Tappara−HPK, ottelusarjaraportti: Tappara tukki kaistat kuin Tampereen ratikkatyömaa − Zaborskyn ohjaus riitti voittoon

LIIGA / Raportti
Tomas Zaborsky teki voittomaalin.
Kuva © Jarno Hietanen
Christian Heljangon nollapeli ja Tomas Zaborskyn ylivoimamaali riittivät Tapparalle ensimmäisen ottelun voittoon. Salaisuutena oli joukkueen upeasti onnistunut keskikaistan puolustaminen.
Lähtökohdat 

Tapparan kokoonpano ei sisältänyt yllätyksiä. Uusia kokoonpanomurheita sillä ei ollut. Se lähti välieräsarjaan ennakkosuosikkina ja kotiedulla, tosin ei ehkä niin suurena suosikkina kuin useissa vaiheissa runkosarjaa olisi voinut luulla. 

Maalivahtipelaaminen 

Christian Heljankoa testattiin avauserässä jokusen kerran läheltäkin. Toisessa erässä HPK:n paikat olivat vähissä, joskin tolppa kilahti yhden kerran. Kolmannessa erässä Heljanko oli terävimmillään viimeisen minuutin pyörityksessä.

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustuspelissä olivat parasta keskustan tiiveys sekä varsin nopeat ja määrätietoiset riistot omissa. HPK:n hyökkäykset eivät päässeet venymään. Tappara onnistui hyökkäyspäässä laittamaan jonkin verran painetta HPK:n avauspeliin, ohjasi keskialueella sen ylitystä hitaamaaksi, ja omassa päässä tukki keskustan täydellisesti.

Hyökkäyspelaaminen 

Tapparan hyökkäyspelaaminen lähti laadukkaasta puolustamisesta. Omassa päässä se pääsi asiallisesti liikkeelle ja sai hyökkäyspäässä vastustajaansa enemmän pitkiä hyökkäyksiä aikaiseksi. Se tuotti lisäksi useamman ylivoiman. 

Erikoistilanteet 

Ottelun ensimmäinen maali ja ainoa maali tuli erikoistilanteesta, kun Teemu Suhonen laukoi viivalta korkean ranteen ja Tomas Zaborsky ohjasi sen maaliin. Paikkoja syntyi muissakin ylivoimissa.

Lähtökohdat 

HPK:n merkittävin poissaolija avauspelissä oli Arto Laatikainen, joka sai kolmen ottelun pelikiellon viimeisen TPS-pelin taklauksestaan. Hänen paikkansa otti Niclas Almari. Seitsemättä puolustajaa ei kokoonpanossa ollut, sen sijaan nelosketjuun ja 13. hyökkääjäksi tulivat Miro Ruokonen ja Henri Kanninen.

Maalivahtipelaaminen 

Emil Larmi oli tehtäviensä tasalla alusta asti. HPK:n puolustaessa hyvin maalintekopaikkoja ei ollut älyttömästi, mutta Larmi oli hereillä ja onnistui myös mailalla katkoissaan maalinedustalla. Ainoaan maaliin hänellä oli hyvin vähän mahdollisuuksia. 

Puolustuspelaaminen 

Vastustajan taso ja Laatikaisen poissaolo alkoivat näkyä hieman puolustuspelissä. Kun Tappara sai laadukkaampia pitkiä hyökkäyksiä aikaiseksi, alkoi HPK:n pakeilla olla ajoittain kiire. Se ei poikinut merkittävästi virheitä, mutta jäähyjä kyllä. Kokonaisuutena pakisto jaksoi asiallisesti kyydissä ja oli varsin huolellinen tekemisissään, vastustajaan nähden.

Hyökkäyspelaaminen 

Jäi eniten vajaaksi. Keskialueen pelaaminen oli paikoin vähän huolimatonta, eikä kiekkoa saatu pelattua päätyyn ja hyökkäysalueelle riittävän huolellisesti. Hyökkäykset ja päätypelit jäivät vajaiksi ja ristikiekkojakin oli vaikea heittää Tapparan peittäessä keskustan. Tekemiseen pitää saada lisää huolellisuutta etenkin päätyyn menemisessä ja maalinedustan ympärillä. Ehkä jokusen kerran myös pelin hidastaminen olisi voinut auttaa.

Erikoistilanteet 

Jäi tehottomaksi tänään kahden ylivoiman aikana.

Erikoista 

HPK jäi pudotuspeleissä ensimmäisen kerran maaleitta. Toisessa erässä sillä oli vain yksi kunnon maalipaikka. Suuri osa hyvistä paikoista tuli viimeisellä minuutilla.

Ottelun ratkaisu 

Tapparan puolustus voitti tänään sille ottelun. Toisessa erässä sillä oli hyökkäyksellisesti parhaita jaksoja, minkä ansiosta myös ylivoima tuotti lopulta ratkaisun, Voittomaalin teki Teemu Suhosen rannelaukauksesta ohjaamalla Tomas Zaborsky ajassa 39.56.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo