alivoimalla pelannut Tappara tarjosi HPK:lle aikaa ja tilaa, mutta vaikka HPK laukoi paljon, olivat laukauksia edeltäneet syötöt turhan verkkaisia.

Alivoimalla Kuuselan syötöt läpäisivät turhan helposti HPK:n nelikon, mutta uhrautuva puolustus ja Malisen tuhriminen vetopaikoissa pelastivat vierailijat useammalta vastaiskulta.

Erikoista 

Ottelu oli kauden ensimmäinen, jossa HPK sai tehtyä yli yhden maalin Tapparan vieraana. Ottelu oli kauden ensimmäinen, jossa Tappara sai tehtyä yli yhden maalin Larmin taakse.

Ottelun ratkaisu 

HPK-puolustaja Brejcakin avaussyöttö lipsahti jatkoerässä pitkäksi. Sitä seuranneesta aloituksesta Matti Järvinen kaivoi kiekon Jere Karjalaisen, jonka laukaukseen Joona Luoto sai mailansa väliin. Maali oli Luodolle ottelun ja kevään pudotuspelien toinen osuma.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo