HPK:n tehoton ylivoima ja maalivahti Christian Heljanko Tapparan voiton avaimina

LIIGA / Raportti
Tapparan sankari Christian Heljanko intoutui pulkkaleikkeihin taiston tauottua.
Kuva © Saana Hakala
Lähtökohdat 

HPK:n kohtaaminen toimi Tapparalle vedenjakajana. Voitto olisi Kirvesrinnoille jo kolmas perättäinen ja se tietäisi käytännössä voittoputkessa olemista. Tappio puolestaan palauttaisi sysimustan joulukuun haamut takaisin Tapparan pukukoppiin.

Maalivahtipelaaminen 

Tapparan maalilla aloitti tuttuun tapaan Christian Heljanko. Hän pääsi suhteellisen helpolla ottelun kaksi ensimmäistä erää, mutta kolmannessa joutui jo oikein kunnolla hommiin. Pitkän alivoiman aikana Heljanko tuli esiin ja esitti niitä kuuluisia voittavia torjuntoja.

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustajille ilta oli suhteellisen kevyt. Eniten palkkapussin eteen tarvitsi painaa hommia HPK:n ylivoimien aikana. Puolustajat onnistuivat laajalla rintamalla hyvin ja avustivat hyvin pelannutta maalivahtiaan.

Hyökkäyspelaaminen 

Erityisesti toisen erän ensimmäinen puolisko oli Tapparalta erittäin vahva hyökkäyssuuntaan, mutta jäähyt sotkivat tämän jälkeen hyökkäyspeliä. Kahdessa ensimmäisessä osumassa Tapparan hyökkääjät olivat vain yksinkertaisesti maalin edessä HPK:n puolustajia vahvempia.

Lopussa tehoja syntyi, kun vieraat lähtivät avaamaan peliään ja hakemaan riskilläkin kavennusta.

Erikoistilanteet 

Tappara joutui pelaamaan paljon alivoimaa, joista Jukka Rautakorven miehistö selviytyi mallikkaasti.

HPK:n 2-1-kavennus oli alivoimaosuma, josta Tapparan ylivoimalle pitkä miinus.

Lähtökohdat 

Vierailija HPK:n lähtökohdat olivat hyvin saman tyyppiset kuin isännillä, kun pisteitä oli tippunut parissa viime ottelussa kiitettävästi vaikean jakson jälkeen. HPK:n edellinen ottelu oli ollut perjantaina Rinkelinmäellä Ässiä vastaan. Tuo ottelu päättyi Kerhon 5-1-voittoon. Kyseinen voitto oli HPK:n ensimmäinen täyden kolmen pisteen voitto lähes kuukauteen.

Maalivahtipelaaminen 

Antti Karjalainen vartio Kerhon maalia nyt kolmannen kerran peräkkäin. Yleensä kakkosmaalivahdin tontilla olleelle Karjalaiselle on nyt tiedossa peliaikaa, kun Emil Larmi on loukkaantumisen takia arviolta pari kuukautta sivussa.

Kaksi voittoa putkeen torjunut Karjalainen esiintyi Hakametsässä varsin mallikkaasti. Muutama vaarallinen irtokiekko tuli torjunnoista, mutta näissä HPK:n puolustus oli hereillä.

Puolustuspelaaminen 

Kerhon puolustus oli erityisen tiukalla toisessa erässä, mutta Tapparan jäähyt antoivat puolustajille todella tarpeeseen tulleen hengähdystauon. Puolustajat hävisivät muutaman kriittisen kaksinkamppailun, mutta olivat myös toisaalta hyvin siivoamassa Karjalaiselta tippuneita irtokiekkoja.

Hyökkäyspelaaminen 

Avauserässä HPK pystyi luomaan muutaman kelpo maalipaikan, mutta toisessa erässä jatkuva puolustaminen alkoi näkymään myös hyökkäyssuuntaan, kun pakeilta loppui jalat harvojen hyökkäysten tukemiseen. Elias Fälthin kakkosen aikana kiekko saatiin toimitettua ylärimaan. Tämä toi uskoa hämeenlinnalaisten tekemiseen ja toisen erän loppuun Teemu Turunen sai toimitettua kiekon Tapparan maaliin.

Päätöserä oli HPK:n hyökkäyspelin suhteen tasapainoisin, mutta palkinto uurastuksesta jäi puuttumaan.

Erikoistilanteet 

Kerho pääsi avaamaan kolmannen erän pitkällä ylivoimalla, kun Matti Järvinen lensi toisen erän päätöshetkillä suihkuun. Kyseisen ylivoiman aikana HPK pystyi luomaan hyviä tilanteita, mutta maali jäi uupumaan, aivan kuten muidenkin ylivoimamahdollisuuksien aikana.

Hämeenlinnalaisten hyvän alivoimapelaamisen kruunasi toisessa erässä tehty alivoimaosuma.

Erikoista 

Elias Fälthille tuomittiin toisessa erässä kahden minuutin rangaistus kiinnipitämisestä. Siirretyn rangaistuksen aikana Tappara-maila pääsi varsin olemattomalla kosketuksella kiekkoon, mutta riittävästi saamaan tuomariston viheltämään pelin poikki. Lähes välittömästi kiekko oli tämän jälkeen Tapparan maalissa. Miro Karjalainen lähti tilanteen jälkeisestä avautumisestaan 10 minuutin istunnolle epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Ottelun ratkaisu 

HPK missasi mahdollisuutensa kolmannen erän alussa, kun se ei pystynyt hyödyntämään pitkää ylivoimaansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo